Όση φαντασία και να διαθέτει κάποιος δύσκολα θα σχημάτιζε στο μυαλό του την εικόνα γυναικών κουρασμένων από τη σκληρή εργασία στους αγρούς να βρίσκουν παρηγοριά σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου, στον οποίο συμμετέχουν οι ίδιες. Μπορεί να προξενεί εντύπωση αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στις απομονωμένες κοινότητες των Άνδεων στο Περού. Σε αυτές τις κοινωνίες, όπου φτωχές οικογένειες επιβιώνουν καλλιεργώντας τη γη, το ποδόσφαιρο έχει ίσως την ίδια λειτουργία με την Εκκλησία του Δήμου στην Αθηναϊκή Δημοκρατία.
Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια όταν η Χουάνα, μια ντόπια αγρότισσα, οργάνωσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα για τις γυναίκες στις Άνδεις, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην πολιτική.
«Ήμασταν οι πρώτες που οργανώσαμε δραστηριότητες για τις γυναίκες αυτής της κοινότητας. Ήμασταν οι πρώτες γυναίκες που παίξαμε ποδόσφαιρο σε αυτό το μέρος. Κανένας δεν το είχε σκεφτεί μέχρι τότε. Όμως ήρθαν όλες οι γυναίκες να παίξουν και δεν έχουμε σταματήσει έκτοτε» δηλώνει η Χουάνα.
Οι γυναίκες στα χωριά των Άνδεων έχουν περάσει δεκαετίες έχοντας ένα παθητικό ρόλο στην οργάνωση των κοινωνιών τους και στα πολιτικά δρώμενα, όντας καταδικασμένες να δουλεύουν στην κουζίνα, να οργώνουν τα χωράφια και να εκτρέφουν τα βοοειδή. Το ποδόσφαιρο τους έδωσε την αφορμή να συγκεντρωθούν όλες μαζί και να συζητήσουν ελεύθερα για τις ανάγκες της κοινωνίας τους. Οι συζητήσεις τους μετά το τέλος των αγώνων αναψυχής μοιάζουν με ανοικτές συνελεύσεις.
Ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης είναι η κλιματική αλλαγή και η επίδραση της στις οικογένειες που συντηρούνται αποκλειστικά από τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Οι υψηλές πλαγιές των Άνδεων στο Περού μπορούσαν κάποτε να θρέψουν τις αγροτικές κοινωνίες αλλά πλέον οι ξηρασίες τους στερούν τα μέσα συντήρησης τους. Η οικογένεια της Χουάνα καλλιεργεί καλαμπόκι και πατάτες αλλά οι πλημμύρες ως παρεπόμενο της κλιματικής αλλαγής καταστρέφουν τις σοδειές, θέτοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στους ντόπιους.
«Αν συναθροιστούμε όλοι μαζί και ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο τότε θα βρεθεί μια λύση. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως ομάδα. Αν δεν δουλέψουμε μαζί και παραμείνουμε σκορπισμένοι τότε θα αντιμετωπίσουμε σίγουρο θάνατο» είπε η Χουάνα σε δημοσιογράφο του Αλ Tzαζίρα.
Οι περισσότεροι αγρότες στις Άνδεις νιώθουν ότι η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει. Το 60% ζει σε έσχατη ένδεια και δεν έχει πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη. Χάρη στο ποδόσφαιρο η Χουάνα ήταν η πρώτη γυναίκα που μίλησε σε συνελεύσεις και κατάφερε να προσεγγίσει πολιτικούς, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.
Πάρα πολλές τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών έχουνε κάνει την εμφάνιση τους στην περιοχή με τις γυναίκες να είναι αποφασισμένες να σπάσουν τη σιωπή τους και να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά. Και κάθε φορά που συναντώνται με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου για να τους μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους θυμούνται ότι το ποδόσφαιρο τους έδωσε την αυτοπεποίθηση να «μιλούν δυνατότερα».