«ΣΥΡΙΖΑ θα λέμε και θα κλαίμε». Με τη φράση αυτή σχολίασε κορυφαία τραπεζική πηγή όσα έγιναν χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το ιδιωτικό χρέος, η οποία εξελίχθηκε σε μπρα ντε φερ του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες και τους servicers.
Το highlight τoυ απογεύματος, κατά την πηγή μας, ήταν το ξεκάθαρο όχι της κυβέρνησης στο αίτημα της αγοράς να ερμηνεύσει την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα εάν οι διαχειριστές κόκκινων δανείων μπορούν να εκπροσωπούν τα funds στα δικαστήρια για τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Κι αυτό διότι οι αντιφατικές έως σήμερα αποφάσεις του Αρείου Πάγου, δίνουν, όπως λέει, το δικαίωμα στους δικηγόρους των δανειοληπτών να κάνουν ανακοπές για να καθυστερούν τις αναγκαστικές εκτελέσεις. «Η χαρά του στρατηγικού κακοπληρωτή!», πρόσθεσε.
«Στα χρόνια της ΠΦΑ, μπορεί στην αρχή η χώρα να κινδύνευσε με αφρικανοποίηση, στη συνέχεια όμως, μετά την υπογραφή του μνημονίου, άρχισαν τα πράγματα να μπαίνουν σε μία σειρά», υπογράμμισε ο φίλος μας.
Όπως θυμάται, «εκείνη την περίοδο ο καθένας έλεγε δημοσίως το μακρύ και το κοντό του, το έπαιζαν δύσκολοι οι υπουργοί, αλλά οι νόμοι τουλάχιστον περνούσαν στο τέλος όπως έπρεπε. Και σήμερα έρχονται οι φιλελεύθεροι να δημιουργήσουν πρόβλημα, όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στο ίδιο το κράτος», μας είπε εκνευρισμένος.
Για να προσθέσει, «δεν μπορώ να καταλάβω που το πάνε. Ή δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται ή κλωτσάνε το ”τενεκεδάκι” έως τις εκλογές, αναλαμβάνοντας και τα ρίσκα που συνεπάγεται αυτή η απόφαση».
Το ξεκάθαρο «ΟΧΙ»
Και τι δεν είπε στους εκπροσώπους τραπεζών και servicers ο υπουργός Σταϊκούρας χθες στη Βουλή;
Κατ΄ αρχάς να ξεχάσουν τη νομοθετική παρέμβαση που ζήτησαν για να λυθεί το ζήτημα με την υπό αμφισβήτηση δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης να εκπροσωπούν στα δικαστήρια τα ξένα funds, ώστε να διεκδικούν μέσω πλειστηριασμών τα οφειλόμενα.
«Διαβάζω» σημείωσε κατά την ομιλία του ο Σταϊκούρας, «αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο. Αναφορές με τίτλους όπως: ”Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς”, «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία”, ”υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά”».
Και το ξέκοψε, λέγοντας:
Πρώτον, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί.
Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.
Δεύτερον, πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».
Διαβάστε επίσης: Πλειστηριασμοί: Στον Άρειο Πάγο oι servicers
Με λίγα λόγια είπε στους διαχειριστές δεν με νοιάζει τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς. Κάντε ρυθμίσεις για να πάρετε πίσω τα λεφτά σας.
Η κριτική για καθυστερήσεις
Και στη συνέχεια άρχισε την κριτική για τις χαμηλότερες του δυνατού ταχύτητες που με ευθύνη των servicers, κατά τον ίδιο, κινείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής και στοιχεία ανά εταιρεία και τράπεζα με τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτήσεων. Κανονικό φακέλωμα!
Ο πρόεδρος της Ένωσης των Διαχειριστών Τάσος Πανούσης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, παρ΄ ότι όπως εξήγησε πρόκειται για ένα σύνθετο μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών που βρίσκεται λίγο διάστημα σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί αιτήσεις άνω των 4.500, με αξία περίπου 1 δισ. ευρώ, με τα κουρέματα από τους χρηματοδοτικούς φορείς να φτάνουν κατά μέσο όρο στο 30%.
Από αυτά, συμπλήρωσε ο κ. Πανούσης, έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα πάνω από 250 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 170 εκατ. ευρώ είναι σε φάση τελικής υλοποίησης.
«Μπορούμε λοιπόν βάσιμα να εκτιμήσουμε ότι πρώτους μήνες του 2023 θα έχουμε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο συνολικό ύψος των ρυθμισμένων δανείων» σημείωσε ο ίδιος.
Η απάντηση του υπουργού στη δευτερολογία του ήταν αφοπλιστική. «1 δισ. ευρώ ρυθμίσεις πρέπει να κάνετε τις επόμενες 20 ημέρες. Όχι σε ένα χρόνο» είπε, απαξιώνοντας με καυστικό τρόπο τις έως σήμερα επιδόσεις των servicers.
Σχολίασε δε και την αναφορά του κ. Πανούση στην οικονομική συμβολή των φορέων της αγοράς, για τη δημιουργία της πλατφόρμας ου εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ούτε αυτό δεν άφησε να πέσει κάτω ο Σταϊκούρας. «Μας μιλάτε για μία δαπάνη 1,5 εκατ. ευρώ, όταν η Πολιτεία έδωσε 500 εκατ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων Γέφυρα, χρήματα που στήριξαν τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης».
Το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς
Αλλά ας περάσουμε τώρα στα σοβαρά.
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που δεν ξεκαθαρίζει το θέμα με τους πλειστηριασμούς, δια της ερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας από την κυβέρνηση, τη μόνη λύση μπορεί να δώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Για να σας βάλω στο κλίμα, δύο τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις.
Με βάση την πρώτη, απαγορεύεται οι εταιρείες διαχείρισης να παρίστανται στα δικαστήρια ως εκπρόσωποι funds με έδρα το εξωτερικό για τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Οι άλλες δύο, μεταξύ των οποίων και απόφαση που εξεδόθη πριν μόλις μία εβδομάδα, λένε το ακριβώς αντίθετο.
Όπως επισημαίνει πηγή από τον κλάδο των διαχειριστών, στην υπόθεση αυτή συντρέχουν και οι δύο λόγοι που αποτελούν προϋπόθεση για να φτάσει ένα θέμα στην Ολομέλεια.
Πρώτον, έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις και μάλιστα από το ίδιο τμήμα του Αρείου Πάγου (Α2) και δεύτερον πρόκειται για ένα ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Και οι κίνδυνοι
Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Ακόμη κι αν γίνει άμεσα, η λήψη της όποιας απόφασης θα πάρει πολύ χρόνο. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση 3 – 4 μήνες, δεδομένου ότι το μεσοδιάστημα για τον ορισμό δικάσιμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 60 ημερών.
Άρα, στο πιο ευνοϊκό σενάριο, που δεν είναι και το πλέον πιθανό, τουλάχιστον μέχρι και το Φεβρουάριο όλα θα βρίσκονται στον αέρα και οι νομικοί εκπρόσωποι των δανειοληπτών θα έχουν τη δυνατότητα με ανακοπές να καθυστερούν πλειστηριασμούς ή να διεκδικούν την ακύρωση ακόμη και ολοκληρωμένων.
Δεδομένου δε πως η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, με διπλή κατά πάσα πιθανότητα προσφυγή στις κάλπες, είναι ορατός ο κίνδυνος να παγώσει ο μηχανισμός των αναγκαστικών εκτελέσεων ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2023.
Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τον Αύγουστο τα δικαστήρια κλείνουν.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στο ίδιο το Δημόσιο, υποστηρίζουν οι διαχειριστές.
Όπως λένε, τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι των τιτλοποιήσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οδηγώντας ακόμη και σε κατάπτωσή τους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος.
Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν οι πωλήσεις επισφαλών απαιτήσεων στη δευτερογενή αγορά, λόγω της ασάφειας στο νομικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις ανακτήσεις.
Και τέλος υποστηρίζουν πως τίθεται εκ νέου ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, εξέλιξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη και την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα.
Ο.Τ.gr
Ναι ναι αναπολούμε συριζα. Μα περάσαμε τόσο ωραία… Στενοχωριονταν δήθεν οι υπουργοί, αλλά τα υπέγραφαν ΟΛΑ.