Το περιοδικό Times ξεχώρισε τις 28 γυναίκες που κατάφεραν να υπερπηδήσουν σημαντικά εμπόδια και να ανέβουν στην κορυφή, η κάθε μία στον τομέα της, κατά τη διάρκεια του 2019. Γυναίκες που ασχολήθηκαν με την πολιτική, αθλήτριες, ακτιβίστριες, επιχειρηματίες, με κοινωνική δράση, γυναίκες που δεν απαρνήθηκαν κανέναν από τους ρόλους τους, αλλά τουναντίον, αποδέχθηκαν την πολυπλοκότητα της φύσης τους, αξιοποιώντας τις μοναδικές τους ικανότητες, ώστε να ανέλθουν στην κορυφή.
Deb Haaland και Sharice Davids
Είναι οι πρώτες «γηγενείς» Αμερικανίδες, οι κατά τους αδαείς της εποχής εκείνης δυτικούς, Ινδιάνες, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο αμερικανικό Κογκρέσο, ως γερουσιαστές. Για περισσότερα από 200 χρόνια αμερικανικής ιστορίας, οι Ινδιάνοι δεν εκπροσωπήθηκαν στο Κογκρέσο από γυναίκες. Το 2018, όμως, αυτό άλλαξε. Η Deb Haaland εκλέχθηκε γερουσιαστής στο New Mexico και η Sharice Davids στο Ιλινόις και από τις 3 Ιανουαρίου 2019, εισήλθαν στο αμερικανικό Κογκρέσο και ανέλαβαν επισήμως τα καθήκοντά τους.
Gita Gopinath
Είναι η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στη θέση του οικονομικού διευθυντή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπορεί να φαίνεται… περίεργο, καθώς επικεφαλής του Οργανισμού, μέχρι πρότινος, ήταν γυναίκα και δη η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο στο νευραλγικό πόστο του οικονομικού διευθυντή του IMF δεν είχε καθίσει ποτέ γυναίκα. Το… κάστρο έπεσε τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Gita Gopinath κλήθηκε να αναλάβει. Γεννημένη στην Καλκούτα της Ινδίας, η Gita Gopinath είναι καθηγήτρια διεθνών σπουδών και οικονομικών στο Χάρβαρντ, με εξειδίκευση στη μακροοικονομία και στα διεθνή οικονομικά. Από τις 3 Ιανουαρίου και παρ’ ότι στενοχωρήθηκε που θα άφηνε τους μαθητές της, ανέλαβε το νέο της πόστο στο IMF.
Ilhan Omar και Rashida Tlaib
Σε μία εποχή που η έννοια «μουσουλμάνος» παρουσιάζεται συνυφασμένη με την τρομοκρατία και τους τζιχαντιστές, δύο γυναίκες μουσουλμάνες κατάφεραν να εκλεγούν στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ilhan Omar και η Rashida Tlaib εξελέγησαν με τους Δημοκρατικούς στη Μινεσότα και το Μίσιγκαν αντίστοιχα και στις 3 Ιανουαρίου έγιναν οι πρώτες γυναίκες μουσουλμάνες που κάθισαν στα έδρανα του αμερικανικού Κογκρέσου.
Nancy Pelosi
Τι να πει κανείς για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ; Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε το… σφυρί στο χέρι, αναλαμβάνοντας την προεδρία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και 12 χρόνια μετά, κάθισε στο ανώτερο έδρανο.
Sandra Oh
Είναι η πρώτη γυναίκα από την Ασία που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες. Η Sandra Oh κέρδισε την πρώτη Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της στη σειρά Gray’s Anatomy, ενσαρκώνοντας τη γιατρό Cristina Yang. Μετά από μία 10ετία άκρως πετυχημένης παρουσίας στη σειρά, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κατασκοπευτικό θρίλερ Killing Eve, κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα για τον πρώτο γυναικείο ρόλο, το 2019.
Yalitza Aparicio
Είναι η πρώτη γηγενής γυναίκα στις ΗΠΑ, που διεκδίκησε το Όσκαρ της καλύτερης ηθοποιού, το 2019. Η Yaliza Aparicio δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία από υποκριτική, όταν ο Alfonso Cuaron την επέλεξε για την ταινία του Roma. Στον πρώτο της ρόλο κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, γράφοντας το όνομά της στην ιστορία.
