Η «Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων»: Εντυπωσιακό βίντεο που καθηλώνει

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία.

Στο βίντεό του ο Θωμάς Βασιλείου αφηγείται με εικόνες τη μαγευτική εξερεύνηση της «Ωραίας Κοιμωμένης» και παρακάτω περιγράφει τις εμπειρίες από την περιπλάνησή του στις απάτητες κορυφές:

«Με την πρώτη ματιά βλέπει κανείς μία κορυφογραμμή. Με μία πιο προσεκτική ματιά όμως βλέπει ένα μικρό θαύμα της φύσης. Οι τραχιές και δαιδαλώδεις κορυφές των Αγράφων σχηματίζουν τη φιγούρα μιας γυναίκας. Είναι η “ Ωραία κοιμωμένη των Αγράφων” όπως την ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκριζα μικρός κάθε πρωί ξεκινώντας για το σχολείο. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε, όμως το ραντεβού με τον άγνωστο για μένα τόπο έμελλε να ευοδωθεί μόλις λίγες μέρες πριν.

»Από το Μουζάκι Καρδίτσας αρχίζει μία διαδρομή σε έναν ξεχωριστό κόσμο. Αρχικά βατό, φιλικό και ήρεμο που σταδιακά όμως εξελίσσεται σε άγριο, τραχύ και δυσπρόσιτο. Η επιβλητικότητα και το μέγεθος των ορεινών όγκων σου δίνουν τη βεβαιότητα πως έχεις να κάνεις με έναν τόπο μοναδικό. Όσο περισσότερο προχωρώ προς την καρδιά της δύσβατης αυτής οροσειράς τα συναισθήματα γίνονται εντονότερα. Η εναλλαγή των τοπίων καταιγιστική. Τα σύννεφα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε απειλητικά λίγα μόνο μέτρα πάνω από το κεφάλι μου με αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσω το μέγεθός μου απέναντι στη φύση.
»Όσο προχωρώ ο δρόμος γίνεται όλο και πιο δύσβατος και από κάποιο σημείο και έπειτα σχεδόν απροσπέλαστος όντας σημαδεμένος από τον άγριο χειμώνα που μόλις πέρασε. Τα τοπία όμως μοναδικά.

Αποφασίζω να συνεχίσω με τα πόδια. Οι κλίση του εδάφους μεγάλη. Κουβαλάω τον φωτογραφικό μου εξοπλισμό και αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την ανάβαση. Όσο ανεβαίνω η πυκνή βλάστηση σταδιακά αραιώνει μιας και στα ύψη αυτά οι συνθήκες καθιστούν αδύνατη την ευδοκίμηση δέντρων. Γύρω μου αρκετά ζώα βόσκουν ελεύθερα στα αλπικά λιβάδια. Ο ιδιαίτερα ευμετάβλητος καιρός στέκεται σύμμαχος σ αυτή τη δύσκολή ανάβαση. Φτάνω στην κορυφή. Μπροστά μου απλώνεται η Λίμνη Πλαστήρα. Στο βάθος ο Θεσσαλικός κάμπος. Πίσω μου τα μεγαλοπρεπή Άγραφα. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο»!

 

Τα Άγραφα καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του Νομού Ευρυτανίας και το δυτικό τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Συνολικά έχουν 7 κορυφές πάνω από τα 2.000 μέτρα. Ψηλότερη όλων είναι η κορυφή Καράβα με υψόμετρο 2.184 μ. στη βάση της οποίας σχηματίζεται μια δρακολίμνη με την ονομασία Λούτσα. Στην αγκαλιά των Αγράφων υπάρχουν δεκάδες μικρές κοινότητες οι οποίες επιβιώνουν κυρίως χάρη στην κτηνοτροφία.

Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα,τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Η οροσειρά των Αγράφων είναι δύσβατη και σε πολλές περιπτώσεις η χρήση 4Χ4 κρίνεται επιβεβλημένη. Κρύβει όμως αμέτρητους θησαυρούς με έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς τη λίμνη Στεφανιάδα που βρίσκεται στην Αργιθέα του Νομού Καρδίτσας η οποία δημιουργήθηκε μόλις το 1964 μετά από μία κατολίσθηση.

 

tilestwra.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *