Η υπόγεια «μάχη» Παππά -Τσακαλώτου παραλύει την κυβέρνηση

lamianow
By lamianow Add a Comment
9 Min Read

Περίπου τρεις ώρες χρειάστηκε ο πρωθυπουργός να αποχαιρετίσει τον Νίκο Κούνδουρο, μέσω του λογαριασμού του στο twitter. Αντεπίθεση στη Νέα Δημοκρατία από το Μέγαρο Μαξίμου για τις προσωπικές, όπως αποδείχθηκε, θέσεις του στελέχους της γερμανικής Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ για Grexit δεν υπήρξε ποτέ. Ενώ και οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ηχηρή σιωπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου απαντήθηκαν με ένα ολιγόλογο non paper, το οποίο περισσότερο πετούσε την μπάλα στην εξέδρα (βλέπε Άδωνις Γεωργιάδης) παρά έδινε πειστικές εξηγήσεις για όσα οι αντίπαλοι της κυβέρνησης ισχυρίζονται.

-Advertisement-

Τα τρία αυτά παραδείγματα της παρουσίας/απουσίας του Μεγάρου Μαξίμου από τη δημόσια ζωή της χώρας την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα με τη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης. Που εμφανίζει επικίνδυνα σημάδια αποσύνθεσης, σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, λόγω της ανοικτής διαπραγμάτευσης.

Η παλαιά διαχωριστική γραμμή, μέσα στην κυβέρνηση, ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά έχει επιστρέψει σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheTOC, καθώς ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φαίνεται πως έχει επανέλθει δριμύτερος στα κυβερνητικά πράγματα. Αν και είχε μείνει για λίγο εκτός κεντρικού πολιτικού παιχνιδιού (όταν έγινε ο ανασχηματισμός), τώρα είναι και πάλι εδώ. Και υπενθυμίζει (και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο) ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει… Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση κάτι αντίστοιχο, δηλώνοντας (στην «Εφημερίδα των Συντακτών»), ότι οι φήμες για τον πρόωρο (πολιτικό) «θάνατό» του είναι εξαιρετικά υπερβολικές.

Και μπορεί το θέμα με την «εξαφάνιση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου τις προηγούμενες ημέρες να έφυγε από το επίκεντρο της δημοσιότητας, μετά και την εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, ωστόσο οι λόγοι που το δημιούργησαν φαίνεται πως παραμένουν και μάλιστα στο ακέραιο. Την Παρασκευή, η κίνηση του κ. Τσακαλώτου να μην παραστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε σε επίκαιρη επερώτηση του Β. Λεβέντη για τη διαπραγμάτευση, «αναζωπύρωσε» τα σενάρια που τον θέλουν να μην είναι καθόλου ευχαριστημένος με την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας.

- Advertisement -

Το παρασκήνιο της « Ευκλείδειας αφωνίας»

Η δυσθυμία του υπουργού Οικονομικών είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες, όταν διαπίστωσε ότι όταν εκείνος δίνει τη μάχη των Βρυξελλών (μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη –στις σχέσεις των οποίων δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, παρά τα όσα γράφονται), συνάδελφοί του υπουργοί στην Αθήνα είναι έτοιμοι να δρέψουν τις δάφνες της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και την ίδια στιγμή, αν πάει κάτι στραβά, να καταγγείλουν το «ενδοτικό» οικονομικό επιτελείο.

Την περασμένη Δευτέρα όμως έσταξε η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συμφωνήσει με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Κάτι που θα βοηθούσε όλους στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης (ενόψει μάλιστα του τετ-α-τετ Μέρκελ –Λαγκάρντ).

Αντ’αυτού το Μέγαρο Μαξίμου βγάζει non paper σε χρόνο dt, πανηγυρίζοντας μάλιστα για την κυβερνητική επιτυχία, «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Non paper που είχε τη σφραγίδα του Νίκου Παππά, πιστεύει η οδός Νίκης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κρατά αποστάσεις από τη θέση αυτή και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετακινείται, μέρα τη μέρα, σε πιο σκληρές θέσεις. Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι, πρακτικά, στον «αέρα», αν δεν εξελίσσεται ο από εδώ και πέρα οδικός άξονας. Το βασικό ζήτημα που έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με την κυβέρνηση Τσίπρα, το ζήτημα εμπιστοσύνης, επανήλθε μετά τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού non paper.

