Η Ελλάδα θωρακίζεται -πλωτή αποθήκη φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Αναβαθμίζονται οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο νησάκι του Σαρωνικού – Τι σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο

Ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή της ασφάλεια η Ελλάδα αναβαθμίζοντας τη μοναδική αποθηκευτική εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που διαθέτει, και συγκεκριμένα τον Τερματικό Σταθμό του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο νησάκι της Ρεβυθούσας.

-Advertisement-

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο για την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του Τερματικού Σταθμού LNG προσθέτοντας άλλη μία δεξαμενή. Την επένδυση, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι στα «ΝΕΑ», θα αναλάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτόν η Ρεβυθούσα θα διαθέτει και τέταρτο αποθηκευτικό χώρο.

Η ανάπτυξη της τέταρτης δεξαμενής θα γίνει με απλό τεχνικά τρόπο. Ενα ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο θα είναι δεμένο στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και θα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ποσοτήτων LNG. Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης είναι γνωστό με τα αρχικά FSRU.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η χωρητικότητά του θα είναι πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ οι τρεις υπάρχουσες δεξαμενές στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων. Με την προσθήκη του αποθηκευτικού χώρου ουσιαστικά αυξάνεται κατά 50% η δυνατότητα αποθήκευσης.

Η απόφαση για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ελήφθη, σημειώνουν πηγές στα «ΝΕΑ», προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Πέραν αυτής της ανάγκης η στρατηγική επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ωθεί την ελληνική κυβέρνηση στην εξεύρεση άμεσων λύσεων ώστε να καλύψει ενδεχόμενο ενεργειακό έλλειμμα.

Η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ ανοίγει επίσης και νέο διάδρομο εναλλακτικού εφοδιασμού των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ». Αλλωστε, όπως υπενθυμίζουν, στο plan B που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση απρόσμενης διαταραχής στην επάρκεια η Ρεβυθούσα με τις τρεις διαθέσιμες δεξαμενές έχει προγραμματιστεί ακόμα και για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας.

Ο Τερματικός Σταθμός λειτουργεί σήμερα με δυνατότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησής του ώστε οι ποσότητες να διοχετεύονται στο Εθνικό Σύστημα (αγωγός υψηλής πίεσης της χώρας). Με τις τρεις δεξαμενές – η τρίτη προστέθηκε το 2018 έχοντας προηγηθεί επένδυση της τάξης των 148 εκατ. ευρώ – η δυνατότητα διαμετακόμισης αεριοποιημένου LNG ανέρχεται στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

=Advertisement=

Τα FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Ελλάδα μέσα από ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια προχωρά στο άνοιγμα νέων πηγών ενεργειακής προμήθειας για τις χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες επίσης προχωρούν στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ετσι, η εταιρεία Gastrade έχει λάβει ήδη την επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του πρώτου FSRU (πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

-Advertisement-

Θα είναι έτοιμο το 2023 και η χωρητικότητά του θα ανέρχεται σε 153.500 κ.μ. LNG. Θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.

Η ίδια εταιρεία έχει υποβάλει στη ΡΑΕ και άδεια για δεύτερο πλωτό σταθμό, το «FSRU Θράκης». Θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Το δεύτερο FSRU, έχοντας την εμπειρία της προετοιμασίας και υλοποίησης του πρώτου, αναμένεται να είναι σε θέση να λειτουργήσει προς το 2025.

H διώρυγα Gas

Στην ανάπτυξη FSRU κινείται και ο όμιλος της Motor Oil. Πρόκειται για το έργο «Διώρυγα Gas». Είναι ένα FSRU που θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας. Η Διώρυγα Gas έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω χερσαίου αγωγού (που θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου). Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 κυβικά, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 δισ. κ.μ.

πηγη-in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *