Η συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευτούν χρήματα για την Ελλάδα, υπογραμμίζει το Eurogroup στην ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Μαΐου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην έκτακτη σύνοδο, οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».
Επομένως, όπως προκύπτει από την ατζέντα, πρέπει να επιλυθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τα δύο ακανθώδη προβλήματα που έχουν ανακύψει. Και αν για τα μέτρα έχει υπάρξει ήδη συμφωνία επί της αρχής, το ζήτημα είναι πλέον και το πόσο σύντομα προλαβαίνει να κλείσει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ήδη «στεγνώνει» από ρευστότητα η χώρα.
Ολάντ: Θέλουμε συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.
«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Διευκρίνισε ότι «η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη», εκτιμώντας ότι πρέπει «συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης».
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα «σενάριο κρίσης» αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.
Η ελληνική πρόταση, ο Μοσκοβισί και ο Τουσκ
Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί για προληπτικά μέτρα, είναι πλέον η βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δήλωναν από την πλευρά τουςκυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χθες, Τρίτη, ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε ζητήσει να μην επαναληφθεί ένα «σενάριο κρίσης» για την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
We have to avoid situation of renewed uncertainty for Greece. We need date for Eurogroup meeting in not distant future. In days, not weeks
— Donald Tusk (@eucopresident) 27 Απριλίου 2016