Ζήτημα, σημειωτέον, που επέστρεψε στην ατζέντα, μετά τη μονομερή ενέργεια του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τις ενισχύσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Στη συνέχεια, τα πράγματα είναι, λίγο πολύ, γνωστά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί εκνευρισμένος από το Eurogroup, παραμένει σχεδόν αμίλητος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης και, βέβαια, η ΝΔ δεν αργεί να εντοπίσει το πρόβλημα.

Ο υπουργός Οικονομικών λέγεται πως είπε σε συνεργάτες του πως δεν θέλει να διανοηθεί καν, ότι δίδονται διαρροές με σκοπό να τον εκθέσουν. Είναι σαφές, από την άλλη, ότι κλίμα καχυποψίας έχει «φωλιάσει» στα υπουργικά γραφεία. Όπως επίσης είναι σαφές, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν.

Οι «ακροβασίες» Τσακαλώτου στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Πέμπτη στη Βουλή δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να είναι ενοχλημένος από την επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος του Eurogroup. Μετά την «καταγγελία» της «εξαφάνισής» του από τη ΝΔ και αφού επανέλαβε με έμφαση πως «η ευθύνη είναι συλλογική» επιχείρησε να εξηγήσει την απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το Eurogroup ως εξής:

«Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση. Όταν μιλά ο Τζανακόπουλος δεν μιλά για την πάρτη του» είπε ο κ. Τσακαλώτος. Λίγη ώρα όμως αργότερα και προκληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια έκανε μια αναφορά που προκάλεσε νέα ερωτήματα για το νόημα και τον αποδέκτη της. «Άλλο αν πούμε ότι ο “Χ” κάνει το “Α” και άλλο να πούμε ότι ο “Χ” είναι ο μόνος που κάνει το “Α”» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Είτε επρόκειτο για μια έμμεση αιχμή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε για μια προσπάθεια δικαιολόγησης της απουσίας του, η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε εντύπωση.

Οι «Ιφιγένειες» και οι «Βαρουφάκηδες»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρασκήνιο για τη στάση που κρατά ο υπουργός Οικονομικών αλλά και τις σχέσεις του με το Μαξίμου αποκάλυψε σε δημοσίευμά του στα ΝΕΑ ο Γ. Παπαχρήστος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος, την Τετάρτη και την Πέμπτη, έγιναν προσπάθειες να πειστεί να εμφανιστεί στην ΕΡΤ ο κ. Τσακαλώτος προκειμένου να εξηγήσει τα της συμφωνίας, ωστόσο ο τελευταίος δεν ενέδωσε. Όπως προσθέτει, ο υπουργός Οικονομικών εδώ και ένα μήνα δεν έχει την παραμικρή επικοινωνία με το Μαξίμου ενώ η επικοινωνία γίνεται μέσω… ταχυδρομείου. Τον ρόλο του ταχυδρόμου έχει αναλάβει ο Θόδωρος Μιχόπουλος και επικουρικά ο εκπρόσωπος Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σε μια αποστροφή του ο κ. Τσακαλώτος έφτασε στο σημείο να πει το εξής: «Εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης- και ακόμα χειρότερα δεν είμαι Ιφιγένεια». Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα των Νέων, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ίσως για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα 53+ της οποίας ηγείται ο κ Τσακαλώτος σε μια εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση για τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Το μυστικό ραντεβού με Τσακαλώτου-Φίλη

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αποκάλυψε το TOC, αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μυστική συνάντηση με τον Νίκο Φίλη, στο υπουργείο Οικονομικών. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη συνάντηση, το περιβάλλον του κ. Φίλη μίλησε για μια χαλαρή κουβέντα που είχαν τα δύο στελέχη λόγω και της φιλίας που τους συνδέει, ενώ δεν υπήρξε -όπως διαμηνύει το περιβάλλον Φίλη- καμία συζήτηση για την πολιτική επικαιρότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως την τελευταία περίοδο ο κ. Φίλης φαίνεται να σηκώνει το βάρος της διατύπωσης εσωτερικών αιχμών εντός του κόμματος, καθώς σε σειρά πρόσφατων παρεμβάσεών του δεν έχει διστάσει ασκήσει κριτική σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, με πρώτη τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, δηλώνει πως δεν είναι αντιπολιτευόμενος αλλά «φανατικά συμπολιτευόμενος».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η συμφωνία δημιουργεί σοβαρές εσωτερικές διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε πού εν τέλει αυτές θα καταλήξουν.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *