Όσοι έχουν σκύλο φαίνεται πως ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν αρνητική επίδραση στους ανθρώπους, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν η ύπαρξη κατοικιδίου, και ειδικά σκύλου, επηρεάζει την πορεία της υγείας των ασθενών με καρδιακό κίνδυνο και καρδιαγγειακά συμβάματα.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι έχουν σκύλο έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη μοναξιά.
Στην πρώτη μελέτη έγινε σύγκριση της υγείας των κατόχων ή μη σκύλων μετά από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, βάσει στοιχείων από το Εθνικό Αρχείο Ασθενών της Σουηδίας. Οι ασθενείς ήταν 40-85 ετών και είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2001-2012. Σχεδόν 182.000 άτομα είχαν υποστεί έμφραγμα και το 6% ήταν κάτοχοι σκύλου ενώ 155.000 είχαν επιβιώσει ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, με το 5% αυτών να έχουν σκύλο.
Συγκριτικά με όσους δεν είχαν σκύλο, οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν:
- Κατά 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακού εμφράγματος ακόμα κι αν ζούσαν μόνοι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και κατά 15% μικρότερο κίνδυνο αν ζούσαν με σύντροφο ή παιδί.
- Κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο αν ζούσαν μόνοι τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και κατά 12% αν ζούσαν παρέα με σύντροφο ή παιδί.
Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω της ύπαρξης του σκύλου ίσως οφείλεται στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη λιγότερη κατάθλιψη και μοναξιά, παράγοντες που και σε προηγούμενες μελέτες έχουν σχετιστεί με την ύπαρξη κατοικιδίων.
Στην δεύτερη ανάλυση, εξετάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3,8 εκατομμύρια άτομα από 10 διαφορετικές μελέτες. Από την συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν:
- Κατά 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
- Κατά 65% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα,
- Κατά 31% μικρότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής αιτίας.