Η μάχη του Σβεν Γκόραν Έρικσον με τον καρκίνο: Τα «κρυφά» προειδοποιητικά σημάδια της νόσου που αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος»

Ο Σουηδός προπονητής ποδοσφαίρου Σβεν Γκόραν Έρικσον αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο «χορτασμένος» από τη ζωή στα 76 του χρόνια από καρκίνο στο πάγκρεας.

Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Ο Σουηδός θρύλος – ο οποίος δήλωσε τον Ιανουάριο ότι είχε «στην καλύτερη περίπτωση ένα χρόνο ζωής» μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο – ήταν ο πρώτος μη Άγγλος προπονητής που κάθισε στην άκρη του πάγκου της «γηραιάς Αλβιώνας» το 2001.

Οδήγησε την ομάδα στα προημιτελικά των Μουντιάλ του 2002 και του 2006 και στο Euro του 2004.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Έρικσον είπε ένα συγκλονιστικό δημόσιο «αντίο» μέσα από το ντοκιμαντέρ «SVEN» του Amazon Prime Video που κάνει αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του.

Ένας μαχητής μέχρι τέλους, ένας άνθρωπος που διψούσε για ζωή, οι ανησυχίες για την υγεία του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν παραιτήθηκε από τη θέση του αθλητικού διευθυντή στη σουηδική ομάδα Karlstad τον Φεβρουάριο του 2023.

Ας δούμε ένα χρονοδιάγραμμα της μάχης του Γκόραν Έρικσον με τον καρκίνο.

Από την αδιαθεσία και την ξαφνική κατάρρευση στην ανίατη ασθένεια σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Τα δύο παιδιά του είπαν στο ντοκιμαντέρ ότι η σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα τους προέκυψε στο νοσοκομείο αφού κατέρρευσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος 5 χιλιομέτρων πέρυσι.

«Είχα 10 αναπάντητες κλήσεις από την αδελφή μου, «ο μπαμπάς είναι στα επείγοντα»», είπε ο γιος του Johan Eriksson.

«Δεν είναι σε καλή κατάσταση». Μπορείς να καταλάβεις κάπως όταν ο γιατρός κλαίει ότι δεν είναι… καλά. Τα χειρότερα δυνατά νέα» είπε ακόμα.

«Ανακαλύψαμε ότι είχε περάσει πέντε εγκεφαλικά επεισόδια και τότε αρχίζεις και φοβάσαι και πανικοβάλλεσαι» πρόσθεσε η κόρη του Sven, Lina Eriksson.

Εκείνο τον Ιανουάριο του 2023 ο Eriksson είχε πει επίσης:

«Νόμιζα ότι ήμουν απολύτως υγιής, αλλά ξαφνικά έπαθα ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε έπεσα και τα παιδιά μου με πήγαν στο νοσοκομείο.

Μετά από μία ημέρα εξέτασης μου είπαν ότι είχα πέντε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά μου είπαν «κανένα πρόβλημα, θα αναρρώσεις 100% από αυτό».

Το χειρότερο είναι ότι μου είπαν ότι έχω καρκίνο τον οποίο δεν μπορούν να χειρουργήσουν.

Με ενημέρωσαν ότι θα μου δώσουν θεραπεία και φάρμακα για να προσπαθήσω να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχω αυτή τη διάγνωση και δεν μπορούν να με χειρουργήσουν, δυστυχώς».

Σύμφωνα με την Dailymail, η πλειονότητα των 10.500 ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν μέσα σε τρεις μήνες. Μέρος του προβλήματος είναι ότι συχνά ο καρκίνος εντοπίζεται πολύ αργά.

Η γνώση των ανεπαίσθητων πρώιμων συμπτωμάτων του καρκίνου στο πάγκρεας θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της επιβίωσης, λένε οι ειδικοί.

Η MailOnline μοιράζεται τα «κρυφά» προειδοποιητικά σημάδια της νόσου, που συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος».

Δυσπεψία

Οι όγκοι που αναπτύσσονται σε ορισμένα μέρη στο πάγκρεας μπορεί να πιέζουν άλλα όργανα και νεύρα στο σώμα, προκαλώντας πόνο στην περιοχή του στομάχου.

Οι ασθενείς τον περιγράφουν ως έναν «θαμπό» πόνο που εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος της περιοχής της κοιλιάς.

Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να προκύψει εάν ένας όγκος αποφράξει την πεπτική οδό. Ο πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει αρχικά, αλλά θα γίνεται πιο σταθερός καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Μπορεί να αισθάνεται κάποιος χειρότερα όταν είναι ξαπλωμένος ή μετά το φαγητό, αλλά μπορεί να ανακουφιστεί με το να κάθεται.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πόνος είναι μόνο ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου στο πάγκρεας. Ορισμένοι ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου πόνο.

Νεοεμφανιζόμενος διαβήτης

Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν καρκίνο στο πάγκρεας διαπιστώνεται επίσης ότι είναι διαβητικοί. Συχνά έχουν διαγνώσει το διαβήτη μέσα στον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Ως εκ τούτου, υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στο αίμα και αυτό εξέρχεται από το σώμα με τα ούρα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα δίψας και πείνας και συχνοουρία.

Πιο συχνά, ο καρκίνος μπορεί να οδηγήσει σε μικρές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που δεν προκαλούν συμπτώματα διαβήτη, αλλά μπορούν να ανιχνευθούν με εξετάσεις αίματος.

Ίκτερος

Ο ίκτερος, το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας.

Προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης, μιας κιτρινοκάστανης ουσίας που παράγεται από το ήπαρ. Το ήπαρ απελευθερώνει τη χολή, ένα υγρό που προορίζεται να βοηθήσει την πέψη, το οποίο περιέχει χολερυθρίνη.

Στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, η χολή κινείται μέσω αγωγών στο έντερο και βοηθά στη διάσπαση των λιπών.

Ωστόσο, όταν οι χοληφόροι πόροι μπλοκάρονται, η χολερυθρίνη συσσωρεύεται, μετατρέποντας το δέρμα και τα μάτια σε κίτρινα.

Ο ίκτερος εμφανίζεται μόνο σε ορισμένους ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του παγκρέατος λόγω απόφραξης του χοληδόχου πόρου, εάν ο όγκος τυχαίνει να αναπτύσσεται σε συγκεκριμένο τμήμα του οργάνου.

Πόνος ή δυσφορία στη μέση της πλάτης

Ένα άλλο σημάδι είναι ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη, ιδίως αν ξεκινά ως ήπια ενόχληση και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αυτός ο πόνος είναι γενικά επίμονος και εντοπίζεται συχνότερα στη μέση της πλάτης ή ακριβώς κάτω από τις ωμοπλάτες.

Όπως και ο πόνος στο στομάχι, εάν αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανιστεί καθόλου, μπορεί να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη θέση του όγκου.

Ορισμένοι ασθενείς έχουν μόνο πόνο στην πλάτη και όχι πόνο στο στομάχι, ο οποίος συνδέεται, και πάλι, με το συγκεκριμένο σχήμα του όγκου τους και τον τρόπο με τον οποίο πιέζει άλλους ιστούς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεύρα που περιβάλλουν το πάγκρεας, γεγονός που συχνά προκαλεί πόνο στην πλάτη.

Οι ασυνήθιστες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου είναι ένα συχνά παραγνωρισμένο σημάδι του καρκίνου του παγκρέατος.

Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή είτε δυσκοιλιότητας είτε διάρροιας λόγω της γενικής διαταραχής της πεπτικής διαδικασίας.

Αλλά ένα συγκεκριμένο σημάδι μπορεί να είναι οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων ή των ούρων. Ένα από αυτά είναι ένα σύμπτωμα που ονομάζεται στεατόρροια – που σημαίνει λιπαρά κόπρανα.

Αυτές οι αλλαγές στο έντερο οφείλονται σε απόφραξη των πόρων στο πάγκρεας, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό μέρος του πεπτικού συστήματος, και μπορεί να σημαίνουν ότι η τροφή δεν απορροφάται σωστά.

Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι επίσης άλλες πιθανές αλλαγές στο έντερο.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ένα άλλο κρυφό σημάδι, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με το πάγκρεας, το οποίο βοηθά στην πέψη της τροφής, ή από άτομα που χάνουν την όρεξη λόγω άλλων συμπτωμάτων όπως ο πόνος.

Οι καρκίνοι μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια από το σώμα καθώς οι όγκοι αναπτύσσονται, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Τα άτομα με ανεξήγητη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως πόνος ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, συνιστάται να μιλήσουν στον παθολόγο τους.

Περισσότερο από το 43% των ασθενών μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι πάσχουν από τη νόσο κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης επίσκεψης στα επείγοντα αφού προηγουμένως έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τον γιατρό τους.

Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση αλλά είναι πιθανό να μην αποτελεί επιλογή αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

Σήμερα, οκτώ στους δέκα ασθενείς μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο όταν η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί πλέον επιλογή – και τουλάχιστον ένα άτομο κάθε ώρα πεθαίνει από καρκίνο του παγκρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για τον καρκίνο στο πάγκρεας», λέει ο Joe Kirwin, διευθύνων σύμβουλος της Δράσης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος.

«Ενθαρρύνουμε όλους να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να απευθύνονται σε έναν επαγγελματία στον χώρο της υγείας αν παρατηρήσουν ασυνήθιστα συμπτώματα, όσο μικρά και αν φαίνονται».

newsit.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version