Η Ευρώπη αποτυγχάνει να περιορίσει το “προβληματικό παιδί”

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Η στάση της γείτονος συζητείται διεξοδικά στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής και με τα αποτελέσματα να μην είναι όπως θα τα ήθελαν Ελλάδα και Κύπρος -από πλευράς κυρώσεων- η Ευρώπη δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορεί να περιορίσει την Τουρκία.

Ο όρος «προβληματικό παιδί» δεν της έχει δοθεί άδικα. Η Τουρκία με τη στάση της αποτελεί έναν συνεχόμενο πονοκέφαλο σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη και κανείς δεν δείχνει ικανός να την περιορίσει.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, Ζοζέπ Μπορέλλ, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως «σημείο αναφοράς» για τη σχέση που θα έχει η Τουρκία με τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η ιστορία τον διαψεύδει.

Η προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο και τα τελευταία δέκα χρόνια, ιδιαίτερα, η Ευρώπη δείχνει να μην έχει απαντήσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα τηρήσει την ευρωπαϊκή συμφωνία του 2016 για τον περιορισμό των προσφύγων, οι περισσότεροι των οποίων πασχίζουν να βρουν καταφύγιο, από τον σκληρό εμφύλιο της Συρίας, στο τουρκικό έδαφος.

- Advertisement -

Παράλληλα ο Ερντογάν επιπλήττει,τακτικά, τους ηγέτες της Ε.Ε. για την κριτική που του ασκούν ως προς τα μέτρα που παίρνει στο εσωτερικό, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν έχουν προκαλέσει απογοήτευση στις Βρυξέλλες, οδηγώντας σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, το 2020 η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας συναντά νέα βάθη. Η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε σε χιλιάδες αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο προς την Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις εβδομάδων καθώς οι ελληνικές αρχές επιδίωξαν να προστατεύσουν τα σύνορά τους. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. οριστικοποίησε κυρώσεις σε Τούρκους υπηκόους για παράνομη ενεργειακή δραστηριότητα στα ύδατα της Κύπρου. Η Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι η Τουρκία παραβίασε την αποκλειστική οικονομική ζώνη που επιβάλλεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τον Αύγουστο, το Oruc Reis, ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, έπλευσε με μια συνοδεία πολεμικών πλοίων πέρα ​​από το ελληνικό νησί Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται περίπου ένα μίλι μακριά από τις τουρκικές ακτές. Αυτό προκάλεσε στρατιωτική αναμέτρηση διαρκείας. Μια επακόλουθη σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών φρεγατών στα ύδατα που διεκδικεί η Τουρκία ώθησε τη γαλλική κυβέρνηση να αναπτύξει τα δικά της πολεμικά πλοία και μαχητικά στην περιοχή. Το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά λίγες μέρες αργότερα η Τουρκία επέκτεινε τις δραστηριότητες του Yavuz στα ύδατα της Κύπρου.

Συμπέρασμα; Η τουρκική προκλητικότητα έχει αρχή αλλά ποτέ τέλος. Οι Τούρκοι βάζουν παύλα αλλά ποτέ τελεία και η Ευρώπη δείχνει ανίκανη να το αλλάξει.

πηγή: WSJ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *