Οι δέκα ‘υπαρκτοί’ θησαυροί που δεν θα βρεθούν ποτέ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Θησαυροί που άλλοτε τους έθαψαν οι ίδιοι τους οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να… τους προστατεύσουν από τους ληστές και άλλοτε να εξαφανίζονται μυστηριωδώς ή να αποσπώνται δια της βίας από ιστορικούς πολιτισμούς και να καταλήγουν στο βυθό της θάλασσας.

-Advertisement-

10. Ο θησαυρός του Ισπανικού στόλου

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το μακρινό 1715, τουλάχιστον 12 πλοία του, τότε, πανίσχυρου ισπανικού στόλου αναχώρησαν από το “Νέο Κόσμο” και συγκεκριμένα από τη Κούβα, μεταφέροντας όλο το θησαυρό που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν με, μοναδικό, προορισμό την Ισπανία. Οι σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές αναφέρουν πως τα πλοία μετέφεραν τόνους χρυσού και ασήμι, με την αξία του φορτίου να ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια.

Μια εβδομάδα μετά τον απόπλου, ένα ισχυρός τυφώνας βύθισε τα 11 από τα πλοία, με αποτέλεσμα να σωθεί ένα και 1.000 ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού χάθηκε στα βάθη της θάλασσας, κάπου ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα.

- Advertisement -

Από τότε έχουν καταφέρει να ανασυρθούν 184.5 εκατομμύρια με το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού να βρίσκεται στο βυθό.

9. Ο θησαυρός του Mosby

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο John Mosby, γνωστός και ως “γκρίζο φάντασμα”, και στρατηγός του Ιππικού σώματος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, παίρνοντας μαζί του ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Τα χρήματα ξεπερνούσαν τα 350.000 δολάρια, ενώ στα χέρια του έπεσαν πολύτιμα κοσμήματα και λίθοι, που φυλάσσονταν μέχρι τότε στο κτηρίου του δικαστηρίου της Ένωσης.

Με το άκουσμα της είδησης οι αρχές άρχισαν να τον αναζητούν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να θάψει τον θησαυρό μέσα στο δάσος, σημειώνοντας ένα δέντρο που βρισκόταν στο σημείο, προσκειμένου να επιστρέψει αργότερα και να τον ξεθάψει.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν επέστρεψε ποτέ, ακόμη και αν είχε στη διάθεσή του πολλές δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα βρεθεί.

8. Ο θησαυρός του Fenn

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

O Forrest Fenn διαγνώστηκε με μια επιθετική μορφή καρκίνου, ωστόσο επειδή δεν ήθελε κανείς να κληρονομήσει την περιουσία του, την οποία είχε φροντίσει να μετατρέψει σε πολύτιμα κοσμήματα, λίθους και μέταλλα, αποφάσισε να τη θάψει σε ένα απόκρημνο σημείο.

Έτσι, τα έβαλε όλα σε ένα μπαούλο και το έθαψε στο σημείο που είχε επιλέξει, ωστόσο φρόντισε να αφήσει πίσω του ένα ποίημα, στο οποίο εμπεριέχονται οι λέξεις κλειδιά για την εύρεση της τοποθεσίας από τους επίδοξους κυνηγούς θησαυρών.

7. Ο θησαυρός μετά τη δολοφονία

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Περισσότερα από 200.000 δολάρια και πολύτιμα κοσμήματα είχαν θαφτεί σε ένα ράντζο το 1840, όταν οι ιδιοκτήτες του δολοφονήθηκαν άγρια. Ο ιδιοκτήτης του ράντζου, ο William Reed, επιθυμούσε να πληρώνεται από τους πελάτες του μόνο με χρυσό, καθώς κοντά στο σημείο δεν υπήρχε τράπεζα προσκειμένου να καταθέτει τα μετρητά. Έτσι, ο ίδιος αναγκαζόταν να θάβει τον θησαυρό του σε ένα σημείο, που μόνο ο ίδιος γνώριζε, κοντά στο ράντζο.

Ένα βράδυ μια συμμορία ληστών εισέβαλε στο ράντζο απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη να τους δώσει τον χρυσό και τα πολύτιμα υπάρχοντας τους, ο ίδιος αρνήθηκε και δολοφονήθηκε άγρια, όπως και η οικογένειά του.

6. Ο χαμένος χρυσός της αμερικανικής Ομοσπονδίας

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο στρατός της Ομοσπονδίας, όταν αντιλήφθηκε πως επρόκειτο να χάσει τον εμφύλιο πόλεμο, αποφάσισε να θάψει τον χρυσό και το ασήμι που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει. Η ιδέα ήταν να τον ξεθάψουν όταν ο Νότος θα ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις του, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ.

Οι φήμες για τις τοποθεσίες που φαίνεται να θάφτηκαν οι θησαυροί δίνουν και παίρνουν, με άλλους να κάνουν λόγο για τη Βιρτζίνια, άλλους για τη Φλόριντα και άλλες για τον τάφο ενός στρατηγού. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία παραμένει μυστήριο.

5. Ο θησαυρός της “Θλιβερής Νύχτας”

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το 1520 ο διάσημος “ερευνητής” και κατακτητής Hernan Cortes έκλεψε το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού των Αζτέκων που η αξία του εκτιμάται σε πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ήταν αυτή η αφορμή που οι Αζτέκοι ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν κακήν κακώς την Ισπανική αποστολή, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους θησαυρούς που είχαν ξεσηκώσει να μείνουν πίσω, ωστόσο είχαν καταφέρει να αποσπάσουν περισσότερους από 8 τόνους χρυσού και πολύτιμων κοσμημάτων.

Το φορτίο αποδείχθηκε πολύ μεγάλο για τα Ισπανικά πλοία με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να βυθιστούν λίγο μετά τον απόπλου και ο θησαυρός κατέληξε στο βυθό της θάλασσας. Ο Cortes επέστρεψε έναν χρόνο αργότερα αναζητώντας τον υπόλοιπο θησαυρό, τον οποίο οι ιθαγενείς είχαν καταφέρει να εξαφανίσουν, θάβοντας τον σε μια κοντινή λίμνη.

Οι σύγχρονοι ιστορικοί εκτιμούν πως η Πόλη του Μεξικού έχει χτιστεί πάνω από τον χαμένο θησαυρό.

4. Η υπόθεση του John Dillinger

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

O γνωστός εγκληματίας John Dillinger το 1933 είχε διαπράξει περισσότερες από 20 ληστείες σε τράπεζες, συγκεντρώνοντας λεία που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια δολάρια. Όταν το FBI κατάφερε να εντοπίσει τη κρυψώνα του, κοντά σε μια λίμνη στο Ουισκόνσιν, ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει από το παράθυρο του σπιτιού και να θάψει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, σε απόσταση αρκετών μέτρων από το σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της δίκη του ισχυρίστηκε πως είχε θάψει τα περισσότερα από τα χρήματά του σε διάφορες πολιτείες της χώρας.

3. Ο θησαυρός της λίμνης Guatavita

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Για περισσότερα από 500 χρόνια η Κολομβιανή φυλή Muisca πίστευε σε έναν χρυσό θεό, έτσι οι κάτοικοι έπρεπε να ρίχνουν χρυσό στην κοντινή λίμνη για να τον ικανοποιήσουν. Ακούγοντας τους συγκεκριμένους μύθους, οι Ισπανοί θαλασσοπόροι που έφτασαν στην περιοχή, αποφάσισαν να αποξηράνουν τη λίμνη το 1545, προκειμένου να κάνουν εξόρυξη του θησαυρού.

Έτσι, κατάφεραν να ανασύρουν περίπου 18 κιλά χρυσού, η αξία του οποίου έφτανε τα 700.000 δολάρια, ενώ πολλά χρόνια αργότερα βρέθηκε μια μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού, με τους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι το σημείο είναι άξιο έρευνας.

2. Ο κώδικας του Thomas Beale

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι φήμες κάνουν λόγο για μια περιουσία μεγαλύτερη των 65 εκατ. δολαρίων, που έχει θαφτεί κάπου στη Βιρτζίνια από τον Thomas Beale και τους συντρόφους του. Για να θυμάται την ακριβή τοποθεσία των θησαυρών ο Thomas Beale δημιούργησε κώδικες, τους οποίους άφησε σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής, ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ για να τους ζητήσει. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν ακόμη αποκωδικοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο θησαυρός να παραμένει θαμμένος.

1. Η λίμνη Toplitz

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Με το τέλος του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η γαλήνια λίμνη Toplitz στις Αυστριακές Άλπεις πιθανότατα να αποτέλεσε την τέλεια κρυψώνα για τον θησαυρό του Χίτλερ. Από το 1947 μέχρι και σήμερα, εξερευνητές έχουν έψαξε στον βυθό της για να τον εντοπίσουν. Η Λίμνη Topiltz, έχει μπει στην λίστα γιατί η ανώτεροι Γερμανοί αξιωματικοί υποχώρησαν σε αυτό το σημείο, όταν οι σύμμαχοι κινήθηκε γρήγορα στην ενδοχώρα. Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις πλησίαζαν, πιστεύεται ότι οι Γερμανοί αξιωματικοί, οι οποίοι μετέφεραν κιβώτια με τον θησαυρό με φορτηγά και ζώα, τα βύθισαν στην λίμνη σε βάθος 107 μέτρων.

Ωστόσο, παρά την αναζήτηση ετών, το μόνο πράγμα που ανακαλύφθηκε στην λίμνη, ήταν μέσω έρευνας από το γερμανικό περιοδικό Stern, στην οποία έρευνα, βρέθηκαν 72 εκατομμύρια στερλίνες, όλες πλαστές, μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου του Χίτλερ για να αποδυναμώσει τη βρετανική οικονομία.

πηγη

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *