Η επιστολή Τσακαλώτου προς τον Ντάισελμπλουμ

Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Η επιστολή που προκάλεσε εντάσεις στο εσωτερικό και με την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» μετά την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τι αναφέρει η επιστολή

Εγγραφη απολογία προς τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει η επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου» κατόπιν επικύρωσης της Eurostat.

Επίσης αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπερ-απόδοσης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των φόρων καθώς επίσης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Aν δεν πιαστεί ο στόχος του 2016, πράγμα που θεωρεί απίθανο, ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει μια νέα δέσμευση: Την περικοπή συντάξεων και όχι σειράς δαπανών που ορίζει ο κόφτης.

Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

«Αναφορικά με το μέτρο των συντάξεων, παρακαλώ να σημειώσετε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο κι εγώ, έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και ότι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ξεκαθαρίζει ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαίου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζει ο Υπουργός και κλείνοντας αναφέρει:

«Ελπίζω ότι αυτές οι διασαφηνίσεις θα καθησυχάσουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία, καθώς και τη διαδικασία της συνεργασίας με τους εταίρους μας»…

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή που δημοσιεύει το vima.gr,  ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται πως η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αφορούσε την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές, τόσο για το δημοσιονομικό «κόφτη» όσο και για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων στις δαπάνες για τις συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το πλεόνασμα του 0,5% για το 2016.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε ήδη «ευεργετικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά»!

Να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έδινε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές, η οποία «ξεπάγωσε» τις συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σχετικά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν:

«Καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να “ξεπαγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!
Τι λέει η επιστολή; Τα αυτονόητα. Ότι:

– Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
– Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016”.

Πώς, λοιπόν, διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση;

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει –η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν…–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο. Όπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, “σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”».

Οι κυβερνητικές πηγές, στη συνέχεια, στρέφουν τα βέλη τους προς τους δανειστές –υπονοώντας το Βερολίνο- αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Και, πέραν αυτών των άμεσων, χειροπιαστών επιπτώσεων για χιλιάδες νοικοκυριά, σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο το πολιτικό συμπέρασμα είναι ηχηρό: οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό. Η πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα. Αυτό επισφραγίζει και η επιστολή.

Η ΝΔ, που δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της, να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων! Είναι το νέο (και παμπάλαιο, βέβαια) αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές.

Με δυο λόγια: “βασιλικότερη του βασιλέως”! Η δουλική συμπεριφορά, όμως, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων. Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;».

Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Τσακαλώτου, ζητούσε η Ν.Δ.

«Ο κ. Τσίπρας έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή Τσακαλώτου.

«Τρεις μέρες μετά την αποστολή της επιστολής μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου στους θεσμούς, η κυβέρνηση αρνείται να τη δώσει στη δημοσιότητα. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση , με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης;», διερωτάται η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της.

Καταλογίζει ακόμη στον κ. Τσίπρα ότι «θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία» και ότι «δεν θα διστάσει να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση. Αν η κυβέρνηση διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση, δεν έχει παρά να δώσει την επιστολή Τσακαλώτου στη δημοσιότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

newsbomb

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version