Μέσω… Skype θα μπορούν να επικοινωνούν πλέον οι κρατούμενοι με τον «έξω κόσμο».
Η «πρεμιέρα» της πρωτόγνωρης αυτής μορφής επικοινωνίας, η οποία εγκαινιάστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έφερε ως συνομιλητές κάποιους κρατουμένους της φυλακής Λάρισας από τη μία πλευρά και τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτ. Φυτράκη από την άλλη.
Καθιερώνεται η «ώρα του κρατουμένου»
Η πρωτότυπη επικοινωνία, η οποία κράτησε 40 λεπτά, θα αποτελέσει την απαρχή ενός νέου τρόπου «συνομιλίας» του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους κρατουμένους που φοιτούν στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα οποία λειτουργούν σε διάφορες φυλακές της χώρας, καθώς ο γενικός γραμματέας αποφάσισε να επεκτείνει τις συζητήσεις μέσω Skype σε εβδομαδιαία βάση, καθιερώνοντας έτσι την «ώρα του κρατουμένου».
Η πρώτη διαδικτυακή επικοινωνία ξεκίνησε μάλιστα με πρωτοβουλία και των εκπαιδευόμενων κρατουμένων στο ΣΔΕ (σχολείο δεύτερης ευκαιρίας) της φυλακής Λάρισας, στο πλαίσιο ενός τολμηρού «πρότζεκτ» που υλοποιούν, με αντικείμενο τη «δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας».
Στη διάρκεια της 40λεπτης επικοινωνίας, οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι – κρατούμενοι έθεσαν στον Ευτ. Φυτράκη διάφορες ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα εκπαίδευσης στις φυλακές, συζήτησαν μαζί του για το ποινικό και το σωφρονιστικό σύστημα, τον ενημέρωσαν για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πήραν απαντήσεις για τις προθέσεις του υπουργείου. Μάλιστα, επειδή η επικοινωνία αξιολογήθηκε και από τις δύο πλευρές ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ο γενικός γραμματέας υποσχέθηκε να καθιερώσει αντίστοιχες συνομιλίες και με σχολεία άλλων φυλακών της χώρας, σε εβδομαδιαία βάση.
Ενίσχυση της διαφάνειας
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγούν ότι η σημαντική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στην πολιτική των «ανοιχτών φυλακών», με ταυτόχρονη ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει η τοποθέτηση συσκευών με σύνδεση Skype στις φυλακές, στο μέτρο των σχετικών οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς τους και να συσφιχθούν οι οικογενειακές σχέσεις, στη λογική του βασικότερου στόχου για διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης.