Το «σφιχταγκιάλισμα» του Ερντογάν με τον Πούτιν και η αναθεωρητική της στρατηγική του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Ευρώπης, η οποία βλέπει ίσως πιο καθαρά από ποτέ πόσο αναξιόπιστος και επικίνδυνος για τη Δύση είναι ο Ερντογάν.
Κομισιόν προς Ερντογάν: “Δεν θα ανεχτούμε καταστρατηγήσεις στην κυρώσεις προς τη Ρωσία”
Στις Βρυξέλλες οι “27” αποφάσισαν να ορίσουν ειδικό αξιωματούχο, ο οποίος θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στη Μόσχα, από τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια η Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά του Πούτιν αλλά κάνει και διμερές εμπόριο με τη Μόσχα, μπαίνει στο στόχαστρο από την Κομισιόν.
“Είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΑΠΕ -ΜΠΑ), διαμηνύοντας ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.
“Χαστούκι” στην Τουρκία και από τη Γερμανία
Βαρύ το κλίμα για την Τουρκία και από χώρες που παραδοσιακά “χάιδευαν” την Άγκυρα, όπως η Γερμανία. Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου ‘Ολαφ Σολτς στις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα, αλλά και η δημόσια αποδοκιμασία του Ερντογάν από το Βερολίνο για τη φράση του “θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα”, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων απέναντι στις νέο-οθωμανικές βλέψεις του Τούρκου Προέδρου.
“Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές τις απειλές και τις μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.
Προϋποθέσεις για διάλογο με την Άγκυρα θέτει η Αθήνα
Το επεισόδιο που δημιούργησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Πράγα “ξεγύμνωσε” τον Ερντογάν ακόμη και στους πιο… “δύσπιστους” ή ουδέτερους εταίρους.
Αυτό υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής
«Αυτή η “ανταλλαγή απόψεων” στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διεμήνυσε εκ νέου στην Τουρκία ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάντα τον διάλογο μαζί της, αλλά υπό προϋποθέσεις.”Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις” τόνισε.
“Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ. Δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας” πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά και να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου”.
newsit.gr