Η Ιστορία που κρύβεται πίσω από τα κλαρκ στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλο τον κόσμο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
4 Min Read

Φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή αν δεν υπήρχαν κλαρκ στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η δουλειές θα γίνονταν με πιο αργούς ρυθμούς και σίγουρα θα κουραζόμασταν παραπάνω. Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά τα κλαρκ έχουν μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων μόλις τα τελευταία 100 χρόνια. Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε πως άλλαξαν τα κλαρκ ανά τα χρόνια, τι είδη κλαρκ κυκλοφορούν σήμερα και πως μπορεί να μοιάζουν στο μέλλον.

Τα πρώτα κλάρκ στον κόσμο

Το 1917 εφευρέθηκε το Tructractor, που θεωρητικά είναι το πρώτο κλαρκ. Κατά κύριο λόγο ήταν τρακτέρ με επιπρόσθετο εξάρτημα για να κάνει τη δουλειά των σημερινών κλαρκ. Έπρεπε να περιμένουμε ως το 1920, όπου οι κατασκευαστές πρόσθεσαν υδραυλικά και ανυψωτικό κατακόρυφο μηχανισμό. 

Κλαρκ 1950 – 1960

Μέχρι τις δεκαετίες του 50’ και του 60’, τα κλαρκ μπορούσαν να ανυψώσουν φορτία έως και περίπου 15 μέτρα, γι’ αυτό οι χειριστές τους έπρεπε να πάρουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Εξειδικευμένα κλαρκ που περνούν από στενούς δρόμους και κλαρκ μπαταρίας, έγιναν διαθέσιμα στο κοινό εκείνη την εποχή.

Τα σύγχρονα κλαρκ, τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο αέριο, Diesel, ηλεκτρικές μπαταρίες, βενζίνη ή υγρό προπάνιο. Χωρίζονται σε κατηγορίες για εσωτερική και εξωτερική χρήση και ταξινομούνται σε 7 διαφορετικούς τύπους.

- Advertisement -
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Διαφορετικοί τύποι κλαρκ

Η κατηγορία στα κλαρκ ταξινομείται βάση των καυσίμων και των χρήσεων του. Για να οδηγήσετε ένα κλαρκ, θα πρέπει να είστε πιστοποιημένος χειριστής.

  1. Ηλεκτροκίνητα Φορτηγά με θέση αναβάτη
  2. Ηλεκτροκίνητα κλαρκ στενού διαδρόμου
  3. Φορτηγά με ηλεκτρικό κινητήρα – Χειροκίνητα φορτηγά
  4. Φορτηγά με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μαξιλάρια ελαστικών
  5. Κλαρκ με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ελαστικά πεπιεσμένου αέρα
  6. Τρακτέρ ηλεκτρικών κινητήρων και κινητήρων καυσίμου εσωτερικής καύσης
  7. Κλαρκ ανώμαλου εδάφους

Τα κλαρκ στο μέλλον

Τα κλαρκ και διάφορα άλλα μηχανήματα χειρισμού βαρέων φορτίων αποκτούν νέες λειτουργίες και γίνονται όλο και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Τα τελευταία 10 χρόνια αυξήθηκε κατά πολύ η αγορά ηλεκτρικών κλαρκ. Ο αυτόματος εξοπλισμός χειρισμού βαρέων φορτίων είναι η νέα καινοτομία στα κλαρκ που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον κλάδο των ανυψωτικών μηχανημάτων. Κλαρκ, ρυμουλκά κ.α. μπορούν να μετακινηθούν μέσα σε αποθήκες χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, εξαιτίας των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων καθοδήγησης. Με τη χρήση μαγνητικών αισθητήρων, μπορούν να μετακινούν αντικείμενα και φορτία. Επιπλέον, με το σύστημα καλωδίων και κεραιών ή την καθοδήγηση με λέιζερ, κινούνται ελεύθερα στο χώρο χωρίς να χρειάζεται οδηγός, παρά μόνο χειριστής. Τα κλαρκ που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένα επειδή είναι νεότερης τεχνολογίας και εισήχθησαν στο χώρο μόλις πριν λίγο καιρό. Η αλλαγή από κλαρκ υγρών καυσίμων σε ηλεκτρικά κλαρκ, πρόκειται να φέρει επανάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο και το μέλλον των ανυψωτικών μηχανημάτων διαγράφεται λαμπρό.

Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε νέα και μεταχειρισμένα κλαρκ ή αν θέλετε μπορείτε και να νοικιάσετε προκειμένου να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Μπορείτε να επιλέξετε το είδος των μηχανημάτων που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να επωφεληθείτε από τις σύγχρονες λειτουργίες του. Είτε πρόκειται για αποθήκες, είτε για γεωργικές και οικοδομικές εργασίες, τα κλαρκ ανάλογα την κατηγορία τους, μπορούν να σηκώσουν μεγάλου όγκου φορτία και βαρέως τύπου αντικείμενα. Θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και ξεκούραστη και τη δουλειά σας πιο γρήγορη. Αν χρειάζεστε και εσείς κλαρκ στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές για τις δύσκολες εργασίες σας, μπείτε στο kolibioti.gr και επιλέξτε μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις το κατάλληλο για εσάς, είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση. Το εξειδικευμένο service του kolibioti.gr, θα είναι δίπλα σας για ότι χρειαστείτε.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *