Η Κίνα νίκησε τον κορονοϊό και απειλεί τις «άρρωστες» οικονομίες των G7

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
6 Min Read

Ο οικονομολόγος Κώστας Μελάς εξηγεί πως η εμφάνιση του κορονοϊού θα πλήξει τις οικονομίες των G7 με την Κίνα να επανακάμπτει και να απειλεί ακόμα και τις ΗΠΑ.

Ο κορονοϊός αλλάζει και το παγκόσμιο σκηνικό στην οικονομία. Με τις περισσότερες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των G7 να πλήττονται από την πανδημία η Κίνα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Η τράπουλα ανακατεύεται καλά και είναι έτοιμη μετά το πέρασμα του κορονοϊού να μοιραστεί ξανά σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία που ανάλογα με τις δυνάμεις που θα τους έχουν απομείνει θα πάρουν και το κομμάτι που τους αναλογεί.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο οικονομολόγος Κώστας Μελάς η εμφάνιση του κορονοϊού θα πλήξει σημαντικά τις οικονομίες των G7, δηλαδή των πιο δυνατών χωρών, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στον καταμερισμό της ισχύος: “Αν και υπάρχουν πολλές αναλύσεις και λέγονται πολλά, ωστόσο θεωρώ πως η Κίνα επειδή βρίσκεται σε μια θέση που θα επανακάμψει γρηγορότερα, θα υποσκελίσει σε ορισμένα θέματα τις ΗΠΑ, όπως στο εμπόριο, τις εξαγωγές και φυσικά τις Ευρωπαϊκές χώρες, που δεν ήταν έτσι κι αλλιώς τόσο ισχυρές όσο οι δυο πρώτες”.

Και συνεχίζει “Θα πρέπει να δούμε και πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, σ αυτή την φάση που βιώνουν έντονα τα προβλήματα αφού εκτός από τα αμέτρητα θύματα του κορονοϊού, η οικονομία τους μέρα με την ημέρα δέχεται σοβαρά χτυπήματα. Το θέμα θα είναι να δούμε μετά τις επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομίες τους αυτές οι χώρες καθώς και στον καταμερισμό ισχύος”.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Από την άλλη μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον που θα παρουσιάσει με την στάση της η Κίνα η οποία μπορεί να μην είναι μέλος των G7 ωστόσο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία:

“Η Κίνα αν είναι αληθινά τα στοιχεία σχετικά με τα σημερινά επίπεδα του κορονοϊού, φαίνεται πως συνέρχεται πρώτη, με αποτέλεσμα να έχει συγκριτικό χρονικό πλεονέκτημα, το οποίο πιθανότατα να εκμεταλλευτεί. Παράλληλα επειδή είναι μια χώρα που έχει πλεόνασμα πόρων, το οποίο διέθετε με συγκεκριμένο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, πιθανότατα να επικεντρωθεί στην αγορά επιχειρήσεων που λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη θα μπορεί πιο εύκολα να αποκτήσει κάτι που δεν μπορούσε παλαιότερα. Από την άλλη μπορεί προσφέροντας την βοήθεια της σε συγκεκριμένες χώρες, όπως ήδη έχει ξεκινήσει να συζητιέται με την Ιταλία θα καταφέρει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά από τις ΗΠΑ. Βέβαια όλα αυτά είναι σενάρια”.

Η Κίνα είναι σε πλεονεκτική θέση

“Έχει πλεονέκτημα γιατί ήδη τα εργοστάσια της και όλη η παραγωγική της μηχανή έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, κάτι που θα αργήσει αρκετά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επομένως η αλυσίδα προσφοράς θα ξεκινήσει να ξαναφτιάχνεται από την μεριά της Κίνας. Έχει την δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα από αυτές τις χώρες στην παγκόσμια αγορά. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης. Για μένα πλήττονται έντονα όλες οι χώρες και πολύ περισσότερο απ ότι λένε οι αναλυτές, οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους δεν αναφέρουν τις πιο δυσμενείς εκτιμήσεις” εξηγεί ο οικονομολόγος Κώστας Μελάς.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
A resident pays for groceries at a residential area blocked by barriers in Wuhan, Hubei province, the epicentre of China’s coronavirus disease (COVID-19) outbreak, April 3, 2020. REUTERS/Aly Song

Και συνεχίζει: “Όλα θα εξαρτηθούν από δυο παράγοντες, πρώτον με την ανοσία του πλήθους, δεύτερον αν βρεθεί φάρμακο για την θεραπεία ή το εμβόλιο. Αν λοιπόν υπάρχει μια ανοσία σιγά σιγά του πληθυσμού και την επανεκκίνηση των οικονομιών να προσδιορίζεται κατά τον Ιούνιο, χωρίς να έχει τεράστια προβλήματα κι αν βρεθεί μια θεραπεία, ώστε να αποτραπεί μια ανάκαμψη του ιού από το φθινόπωρο, πιθανόν τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα, αν όχι τότε θα ζήσουμε μια νέα κατάσταση με μεγάλες αβεβαιότητες”.

Σε δεινή θέση Ιταλία και Ισπανία

“Η κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία είναι τρομερά δύσκολη. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ που θα γίνει στην Ιταλία θα είναι μεγάλη. Από την άλλη πλήττεται η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία είναι η πιο πλούσια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα θα δούμε και τις αντιδράσεις του Eurogroup την Τρίτη και το πως θα εξελιχθούν οι τρόποι χρηματοδότησης και ρευστότητας στις οικονομίες Ιταλίας και Ισπανίας. Ήδη φαίνεται πως μέσα στη βραδύτητα τους οι Ευρωπαίοι κάτι κάνουν. Στην Ιταλία είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά και στη Γερμανία έχουν προβλήματα. Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο του Μονάχου είναι δραματικά, καθώς έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις ενώ υπάρχει πτώση στις εξαγωγές”.

Δύσκολα για την Ελλάδα χωρίς τουρισμό

“Είναι δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα αρκεί να σκεφτούμε πως ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος μας εξαρτάται από τον τουρισμό και τα συναφή έσοδα. Δεν νομίζω πως θα προλάβουμε να υιοθετήσουμε κάποιο σενάριο για τον τομέα αυτό άμεσα, που σημαίνει πως οι συνέπειες δεν θα είναι και οι καλύτερες. Όλος αυτός ο τρόπος με τον οποίο πολύ σωστά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον κορονοϊό, δεν ξέρω όταν θα αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομία τι συνέπειες θα έχει. Αυτό που εύχομαι πάντως είναι γρήγορα να τελειώνουμε με τον ιό, ώστε με κάθε τρόπο να φύγουμε από την αβεβαιότητα του σήμερα και επιστρέψουμε στην κανονικότητα”.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *