Ο τομέας αυτός, η συμβολή του οποίου τοποθετείται μεταξύ του 10 και του 11% του ΑΕΠ της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης, έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.
Την περασμένη Τετάρτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι χώρες του νότου της ευρωζώνης –Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα– οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε Ευρωβουλευτές, ο Γάλλος Επίτροπος “πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο (αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέπει) μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του τουρισμού”.
Αυτή η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και τον Ιούνιο μέσω τηλεδιάσκεψης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Επιτρόπου.
Αυτή θα έχει ως στόχο “να σκεφτούμε από κοινού το μετά και να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για έναν ευρωπαϊκό τουρισμό βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό”, διευκρίνισε ο Μπρετόν.
Στόχος της συνόδου αυτής είναι να συναντηθούν οι θεσμικοί παράγοντες, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές και οι παράγοντες της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου.
Ο Μπρετόν επέμεινε επίσης στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του τομέα, τις οποίες μπορεί να εποφθαλμιούν ξένοι επενδυτές.
Ο τομέας αυτός “θα πρέπει επίσης να προστατεύσει τον εαυτό του κυρίως από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να δουν στην σημερινή κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή”, προειδοποίησε ο Επίτροπος.
“Σε αυτό θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή μαζί με τα κράτη μέλη, προκειμένου τα εργαλεία μας επίβλεψης των ξένων επενδύσεων να βρίσκονται σε συναγερμό”, κατέληξε ο ίδιος.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