Την προσωρινή επιμέλεια του μικρού αγοριού της Πόλα Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη από κοινού στη γιαγιά και τη θεία της μητέρας του έδωσε με διάταξη αορίστου διάρκειας που υπέγραψε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, αλλάζοντας όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα, κατέθεσε αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για να τους παραχωρηθεί η επιμέλεια, όπως ζητούν οι ίδιες και επιθυμούν οι γονείς του παιδιού. Ο εισαγγελέας όρισε τη συζήτηση της αίτησής του στις 5 Απριλίου, ενώ για τότε αναβλήθηκαν να συνεκδικασθούν οι αιτήσεις που είχαν ορισθεί για χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, της γιαγιάς και θείας, καθώς και των γονιών του παιδιού.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας χαρακτήρισαν θετική οι δύο δικηγόροι που παραστάθηκαν χθες εκ μέρους των Ρούπα και Μαζιώτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης και Αντώνης Κατσάς.
Διάταξη του εισαγγελέα
Όπως εξήγησαν οι δύο δικηγόροι, οι αιτήσεις που είχαν ορισθεί να συνεκδικασθούν χθες (γιαγιάς – θείας και Ρούπα – Μαζιώτη) είχαν κατατεθεί βάσει του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα. Όμως, από την ημέρα που κατατέθηκαν οι αιτήσεις μέχρι χθες που είχε ορισθεί το δικαστήριο, μεσολάβησαν κάποια γεγονότα. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, υπέγραψε τη διάταξη 2/28.2.2017, με την οποία αυτεπαγγέλτως διορίζει συνεπιτρόπους και αναθέτει προσωρινά την επιμέλεια στη γιαγιά και τη θεία του παιδιού από κοινού.«Στην ουσία ο κ. εισαγγελέας έκανε δεκτό το αρχικό μας αίτημα, το οποίο είχε απορρίψει η εισαγγελέας Ανηλίκων στην Αθήνα. Αυτό συνέβη, γιατί υπήρξε ένα κενό μεταξύ 13 Ιανουαρίου 2017 έως σήμερα. Είχε παρέλθει ο χρόνος που θα έπρεπε η εισαγγελέας Ανηλίκων, εντός μηνός από τη διάταξη που είχε βγάλει, να καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αίτηση για την οριστική επιμέλεια του παιδιού. Δεν το έκανε όμως αυτό η εισαγγελέας Ανηλίκων και υπήρξε ένα κενό. Αυτό το κενό συμπλήρωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας με τη διάταξη που έβγαλε προχθές. Η διάταξη έχει ισχύ μέχρι να εκδικασθούν οι αιτήσεις που δεν εκδικάσθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες). Ταυτόχρονα, ο εισαγγελέας έκανε και μια δεύτερη κίνηση. Κατέθεσε αίτηση στο ίδιο δικαστήριο που υπάρχουν οι άλλες δύο αιτήσεις, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Ζητά και ο ίδιος με αίτησή του να ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού στη γιαγιά και τη θεία. Στην ουσία, ο εισαγγελέας καθίσταται διάδικος στη δίκη αυτή και ζητάει το ίδιο πράγμα που ζητάμε και εμείς», διευκρίνισε ο κ. Κατσάς.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προσδιόρισε την αίτησή του να συζητηθεί στις 5 Απριλίου του 2017 και στο χθεσινό δικαστήριο, μέσω της αντιεισαγγελέως, ζήτησε αναβολή εκδίκασης των δύο αιτήσεων, για να συνεκδικασθούν μαζί με τη δική του στις 5 Απριλίου. Αίτημα που έγινε δεκτό.
Μεταγωγή Ρούπα – Μαζιώτη
Σε ό,τι αφορά το αίτημα που είχε κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να παραστούν στην εκδίκαση της αίτησής τους οι γονείς Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης, αυτό παραπέμφθηκε από το υπουργείο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και αυτός με τη σειρά του στο δικαστήριο.
«Κατά τη διαδικασία σήμερα διεφάνη μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς της Εισαγγελίας και του δικαστηρίου. Ο μεν εισαγγελέας εκτιμά ότι είναι αρμόδιο το δικαστήριο, το δικαστήριο πιθανόν να εκτιμά ότι αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας. Άρα αυτό το αίτημα είναι σε εκκρεμότητα. Σήμερα δικονομικά ήταν δύσκολο να λυθεί, γιατί περιορίσθηκε μόνο στη χορήγηση της αναβολής βάσει του αιτήματος του κ. εισαγγελέα. Μέσα στο διάστημα αυτό, μέχρι τις 5 Απριλίου, από πλευράς μας θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες μήπως ο κ. εισαγγελέας, από τη στιγμή που έχει καταστεί διάδικος στη δίκη, μπορεί να πάρει θέση και να διατάξει τη μεταγωγή τους. Γιατί αν φθάσουμε 5 Απριλίου, πιθανόν να χρειασθεί κι άλλη αναβολή της δίκης, ώστε το δικαστήριο να βγάλει απόφαση μόνο για το αίτημα της μεταγωγής των γονιών.
Εμείς επιδιώκουμε την παρουσία των γονιών εδώ, γιατί οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι αναντικατάστατη η παρουσία τους και πως ούτε καν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι όπως λένε, μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αντικαταστήσουν τη δική τους παρουσία στο δικαστήριο, το οποίο αφορά στο μέλλον του παιδιού τους. Οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα, τον τρόπο και τα μέσα να αναδείξουν στο δικαστήριο την όλη υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις σε ένα ζήτημα που έχει σχέση με το μέλλον ενός παιδιού, το οποίο δεν είναι υπόλογο για τίποτα», κατέληξε ο κ. Κατσάς.
Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε: «Από κανένα μυαλό και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να περάσει η ιδέα ότι ο Μαζιώτης και η Ρούπα θα χρησιμοποιούσαν ποτέ το παιδί τους για έκνομες δραστηριότητες. Ποτέ δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους και πάντα ανελάμβαναν τις ευθύνες τους. Θεωρούν απαραίτητη την παρουσία τους στη δίκη για να στηρίξουν το αίτημα, αλλά και για να αποδείξουν τις δραστηριότητες αρμόδιων οργάνων που έκλεισαν το παιδί τους στο Ψυχιατρείο και το κατέστησαν το μικρότερο φυλακισμένο που υπήρξε ποτέ. Το παιδί αντιμετωπίσθηκε σαν μια εγκληματική μορφή, ενώ και οι δύο γονείς, ανεξάρτητα από τη δράση τους, φρόντισαν το παιδί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον υγιές και κοινωνικά αποδεκτό».