Cardi B
Έγινε η πρώτη τραγουδίστρια, που κέρδισε το Best Rap Album Grammy, στις 10 Φεβρουαρίου 2019. Η τραγουδίστρια της Χιπ Χοπ από τη Νέα Υόρκη ανέβηκε στην κορυφή του Billboard το 2017 με το τραγούδι “Bodak Yellow”, αλλά το 2019 έγραψε ιστορία, όταν βραβεύτηκε για το άλμπουμ της Invasion of Privacy. Από το 1995 που καθιερώθηκε στα Grammy η συγκεκριμένη κατηγορία, μόνο μία γυναίκα είχε κερδίσει βραβείο, ο Lauryn Hill, το 1997, ως μέλος, ωστόσο, του γκρουπ Fugees.
Ruth E. Carter
Έγινε η πρώτη μαύρη που κέρδισε το Όσκαρ για τον σχεδιασμό κοστουμιών, στις 24 Φεβρουαρίου. Για τρεις δεκαετίες, η Ruth E. Carter ντύνει μαύρους πρωταγωνιστές σε σπουδαίες ταινίες, όπως στο Amistad του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το 2019, μετά από χρόνια δουλειάς και δημιουργίας, το ταλέντο της επιβραβεύτηκε με ένα Όσκαρ, για τα κοστούμια της στην ταινία Black Panther.
Mikaela Shiffrin
Έγινε η πρώτη σκιέρ που κέρδισε 17 διαδρομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε μία περίοδο. Στις 18 Μαρτίου, η Mikaela Shiffrin κέρδισε το Σλάλομ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Ανδόρα. Εκείνη την ημέρα, η πρώτη θέση στο βάθρο δεν ήταν η μοναδική επιβράβευση για τη σπουδαία αθλήτρια, καθώς έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στο πάνθεον του αθλήματος.
Karen Uhlenbeck
Έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Άμπελ, στα Μαθηματικά. Η Karen Uhlenbeck, Αμερικανίδα μαθηματικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, κέρδισε στις 19 Μαρτίου την ανώτερη αυτή διάκριση, όταν η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων αναγνώρισε το έργο της στην ανάλυση, τη Γεωμετρία και τη Μαθηματικά Φυσικής.
Tengku Maimun Tuan Mat
Έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση του αρχιδικαστή στη Μαλαισία. Στις 2 Μαΐου, η Tengku Maimun Tuan Mat ανέλαβε το υψηλότερο δικαστικό πόστο στη χώρα της Ασίας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, μόνο άντρες ορίζονταν στη θέση του αρχιδικαστή. Η Tengku Maimun Tuan Mat προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μαλαισίας.
Rihanna
Η πασίγνωστη τραγουδίστρια κέρδισε… δύο πρωτιές το 2019. Έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια μεγάλης εταιρείας μόδας και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα, που πέτυχε να διατηρήσει το άλμπουμ της στο Billboard 200 για 200 συνεχόμενες εβδομάδες.
Ali Stroker
Έγινε το πρώτο άτομο που κάθεται σε αναπηρική καρέκλα και κέρδισε το Tony Award. Η Ali Stroker δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει ιστορία, καθώς το 2015, είχε γίνει το πρώτο άτομο σε αναπηρικό καρίτσι που έλαμψε στο Μπρόντγουαίη, στο σόου Spring Awakening. Τέσσερα χρόνια μετά, η Ali όχι μόνο δεν επαναπαύθηκε, αλλά πέτυχε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, κερδίζοντας το Tony Award για την προσωπική της παράσταση Oklahoma.
Zuzana Caputova
Η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Σλοβακίας. Τον Μάρτιο του 2019, η Zuzana Caputova κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία με ποσοστό 58%. Στις 15 Ιουνίου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα και έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ευρωπαϊκής χώρας.
Janet Mock
Η πρώτη γυναίκα trans που πέτυχε μεγάλη συμφωνία με μεγάλο στούντιο. Η Janet Mock εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2011, μετά τη φωτογράφησή της και τη συνέντευξη που έδωσε στο Marie Claire. Από τότε δούλεψε ως συγγραφέας, παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός. Την 1η Ιουνίου, υπέγραψε συμβόλαιο με το Netflix.
