Η έκθεση “Μνήμες Αντίστασης” στη Λαμία

newsroom lamia
By newsroom lamia Add a Comment
4 Min Read

Ο Δήμος Λαμιέων και το Σωματείο Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης, θα φιλοξενήσουν στην πόλη της Λαμίας την έκθεση «Μνήμες Αντίστασης», στο πλαίσιο συνεργασίας με το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Μουσείο Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (Λαμία, Όθωνος 47).

-Advertisement-

Οι φωτογραφίες της συγκεκριμένης θεματικής αποτελούν μέρος της έκθεσης «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη, η οποία εισαγάγει -φωτογραφικά- τον επισκέπτη σε ποικίλες πτυχές των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Ολοκαυτώματος.

Κατά την περίοδο 2022-2023, θεματικές της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στην Ξάνθη, στα Γρεβενά, στην Καβάλα και στο Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, στοχεύοντας στη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την έννοια της χωρικότητας της μνήμης. Επιπροσθέτως, η έκθεση επιχειρεί να διαλεχθεί με χώρους ανάλογου ιστορικού ενδιαφέροντος στις περιοχές στις οποίες φιλοξενείται.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Από τον Απρίλιο, η έκθεση συνοδεύεται και από το βιβλίο του φωτογράφου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους» (Εκδόσεις Ακρίτας, 2023), το οποίο εξετάζει τη θεολογική και εκκλησιαστική μαρτυρία απέναντι στα φαινόμενα του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού-ναζισμού, μέσα στην ταραγμένη ευρωπαϊκή ιστορία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

- Advertisement -

Στη Λαμία, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν χώρους γεγονότων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και εν γένει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιστασιακής δράσης κατά των δυνάμεων του Άξονα και του ναζιστικού καθεστώτος, καθώς και μνημόνευσης θυμάτων αυτής της περιόδου. Το υλικό της έκθεσης αποτελεί μέρος επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου σε χώρους στους οποίους έλαβαν χώρα τα γεγονότα στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε το 2005 με την πρώτη του επίσκεψη στο Άουσβιτς.

Η έκθεση «Μνήμες Αντίστασης» θα παραμείνει στην πόλη των Λαμιέων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τιμώντας την 81η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, καθώς και τους Βρετανούς σαμποτέρ της ομάδας HARLING. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας της έκθεσης στη Λαμία, σχεδιάζεται και οργανωμένη ξενάγηση μαθητών με την παρουσία του φωτογράφου.

Πληροφορίες: 6938014119 / m.i.a.r.1940.1950@gmail.com

Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, 19:00

Λειτουργία έκθεσης: Τρίτη και Πέμπτη 09.00- 13.00 / Τετάρτη 18.00-20.00

Ο Νίκος Κοσμίδης είναι υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με προπτυχιακές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και μεταπτυχιακές στην Ορθόδοξη Θεολογία. Συμμετείχε σε αποστολές, επιτροπές και διοργανώσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, και εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στη Γενεύη. Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και είναι Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), είναι ένα πολιτιστικό Ίδρυμα που εδρεύει στην Ξάνθη και συμβάλει εδώ και μία 25ετία στην προαγωγή της πολιτισμικής μνήμης, στη δημιουργική έκφραση της φαντασίας, στην ανάπτυξη της κριτικής και αναστοχαστικής σκέψης, στη διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού σε όλη την Θράκη. Επίσης, συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη δημιουργία πολιτισμικού κεφαλαίου μέσα από τη φιλοξενία και διοργάνωση εκθέσεων και διαλέξεων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη λειτουργία εργαστηρίων για παιδία και ενήλικες.

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, αποσκοπεί στην ανάδειξη της χωρικότητας και υλικότητας της μνήμης, εξετάζοντας όψεις του Α’ και Β’ ΠΠ, του Ολοκαυτώματος, της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και θρησκευτικής ετερότητας, καθώς και της προσφυγικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, με διαγενεακή προσέγγιση. Τελεί σε συνεργασία με το ΙΘΤΠ.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *