Σε γενικές γραμμές ένας προστάτης που έχει καρκινική βλάβη θα έχει πιο σκληρή αίσθηση με εξογκώματα, άλλα το να μάθει κάνει ακριβώς ποια είναι η αίσθηση ενός προστάτη με καρκίνο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Οι επιστήμονες που κατασκεύασαν τη συσκευή μάλιστα, τονίζουν ότι ανέκαθεν οι εξετάσεις αυτού του τύπου ήταν δύσκολο τόσο να τις μάθει όσο και να τις διδάξει κανείς, κυρίως γιατί διεξάγονται στο εσωτερικό του σώματος και ο εκπαιδευτής δεν μπορεί να έχει εικόνα του το ακριβώς κανείς ο εκπαιδευόμενος, ούτε φυσικά μπορεί να τον καθοδηγήσει με ακρίβεια ή να του δείξει τη σωστή τεχνική. Επιπρόσθετα οι εκπαιδευόμενοι έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να διεξάγουν την εξέταση, καθώς είναι ελάχιστοι οι ασθενής που δέχονται εθελοντικά να βοηθήσουν στην εξάσκηση της πρακτικής.
Η ρομποτική στο πλευρό της διάγνωσης του καρκίνου στο προστάτη
Η ανάπτυξη ενός ρομποτικού ορθού μπορεί να βοηθήσει ιατρούς και νοσηλευτές στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη. Η εν λόγω τεχνολογία αποτελείται από προσθετικούς γλουτούς και ορθό με ρομποτική τεχνολογία στο εσωτερικό και αναπτύχτηκε από επιστήμονες του Imperial College London.
Ο σκοπός της συσκευής αυτής είναι να εκπαιδεύσει καλύτερα τους επαγγελματίες υγείας στην δαχτυλική εξέταση ορθού μέσω της ακριβούς εξομοίωσης της αίσθησης του ορθού, καθώς και με την παροχή ανατροφοδότησης σχετικά με τη τεχνική της εξέτασης. Η συσκευή περιέχει μικρούς ρομποτικούς βραχίονες που ασκούν πίεση στο κατασκευασμένο από σιλικόνη ορθό, έτσι ώστε να αναπαράγουν το κατάλληλο σχήμα και την ακριβή αίσθηση. Η τεχνολογία αυτή υιοθετείται τώρα και για την εκπαίδευση στη γυναικολογική εξέταση.
Η δαχτυλική εξέταση του ορθού είναι απαραίτητη για τη διάγνωση καταστάσεων όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη. Ο ιατρός τοποθετεί τον δείκτη του στον πρωκτό του ασθενή για να ψηλαφίσει τον προστάτη αδένα. Ο προστάτης έχει το μέγεθος καρυδιού και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα. Σχεδόν ένας στους 8 άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ το 75% των ανδρών άνω των 70 υποφέρουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η οποία αν και ακίνδυνη προκαλεί προβλήματα στο ουροποιητικό.
Η δαχτυλική εξέταση είναι το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό ενός προβλήματος στον προστάτη το όποιο και καθορίζει εάν ο ασθενής θα πρέπει να κάνει περεταίρω εξετάσεις.
Η σωστή διεξαγωγή της εξέτασης αυτής όμως, είναι πολύ σημαντική για την πρώιμη διάγνωση πολλών προβλημάτων συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου του προστάτη.
Αν και υπάρχουν πλαστικά προπλάσματα για την εκπαίδευση των ιατρών αυτά δεν έχουν την αίσθηση του ζωντανού ιστού. Έτσι για να βοηθήσουν ιατρούς και νοσοκόμες οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ρομποτικό ορθό με σκοπό την εξάσκηση των εκπαιδευόμενων επαγγελματιών υγείας.
Όταν ένας ιατρός χρησιμοποιεί τη συσκευή εισάγει το δάχτυλο του μέσα σε μια «δαχτυλήθρα» σιλικόνης η οποία συνδέεται με ρομποτική τεχνολογία που μπορεί να αναπαράγει με ακρίβεια την αίσθηση του ανθρώπινου ορθού. Επιπλέον σε μια οθόνη πίσω από τη συσκευή φαίνεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ορθού και του προστάτη που επιτρέπει στο ιατρό με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών να βλέπει την ανατομία ενώ διεξάγει την εξέταση. Δίνεται επίσης η δυνατότητα προγραμματισμού διαφορετικών σεναρίων κάθε φορά, έτσι ώστε η ανατομία να αλλάζει.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα μαγνητικών τομογραφιών από εθελοντές για να τελειοποιήσουν το σχήμα και τη γεωμετρία της ανατομίας. Ήδη η τεχνολογία τους έχει δοκιμαστεί από ειδικούς του προστάτη και χειρουργούς οι όποιοι σχολίασαν το μεγάλο πλεονέκτημα της δυνατότητας αλλαγής της ανατομίας, καθώς έτσι οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να εξασκούνται σε διαφορετικούς εικονικούς ασθενείς. Παρατήρησαν επίσης πόσο κρίσιμη είναι η εμπειρία της πραγματικής αίσθηση του πρωκτού.
Η επιστημονική ομάδα συνεχίζει να συγκεντρώνει δεδομένα από πραγματικές εξετάσεις ασθενών για να τελειοποιήσει τη συσκευή. Ζητούν μάλιστα στους ιατρούς που τις διεξάγουν να φορούν ένα αισθητήρα πίεσης στο δίχτυο τους κάτω από το χειρουργικό, καθώς η ιδανική πίεσης της δακτυλικής εξέτασης δεν έχε διερευνηθεί επαρκώς. Επίσης στην παρούσα φάση γίνεται μια προσπάθεια κατασκευής ενός οικονομικού πρωτοτύπου για τις ιατρικές σχόλες. Αν και κάθε συσκευή κοστίζει 10.000 λίρες, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μια πιο οικονομική λύση θα ήταν η χρήση των δαχτυλικών αισθητήρων και του τρισδιάστατου λογισμικού στα παραδοσιακά πλαστικά μοντέλα που ήδη υπάρχουν.
Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ενώ έχουν ήδη αναπτυχτεί άλλα μοντέλα προσθετικού ορθού, κανένα δεν είχε την τεχνολογία αυτή που δίνει τη δυνατότητα της ανατροφοδότησης ενώ ο εκπαιδευόμενος εκτελεί την εξέταση.
Leave a comment