Laura Yeager
Έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής τμήματος του αμερικανικού πεζικού. Η Laura Yeager κατατάχθηκε στον στρατό για να καλύψει τα έξοδά της στο κολέγιο. Ο πατέρας της ήταν χειριστής ελικοπτέρου και είχε πολεμήσει στο Βιετνάμ. Με αφορμή τις βιοποριστικές και σπουδαστικές ανάγκες της, η Laura ξεκίνησε μία σπουδαία καριέρα στον στρατό. Πέταξε με ελικόπτερα στο Ιράκ και έγινε η πρώτη διοικήτρια ομάδας Task Force. Στις 29 Ιουνίου, ανέλαβε επικεφαλής του 40th Infantry Division στο σώμα των California National Guard.
Li Na
Έγινε η πρώτη γυναίκα που γεννήθηκε στην Ασία και μπήκε στο International Tennis Hall of Fame. Η Κινέζα Li Na πέτυχε τον άθλο της στις 20 Ιουλίου. Όμως και το 2011 είχε πετύχει μία πολύ μεγάλη διάκριση, καθώς είχε γίνει το πρώτο άτομο από την Ασία, που κέρδισε τίτλο στο Grand Slam Singles, με τη νίκη της στο France Open.
Wangechi Mutu
Έγινε η πρώτη καλλιτέχνις που παρουσίασε έργα της στην πρόσοψη του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Η Κενυάτισα με βάση τη Νέα Υόρκη καλλιτέχνις παρουσίασε τα έργα της τον Σεπτέμβριο. Η Mutu είναι γνωστή για το αφρο-φουτουριστικό της στυλ, με θεματολογία που βασίζεται πολύ στην αφρικανική μυθολογία.
Brigid Kosgei
Έγινε η πρώτη που έτρεξε Μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες και 15 λεπτά. Στις 13 Οκτωβρίου, η Κενυάτισα δρομέας έσπασε το ρεκόρ της, το οποίο κρατούσε για 16 χρόνια, κόβοντας το νήμα στο τέλος της διαδρομής του Μαραθώνιο στο Σικάγο μετά από δύο ώρες, 14 λεπτά και τέσσερα δευτερόλεπτα. Παρ’ ότι έχει μεγαλώσει, η Kosgei δεν παραιτείται της προσπάθειάς της, δηλώνοντας ότι είναι εφικτή μία επίδοση στις δύο ώρες και 10 λεπτά.
Simone Biles
Έγινε η πρώτη αθλήτρια στη Γυμναστική που κέρδισε 25 μετάλλια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, κέρδισε στις 13 Οκτωβρίου το 24ο και 25ο χρυσό μετάλλιό της, στους αγώνες που διεξήχθησαν στη Στουτγκάρδη, στη Γερμανία. Η χρυσή Ολυμπιονίκης Mary Lou Reeton αποκάλεσε την Simone Biles ως τη σημαντικότερη αθλήτρια όλων των εποχών.
Bernardine Evaristo
Έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το Booker Prize. Στις 14 Οκτωβρίου, η Bernardine κέρδισε το βραβείο για τη νουβέλα της Girl, Woman, Other. η Αγγλο-Νιγηριανή έχει γράψει οκτώ βιβλία και τελευταία.
Christina Koch και Jessica Meir
Έγιναν οι πρώτες γυναίκες που πραγματοποίησαν μία ολοκληρωμένη βόλτα στο διάστημα, στις 18 Οκτωβρίου. Η ολοκληρωμένη βόλτα ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τις Christina Coch και την Anne McClain. Ωστόσο το πρόγραμμα άλλαξε την τελευταία στιγμή και η Koch βγήκε στο διάστημα με την Jessica Meir.
Aries Susanti Rahayu
Έγινε η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε 15 μέτρα σε λιγότερο από επτά δευτερόλεπτα. Η αναρρηχήτρια από την Ινδονησία είναι γνωστή και η «γυναίκα αράχνη» και στις 19 Οκτωβρίου, κατάφερε να σπάσει τα επτά δευτερόλεπτα, πετυχαίνοντας επίδοση στα 6,99.
Sophie Wilmès
Έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την πρωθυπουργία στο Βέλγιο. Η Sophie Wilmes προέρχεται από οικογένει πολιτικών και μπήκε στην πολιτική σκηνή για πρώτη φορά το 2000. Μέλος του κοινοβουλίου εξελέγη το 2014.
Ursula von der Leyen
Έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ursula von der Leyen διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, πριν αναλάβει τα νέα της καθήκοντα. Από την Κομισιόν, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα πόλύ δυσκολο έργο, να κάνει πιο «πράσινη» την Αττική και κατ΄ επέκταση της Ελλάδας.
πηγή: marieclaire.gr