Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Greenpeace ξεκινούν επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
7 Min Read

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για το άνοιγμα ασφαλούς και νόμιμης διέλευσης στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Βρυξέλλες/Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2015 – Kοινή επιχείρηση για τη διάσωση των ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF)  και η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace χρησιμοποιούν τρεις ειδικές φουσκωτές βάρκες (τύπου RHIBs), έχοντας ως βάση τη βόρεια ακτή της Λέσβου για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης για την υποστήριξη και κάτω από τον συντονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι επίσης σε επιφυλακή στα σημεία που φτάνουν οι πρόσφυγες ώστε να παρέχουν επείγουσα φροντίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη μεταφορά τους στο νοσοκομείο με τρία ασθενοφόρα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων που παρέχουν ήδη βοήθεια στους ανθρώπους που καταφτάνουν στα Ελληνικά νησιά.

Από τις 28 Νοεμβρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους, δεκάδες από τους οποίους εντοπίστηκαν σε βάρκες που βρίσκονταν σε εμφανή κίνδυνο. Στην ξηρά, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοήθησαν 20 ανθρώπους με σοβαρά θέματα υγείας, εννέα εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξειδικευμένη φροντίδα.

Μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν να προσθέσουν τρεις ακόμα διασωστικές λέμβους ώστε να επεκτείνουν τη δυνατότητα των διασώσεων και σε άλλα νησιά. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα βοηθούν τους ανθρώπους σε βάρκες που κινδυνεύουν, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που μόλις φτάνουν στη στεριά.

«Συγκλονισμένοι από την αμείωτη προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», αναφέρει η Αλεξάνδρα Μεσσαρέ, Υπεύθυνη προγράμματος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «Δεν είναι έγκλημα να προσπαθείς να ξεφύγεις από τις ένοπλες συγκρούσεις, τη φτώχεια και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καταγωγής σου, έχοντας την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους. Εμείς, σε αυτή τη συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, φέραμε τη ναυτική εμπειρία μας με την ελπίδα να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

- Advertisement -

Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, 140.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά μόνο το Νοέμβριο, 65% εκ των οποίων έφτασαν στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Από το Σεπτέμβριο, 330 άνθρωποι, τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο έχουν παράσχει ιατρική φροντίδα σε 10.169 ανθρώπους από τον Ιούλιο, 6.154 εκ των οποίων μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Από τον Οκτώβριο, οι ομάδες έχουν δει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού και υποθερμία, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα και το κρύο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν τις προσπάθειές τους στο Αιγαίο, ως μία προσωρινή λύση, και τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία ασφαλών επιλογών για τους ανθρώπους που πραγματοποιούν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

«Οι δραστηριότητές μας στο Αιγαίο αποτελούν προσωρινή λύση για να μετριάσουν τον πόνο και την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες», δηλώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και η θάλασσα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες τραγωδίες.»

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει τις ευθύνες της και να παρέχει ασφαλή και νόμιμη διέλευση στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια, λέει ο Στέφανο Αρτζενζιάνο (Stefano Argenziano), Συντονιστής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κύριος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε διεθνή προστασία στην Ευρώπη προϋποθέτει να διακινδυνεύσει τη ζωή του στη θάλασσα. Πόσο μάλλον, όταν με το να επιτραπεί η πρόσβαση στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας θα μπορούσαν να αποτραπούν όλοι εκείνοι οι θάνατοι που συμβαίνουν στη θάλασσα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή υποδοχή στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Περιγραφή βίντεο: Η πρώτη θαλάσσια παρέμβαση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη Greenpeace στη Λέσβο – σε συντονισμό και με την υποστήριξη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος – σημειώθηκε κοντά στην παραλία της Εφταλού. Ένα πλοιάριο γεμάτο με οικογένειες που ταξίδεψαν από την Τουρκία έφθασε στην παραλία σε απόκρημνο μέρος με βράχια. Ως αποτέλεσμα, η βάρκα άρχισε να ανατρέπεται. Μέσω ασυρμάτου, ειδοποιήθηκε η ομάδα διάσωσης, καθώς το πλοίο πλησίαζε στις ελληνικές ακτές.

Κατά τη διάρκεια της διάσωσης, 3 άτομα μεταφέρθηκαν στο σκάφος διάσωσης: ένα νεογέννητο μωρό περίπου 2 μηνών με το θείο του (πρόσφυγες από το Ιράκ) κι  ένας νεαρός άνδρας από τη Συρία. Όλοι οι υπόλοιποι που παρέμειναν στη βάρκα ήταν σε θέση να προσεγγίσουν τη στεριά, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανένωσαν τις οικογένειες και φίλους μετά την άφιξή τους στο λιμάνι στην περιοχή του Μολύβου. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν απώλειες.

Σημείωση
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και των Δωδεκανήσων. Στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν μεταφορά από τη βόρεια ακτή στα κέντρα καταγραφής, έχουν δημιουργήσει και προσφέρουν βοήθεια στο διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο και παρέχουν ιατρική περίθαλψη στα κέντρα υποδοχής του Καρά Τεπέ και της Μόριας. Στη Σάμο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν ιατρικούς ελέγχους και φροντίδα στους νεοαφιχθέντες, παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, και διανέμουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Βαθύ και στο κέντρο υποδοχής. Στα Δωδεκάνησα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες και παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα των ναυαγίων. Από την αρχή της δράσης τους στα Ελληνικά νησιά, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερους από 22.100 ανθρώπους.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *