Συνεδριάζει σήμερα δια ζώσης μετά από δύο χρόνια σχεδόν δια ζώσης η οποία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας
Συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε χθες, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα, με αφορμή τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού που ξεκίνησαν χθες από την κινητή μονάδα εμβολιασμού της 5ης ΥΠΕ. Αντιεμβολιαστές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό αποδοκίμασαν τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο, ο οποίος μετά τη δοξολογία ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν και πήγαν να εμβολιαστούν.Το ευχαριστώ του Μητροπολίτη Λάρισας
«Δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να συμπαραταχθούμε με τους φορείς της Θεσσαλίας και μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης. Ότι δηλαδή οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να νικηθούν από τον φόβο. Το ισχυρότερο ποσοστό αυτών που δεν εμβολιάζονται προκύπτει ότι κινούνται από τον φόβο και όχι από άλλα ελατήρια», τόνισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου αναφορικά με την πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει η Μητρόπολη μαζί με την 5η ΥΠΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων για τη δυνατότητα εμβολιασμών στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών.
O Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Εκκλησίας για την υποστήριξη του εμβολιασμού κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κατανοήσουν οι άνθρωποι πως το εμβόλιο είναι υγειονομικό ζήτημα, ούτε θεολογικό, ούτε πολιτικό».
Τόνισε ότι «οι άνθρωποι για το αν θα κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους, και όχι τον πολιτικό τους καθοδηγητή».
«Θα προσπαθήσουμε και αυτό που η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπέμπει στέλνοντας το μήνυμα της ζωής», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος και συμπλήρωσε: «Δεν λέμε αυτά που λέμε γιατί δρούμε εκτός ιατρικής πραγματικότητας. Οι γιατροί μας και μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι και ανεξάρτητες έρευνες έχουν κάνει και συνεπώς συνομιλώντας με αυτούς μπορούμε να κατανοήσουμε και το μέγεθος της βοήθειας από το εμβόλιο και την πιθανότητα των όποιων παρενεργειών».
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ευχαρίστησε του πολίτες που βρέθηκαν στον προαύλιο χώρου της εκκλησίας για να εμβολιαστούν και κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου: «Η Iερά Μητρόπολη εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στην 5η υγειονομική Περιφέρεια, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων για την υποδειγματική συνεργασία και την απόλυτη προσήλωσή τους στην επίτευξη τού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την αποτροπή επιπλέον απωλειών συνανθρώπων μας από τον φονικό ιό Covid-19». Η κινητή μονάδα εμβολιασμών θα βρίσκεται την επόμενη Κυριακή στο Αρμένιο, όπως είπε ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, ο οποίος δήλωσε ότι το γραφείο του είναι ανοιχτό για όλους. «Τους δέχομαι όλους πάντα στο γραφείο μου. Αν θέλουν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού και να τα πούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ιεραρχία
Εν μέσω όλων αυτών συνεδριάζει σήμερα δια ζώσης μετά από δύο χρόνια σχεδόν δια ζώσης η οποία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί σε όλα τα επίκαιρα θέματα, με φόντο το καυτό ζήτημα των εμβολιασμών πριν προχωρήσει στην εκλογή 5 νέων Μητροπολιτών για να καλύψουν ισάριθμες χηρεύουσες θέσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για τις Μητροπόλεις Περιστερίου, Θήρας, Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, Καστοριάς και Κιλκισίου.
Πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δώσει με τη στάση του το παράδειγμα του εμβολιασμού συνεπικουρούμενος από κορυφαίους Ιεράρχες, όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Ν. Ιωνίας Γαβριήλ.
Η ηγεσία της Εκκλησίας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των εμβολιασμών πολύ περισσότερο μάλιστα όταν θρησκόληπτοι και ακραίοι συνωμοσιολόγοι και αρνητές του εμβολίου έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτούς τους χώρους να είναι εξαιρετικά χαμηλά. Είναι ενδεικτικά για παράδειγμα τόσο τα ποσοστά εμβολιασμούς τις Θεολογικές σχολές που μετά βίας ξεπερνούν το 40% αλλά και η άρνηση των μοναχών να εμβολιαστούν, με το ποσοστό αρνητών σε μονές να φθάνει και το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.