Η διατροφική διαταραχή δεν είναι επιλογή…

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Την εποχή που η εικόνα μας αποτελεί κυρίαρχο μέλημα μας, οι διατροφικές διαταραχές «χτυπούν» όλο και περισσότερους ανθρώπους. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για διατροφικές διαταραχές;

-Advertisement-

Οι διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται, συνήθως, ως εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η υπερφαγία ή η μη λήψη φαγητού «χρησιμοποιούνται» για να καταστείλουν συναισθήματα και σκέψεις που πονούν.

Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, οι διατροφικές διαταραχές πιθανόν να επιμείνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Γι’ αυτό πριν προβούμε σε οποιαδήποτε σχόλιο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι κάποια λόγια πρέπει να αποφεύγονται όταν κάποιος πάσχει από διατροφικές διαταραχές.

- Advertisement -

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από τέτοιου είδους διαταραχές δε φαίνονται πάντα ότι υποφέρουν από αυτές, γι’ αυτό τα λόγια μας πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικά.

Οι επόμενες φράσεις, λοιπόν, είναι απαγορευτικές, σύμφωνα με τη Jennifer Rollin, ειδική θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών, από το Rockville.

1.  «Φαίνεσαι υγιής»

Η φράση «φαίνεσαι υγιής» παραπέμπει κατευθείαν στο γεγονός ότι εσείς γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θέλετε με αυτό σας το σχόλιο να ενθαρρύνετε αυτόν που πάσχει από διατροφικές διαταραχές. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος, καθώς αυτοί που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές κάθε άλλο παρά άρρωστοι δε θέλουν να νιώθουν και σχόλια που έχουν να κάνουν με το βάρος τους, το πρόσωπό τους και το σώμα τους κατευθείαν τους δημιουργούν μία κατάσταση στρες και άγχους. Αν θέλετε να σχολιάσετε κάτι, τότε καλό είναι να αρκεστείτε σε φράσεις τύπου «φαίνεσαι πιο ευτυχισμένος» ή «φαίνεσαι πιο πολύ ο εαυτός σου».

-Advertisement-
=Advertisement=

2. «Φαίνεσαι πολύ αδύνατος»

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ένα άτομο μπορεί να παλεύει με τις διατροφικές διαταραχές σε οποιοδήποτε βάρος, είτε είναι πολύ αδύνατος, είτε το αντίθετο. Συχνά οι διατροφικές διαταραχές έρχονται σε κάποιον που προσπαθεί να έχει περισσότερο έλεγχο στη ζωή του και προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποιο τραυματικό συμβάν από το παρελθόν, ή να ξεπεράσει κάποια δύσκολα συναισθήματα, γι αυτό οι φράσεις «φαίνεσαι πολύ αδύνατος» καλό είναι να αποφεύγονται μιας και του προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος.

3. «Δε φαίνεσαι ότι πάσχεις από κάποια διατροφική διαταραχή»

Λέγοντας σε κάποιον ότι «δεν μοιάζει να έχει κάποια διατροφική διαταραχή», ενισχύετε την ήδη διαταραγμένη σκέψη του με φωνές που του ”λένε” ότι «δεν είναι αρκετά άρρωστος» για να ζητήσει βοήθεια. Μια διατροφική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια, και ως εκ τούτου χρήζει θεραπείας και βοήθειας από ειδικούς.

4. «Πρέπει να χάσω κάποια κιλά»

Το να λέτε σ’ ένα άτομο ότι χρειάζεστε να χάσετε τα περιττά σας κιλά, είναι σαν να λέτε σ’ έναν αλκοολικό που απέχει από το αλκοόλ ότι πίνετε πολύ. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να συμμετάσχετε σε συζητήσεις με το άτομο αυτό για πράγματα που δεν έχουν σχέση με τα τρόφιμα, το βάρος, και την άσκηση, καθώς το άτομο αυτό ξοδεύει ήδη πολύ χρόνο στο να σκέφτεται τέτοιου είδους πράγματα και πιθανότατα αυτό που ζητάει από ένα συνομιλητή είναι ένα διάλειμμα απ’ όλες αυτές τις σκέψεις.

5. «Γιατί δεν μπορείς να το φας αυτό;»

Όταν λέμε σε κάποιον που πάσχει από διατροφικές διαταραχές «απλά φάε» είναι σαν να λέμε σε κάποιον με σπασμένο πόδι «απλά περπάτα». Είναι κατανοητό ότι τέτοιου είδους φράσεις δεν έχουν κάποιο νόημα καθώς αν ήταν τόσο εύκολο, οι ψυχαναλυτές και οι ειδικοί θεραπευτές δε θα είχαν λόγο ύπαρξης. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι κάτι που επιλέγει κάποιος γι αυτό εάν θέλετε να βοηθήσετε προτιμήστε να το στηρίξετε και να τον οδηγήσετε στην απόφαση να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *