Η κυβέρνηση επιτάσσει κτίρια προκειμένου να εγκατασταθούν πρόσφυγες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 3 Comments
4 Min Read
Οι περιοχές όπου θα γίνουν επιτάξεις είναι οι Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος

Ηκυβέρνηση προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

-Advertisement-

Η επίταξηθα πραγματοποιηθεί για κτίρια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας και να εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά.  Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη κινείται στα πλαίσια του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας έχουν πλέον γεμίσει.

Οι περιοχές όπου θα γίνουν επιτάξεις είναι οι Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κω και Λέρος. Αναλυτικά οι τοποθεσίες:

  1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
  4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  • Αυξημένες επιστροφές.
  • Κλειστές δομές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

  1. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  2. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

ethnos

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *