Η Ελλάδα στον συνασπισμό της ΝASA για το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Στην υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με τη NASA προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ), στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο-Σπρινγκς των ΗΠΑ. Τη δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον διοικητή της NASA, Jim Bridenstine, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Εκ μέρους της Ελλάδας ανακοινώθηκε πως η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει «σε μια νέα εποχή ανταλλαγής γνώσεων υπό την ασπίδα του περιβάλλοντος της συνεργασίας των επίσημων διαστημικών φορέων των δύο χωρών», καθώς προβλέπεται ότι η ΝΑΣΑ και ο ΕΛΔΟ θα προχωρήσουν στην από «κοινού εκκίνηση δυνητικών συνεργασιών» στον τομέα του διαστήματος.

Μάλιστα, όσον αφορά στη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα της NASA, η συμφωνία προβλέπει ότι ο ΕΛΔΟ θα πραγματοποιήσει το πρώτο ελληνικό εγχείρημα στη Σελήνη μέσω της αποστολής ρομποτικού σεληνιακού οχήματος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022. Οι εργασίες του συγκεκριμένου προγράμματος θα ξεκινήσουν άμεσα και βασικός στόχος είναι η εξερεύνηση του εδάφους της Σελήνης για την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο διοικητής της NASA Jim Bridenstine δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη με ένα νέο πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να θέσει τις βάσεις για μια μόνιμη πλέον παρουσία.

- Advertisement -

«Αυτήν τη φορά θα πάμε στη Σελήνη για να παραμείνουμε. Και ένα άλλο πράγμα που είναι μοναδικό είναι ότι όταν θα πάμε στη Σελήνη, θα πάμε με έναν συνασπισμό διεθνών εταίρων. Και είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που τώρα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, θα είναι μαζί μας αυτήν τη φορά που θα επιστρέψουμε στη Σελήνη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η Ελλάδα θα αποκομίσει μια σειρά από στρατηγικά οφέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

* Η συμμετοχή στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.

* Η παρουσία στον Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.

* Η αξιοποίηση των στοιχείων για το άνοιγμα νέων ακαδημαϊκών οριζόντων που θα δώσουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών και θα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διάστημα.

* Η δυνατότητα συμμετοχής των πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.

* Η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάσχεση του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

* Η παρουσία στο προσκήνιο των εξελίξεων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

* Η ανάπτυξη ενός νέου κλάδου για την ελληνική οικονομία που θα προσφέρει τα ανάλογα οφέλη.

Zougla.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *