Βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης χρονιάς. Μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε απ’ την επέλαση της πανδημίας της νόσου covid-19, που οδήγησε στην απώλεια πολλών συμπολιτών μας, έφερε το Εθνικό Σύστημα υγείας στα όρια του και άφησε βαθιές πληγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας.
Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έφτασε στη χώρα, εμείς ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρεθήκαμε στις επάλξεις της μάχης με τον αόρατο εχθρό. Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, τώρα στο τέλος του έτους, πιστεύουμε ότι η πολύ καλή συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού και της Ομάδας Διαχείρισης Covid-19 της Περιφέρειας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Περιφερειάρχη, απέδωσε καρπούς.
Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού είναι τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Στερεά Ελλάδα, που έχει το 5,1% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκεται πολύ χαμηλά σε κρούσματα και απώλειες, ενώ τα δύο νοσοκομεία αναφοράς (Λαμίας, Χαλκίδας) δέχονται σχετικά μικρή και σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη πίεση.
Πιο αναλυτικά:
- Σε σύνολο κρουσμάτων -μέχρι στιγμής- στη χώρα 135.456, έχουν καταγραφεί στη Στερεά Ελλάδα 2.465, ποσοστό δηλαδή 1,82%.
- Οι συνολικοί θάνατοι στην επικράτεια είναι 4.606, από τους οποίους οι 56 έχουν σημειωθεί στη Στερεά Ελλάδα (ποσοστό 1,21%).
Στις 27 Δεκεμβρίου είχαμε σε όλη τη χώρα 469 διασωληνωμένους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Περιφέρειά μας, οι διασωληνωμένοι ήταν μόλις 14 (4 στη Χαλκίδα και 10 στη Λαμία), ήτοι ποσοστό επί του συνόλου 2,9%. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη και αυτή τη στιγμή, σε όλη την Περιφέρεια έχουμε 191 ενεργά κρούσματα, τα οποία καθημερινά μειώνονται.
Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας στην Περιφέρειά μας είναι συνδυασμός των άμεσων δράσεών μας και της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τήρησε και τηρεί ευλαβικά τα μέτρα. Θέλουμε να επισημάνουμε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Γι’ αυτό ζητάμε απ’ τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Κλείνοντας να τονίσουμε, πως μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνονταν χωρίς όπλα και με μεγάλες θυσίες από την κοινωνία. Όμως, τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα υπερόπλο, αυτό δεν είναι άλλο απ’ το εμβόλιο, του οποίου η ευρεία χρήση θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας.
Ανδρέας Τοουλιάς
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος
Στερεάς Ελλάδας
για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19
Σημείωση: Για την καλύτερη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και γραφήματα, που δείχνουν την πορεία της πανδημίας στη Στερεά Ελλάδα.