H Άγκυρα επιχειρεί να αντιδράσει άμεσα στη υπογραφή του EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε εντός του 2020 την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου!
Δηλαδή ανακοινώνει ότι η Τουρκία θα αρπάξει έτσι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα (αλλά και την πολιτικά πλέον ανακηρυγμένη ΑΟΖ λόγω της υπογραφής του EastMed) παραχωρώντας πράγματα τα οποία δεν της ανήκουν.
Ο Τούρκος αξιωματούχος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, με στόχο την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου όπως αναφέρει το Sputnik.
Πρόκειται για οικόπεδα, όπως εξήγησε, τα οποία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
«Mε τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ντονμέζ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίμαχες δηλώσεις επήλθαν λίγες ώρες πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed».
Είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει την ακύρωση της συμφωνίας με «νταηλίκι». Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ πρέπει να επιδείξουν πυγμή και να προστατέψουν την υπογραφή τους με κάθε απαραίτητο μέσο και τρόπο.
Η πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από την υπογραφή αύριο του EastMed, είναι η de facto ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ.
Αλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μία απλή περιοχή «διεθνών χωρικών υδάτων».
Αρα με την υπογραφή του EastMed, η Ελλάδα «ανακηρύσσει» ΑΟΖ και η Κύπρος με το Ισραήλ, την αποδέχονται.
Αυτό το γνωρίζει, φυσικά και η Αγκυρα και είναι σίγουρο πως θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον για την επί της ουσίας ακύρωση της συμφωνίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ξεκαθάρισε ότι κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
«Ανεξάρτητα του ποιοι εμπλέκονται, κανένα σχέδιο στην περιοχή, το οποίο αποκλείει την Τουρκία, δεν πρόκειται να πετύχει» δήλωσε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι «πολύ ενεργή» στη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και καθεστώτος της Τρίπολης, για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο