Η Ιταλία είναι, μετά την Κίνα, η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Με περισσότερους από 1.000 θανάτους και πάνω από 15.000 κρούσματα, η χώρα ζει τις πιο δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, μετά τη μαύρη περίοδο του Μουσολίνι.
Αν κανείς μπορούσε να «χωρέσει» τα όσα ζει η Ιταλία σε τρεις εικόνες τότε αυτές θα ήταν η νοσοκόμα που έχει πέσει στο πληκτρολόγιο για να «κλέψει» λίγο ύπνο, το σκίτσο με τη νοσοκόμα που κρατά στην αγκαλιά της τη χώρα ολόκληρη και οι συγκλονιστικές στιγμές που οι αποκλεισμένοι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν, όπως πριν από μήνες έκαναν και οι κάτοικοι στη Γουχάν.
Η πρώτη εικόνα έρχεται από την Κρεμόνα. Τραβήχτηκε στις 8 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας, όταν μια αποκαμωμένη νοσοκόμα, έσπρωξε το πληκτρολόγιο, έβγαλε τα γυαλιά της αλλά όχι τη μάσκα, τα γάντια και την προστατευτική στολή, ακούμπησε το κεφάλι της σε ένα σεντόνι ή μαξιλάρι και προσπάθησε να κοιμηθεί λίγα λεπτά πριν την «καλέσει» ξανά το καθήκον!
Φωτογραφία Francesca Mangiatordi/@france_exa/via REUTERS
Η δεύτερη εικόνα έρχεται από τη Βενετία. Ένας καλλιτέχνης θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνους που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός: στους γιατρούς κα τους νοσηλευτές. Έφτιαξε ένα σκίτσο όπου απεικονίζει μια νοσοκόμα, με προστατευτική σχολή, γάντια, μάσκα και φτερά αγγέλου να κρατά στην αγκαλιά της, σαν μωρό, την κατακόκκινη Ιταλία, τυλιγμένη σε μια σημαία με τα χρώματα της χώρας.
Φωτογραφία Franco Rivolli/via REUTERS
Και η τρίτη εικόνα (που είναι… πολλές) έρχεται απ’ όλη την Ιταλία. Την πρώτη χώρα στον κόσμο που μπήκε όλη σε καραντίνα. Άνθρωποι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν για να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλο. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει τον περασμένο Ιανουάριο και οι κάτοικοι στη Γουχάν, προκαλώντας παγκοσμίως ρίγη συγκίνησης.
Ιταλία: 12 δισ. «ένεση» από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να εγκρίνει μέτρα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.
Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνον του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.
«Η δημόσια οικονομία μας είναι σε θέση να αντέξει το βάρος της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.
Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.
Σταματά, τέλος, η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.
newsit