Η διαφαινόμενη επίσπευση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών – ενδεχομένως έως και τα τέλη Ιανουαρίου – έφερε πιο μπροστά και το διαζύγιο της συγκυβέρνησης, με το σκηνικό ρήξης μεταξύ των δύο εταίρων να ξετυλίγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Χθες η κυβέρνηση μετά της συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Τσίπρα έστειλε το μήνυμα ότι διαθέτει την πλειοψηφία 151 βουλευτών για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία και άρα και η Συμφωνία των Πρεσπών περνάει και η κυβερνητική σταθερότητα διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα κομματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν θα χρειαστεί να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, καθώς αυτή θα επιβεβαιώνεται σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, και πετούσαν το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει η ΝΔ πρόταση δυσπιστίας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Παρ’όλα αυτά το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης παραμένει ενεργό και φαίνεται πώς ήταν αυτό που πάνω απ’ όλα πυροδότησε την δυσαρέσκεια Καμμένου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που άρχισε να αναθερμαίνεται στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, θα πίεζε διπλά τους ΑΝΕΛ που ήδη αντιμετωπίζουν την προοπτική των διαρροών στο πλαίσιο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το “μυστήριο” με το τετ α τετ – Σε αποσύνθεση η ΑΝΕΛ
Ασαφές είναι αν θα υπάρξει τελικώς συνάντηση προ της συνεδρίασης των οργάνων των ΑΝΕΛ το πρωί της Τετάρτης αλλά και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην Έλλη Στάη που αρχικώς ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αλλά τελικώς μετατέθηκε για αύριο. Ανοιχτή είναι πάντως μια συνάντηση ως το τέλος της εβδομάδας, η οποία όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως θα γίνει όχι για να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά για να επισφραγιστεί το διαζύγιο. Ήδη μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης (και εν όψει εκλογών), κεντρικά στελέχη των ΑΝΕΛ δείχνουν να συντάσσονται με τον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο: η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη δηλώνει ότι δε θα αποχωρήσει από το υπουργείο, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Τέρενς Κουικ ο οποίος ουσιαστικά εδώ και καιρό βρίσκεται σε διάσταση με τους ΑΝΕΛ, ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλάζει πλέον τροπάρι και στέλνοντας μήνυμα στον Πάνο Καμμένο δηλώνει ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του «αν δεν εκλείψει κάθε πιθανότητα να πέσει αυτή η κυβέρνηση», εν ολίγοις ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στο να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Από την άλλη, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δήλωσε ότι συντάσσεται με τον Πάνο Καμμένο και από τους ΑΝΕΛ θα φύγει τελευταία μαζί με τον πρόεδρο. Το πρωί ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης με δηλώσεις του πέρασε το μήνυμα Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Χθες, κομματικές πηγές επισήμαιναν ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν επικοινωνήσει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, ενισχύοντας τις εντυπώσεις περί κακού κλίματος, ενώ στο ερώτημα αν επίκειται συνάντηση σήμερα άφηναν να εννοηθεί ότι δεν είναι πιθανό καθώς ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός Αθηνών. Τα ίδια διέρρεαν χθες το βράδυ οι ΑΝΕΛ, ότι δηλαδή δεν είναι πιθανή μια συνάντηση σήμερα καθώς ο Καμμένος απουσιάζει.
Ωστόσο η διαρροή των ΑΝΕΛ, στοχευμένα ενίσχυε τις εντυπώσεις καθώς εμφάνιζε τον πρόεδρο του κόμματος να έχει απορρίψει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Από προχτές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή ανησυχία γιατί οι πρωτοβουλίες του κ. Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ για συζήτηση από κοντά. Ενδεχόμενο που ο ίδιος έχει αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες».
Πλέον στο Μαξίμου αναμένουν τις επόμενες κινήσεις Καμμένου όπως θα καταγραφούν μετά τις δύο συνεδριάσεις (κοινοβουλευτική ομάδα και Εκτελεστική Επιτροπή) το πρωί της Τετάρτης. Ακολούθως και ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του, είτε στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη, είτε τις επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρωθεί και η επίσκεψη της Άνγκελα Μερκελ την Πέμπτη.
πηγη-topontiki.gr