Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη για μία μέρα στην παραγωγή αιολικής ενέργειας

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Μια ευτυχής συγκυρία χάρισε στις 29 Μαΐου στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη πρωτιά: Οι άνεμοι φύσηξαν δυνατότερα στη χώρα μας απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανεβάζοντάς την στο βάθρο της πρώτης θέσης στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς με 23 GWh κάλυψε το 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό.

-Advertisement-
Φωτό από windeurope.org
Φωτό από windeurope.org

Στη δεύτερη θέση ήρθε η Δανία με 17% (15 GWh), και ακολούθησαν η Λιθουανία με 13% (4 GWh), και η Ισπανία με 9% (63 GWh).

«Αυτό που έγινε τη Δευτέρα είναι καθαρά θέμα ημέρας, τα κάναμε πλακάκια με το θεό Αίολο«, ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας-ΕΛΕΤΑΕΝ, Ιωάννη Τσιπουρίδη. «Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη συγκυρία, για να μην μείνουμε όμως στη συγκυρία θα πρέπει αυτόν τον φυσικό πόρο με τον οποίο είμαστε ευλογημένοι να τον αξιοποιήσουμε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσαμε να εξάγουμε καθαρή ενέργεια αντί να ασχολούμαστε με κατασκευή αγωγών και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από εμπόλεμες ζώνες», δήλωσε ο δρ. Τσιπουρίδης.

Πέρα όμως από τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνονται και πολλές αντιδράσεις από πολίτες, που αντιστέκονται στη δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή τους. Ο δρ. Τσιπουρίδης καταλογίζει σε αυτό το θέμα ευθύνες στην πολιτεία, που δεν ενημερώνει τους πολίτες, ως όφειλε.

- Advertisement -

«Η αιολική ενέργεια δεν έχει τίποτα το εξωτικό, δεν προκαλεί καμία βλάβη στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα. Παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς αέριους, υγρούς και στερεούς ρύπους. Θα μπορούσε να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, να δημιουργήσει πλεόνασμα, να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, που δεν είναι πλέον προ των πυλών αλλά εντός του σπιτιού μας. Πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, τα 2/3 του οποίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα».

Και δεν είναι μόνο η αιολική ενέργεια την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα: Ηλιακή, γεωθερμική, βιομάζα, υδροηλεκτρική και κυματική ενέργεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κάλυψη του 100% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μπορεί να πλησιάζουμε το στόχο της κάλυψης του 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020, για την ηλεκτρική ενέργεια όμως ο στόχος είναι στο 40%, και η Ελλάδα καλύπτει σήμερα μόλις το 25-26%.

Οι ελληνικοί όμιλοι, σε αντίθεση με τους ξένους, εξακολουθούν να επενδύουν στις ΑΠΕ, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και πάνω από 1 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στο άμεσο μέλλον στην αιολική ενέργεια. Πρόκειται για επενδύσεις ταχείας ανάπτυξης, με γρήγορη απόδοση, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλεόνασμα. Τι είναι όμως αυτό που λείπει;

«Η πολιτική βούληση και το πολιτικό όραμα διαχρονικά απουσιάζουν από τη χώρα», σχολιάζει ο δρ. Τσιτουρίδης. «Η Τουρκία έχει αντιληφθεί τα οφέλη, επενδύει στην αιολική ενέργεια, ο Ερντογάν έχει μάλιστα ειδικό σύμβουλο ΑΠΕ, κάτι που δεν είχε ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός».  Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την Έκθεση στατιστικής αιολικής ενέργειας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), το 2016 στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε αιολική ισχύς 238,55 MW, ενώ αντίστοιχα στην Τουρκία εγκαταστάθηκε αιολική ισχύς 1387 MW.

αφίσ απαγκόσμια ημέρα ανέμου

Εξ’ ου και το μόττο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου στις 15 Ιουνίου: «Να γίνει το όραμα πράξη».  Η ενημέρωση για την αιολική ενέργεια συνδυάζεται με θεατρικά δρώμενα, εικαστικά και παιχνίδι στο περίπτερο της ΕΛΕΤΕΑΝ στο εμπορικό κέντρο ATHENSHEART, από 12 έως 17 Ιουνίου, ενώ παράλληλα διεξάγεται και το 8ο Τουρνουά 5Χ5 «ΑΙΟΛΟΣ 2017» στο Paradise Park.

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *