Εφαρμογή του συνόλου των περικοπών στις συντάξεις, ύψους 1% του ΑΕΠ, από το 2019 και εφαρμογή των μέτρων του υπόλοιπου 1% δια της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 προβλέπει η πρόταση που φέρεται να συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες στο δείπνο εργασίας που είχε η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».
Επειδή ωστόσο ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, στην ανωτέρω πρόταση προβλέπεται ότι τα παραπάνω ισχύουν υπό την αίρεση ότι οι προβλέψεις για το 2018 δεν θα διαψευστούν. Αν, ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβεί κάτι τέτοιο και διαπιστωθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε το σύνολο των μέτρων, δηλαδή και τα 3,6 δισ, θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η εν λόγω πρόταση θα συζητηθεί και στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ώρες, κατά τη διάρκεια του χθεσινού «δείπνου εργασίας», το ΔΝΤ εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Και τούτο διότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα και τη στις εκλογικές χρονιές η κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν επαρκώς τα μέτρα.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσήλθε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, προτείνοντας τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ το 2019 και ταυτόχρονα τη μείωση την ίδια χρονιά κατά 0,3% του ΑΕΠ του αφορολόγητου και κατά 0,7% το 2020. Εναλλακτικά, η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητούσε αυτό να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.
Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ήδη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη πάνω από 2% δύσκολα θα επιβεβαιωθούν. Αντιθέτως ξένοι οίκοι αναπροσδιορίζουν τον συγκεριμένο στόχο περί το 1,5%, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η αβεβαιότητα θα λυθεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για τους στόχους του 2017 και κατ’επέκταση και του 2018.
Ενδεικτικές είναι οι προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων την Τρίτη. «Αν επιχειρηθεί η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο με χρήματα από τα κρατικά ταμεία και χωρίς τη δόση που προβλέπεται να καταβληθεί στη χώρα με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τότε τα δεδομένα της συμφωνίας θα έχουν πλήρως ανατραπεί και θα πρέπει να συζητηθούν όλα από το σημείο μηδέν» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Πιερ Μοσκοβισί: «Είναι απαραίτητο να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με την καθυστέρηση και να μη χαθούν τα περσινά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα».
Σήμερα το απόγευμα αναμένονται να συνεχιστούν οι συνομιλίες Αθήνας-Θεσμών εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να παρουσιαστεί το σχέδιο απεμπλοκής κατά την διάρκεια του Eurogroup της Παρασκευής και να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Πηγή: thetoc.gr