Ο πρόεδρος της Αρμενίας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να περάσουν ένα ψήφισμα το οποίο αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές Αρμενίων από οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως γενοκτονία.
Η αντιπολίτευση των Πράσινων έχει προωθήσει το ψήφισμα στο ημερήσιο πρόγραμμα τη στιγμή που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε παίξει πρωταρχικό ρόλο σε μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη μείωση των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, δεν θέλει να δημιουργήσει τριβές με τον Ερντογάν.
Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να περάσουν σήμερα Πέμπτη (2/6) το ψήφισμα, το οποίο αναφέρεται στις σφαγές έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ως «γενοκτονία». Το βήμα αυτό ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις σε άλλα αντιπροσωπευτικά σώματα χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς.
«Είμαι σίγουρος (ότι) οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν», είπε ο πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν στη γερμανική εφημερίδα Bild σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες. «Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο», πρόσθεσε.
Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί χριστιανοί Αρμένιοι σφαγιάστηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις των Οθωμανών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αρνείται ότι εκατοντάδες χιλιάδων σφαγιάστηκαν, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εξοντωθούν οι Αρμένιοι, και ότι υπήρχαν τέτοιου είδους διαταγές από τις οθωμανικές αρχές.
«Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα», είπε ο Σαρκσιάν, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες.
Ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου τη Τρίτη, είπε ότι η κίνηση της γερμανικής Βουλής θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου και αποκάλεσε το ψήφισμα «γελοίο».

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.