Η Αργεντινή έδωσε την άδεια για την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με βάση τα ρωσικά δεδομένα των κλινικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF).
Σύμφωνα με το RDIF, το εμβόλιο ενέκρινε ο Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων, Τροφίμων και Ιατρικών Τεχνολογιών της Αργεντινής (ANMAT).
Παράλληλα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η Αργεντινή είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε επίσημα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, χωρίς την πραγματοποίηση πρόσθετων κλινικών δοκιμών στην επικράτειά της, αλλά με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης που έγιναν στην Ρωσία.
Νωρίτερα στην απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής είχε αναφερθεί το τηλεοπτικό δίκτυο Todo Noticias.
Την Τρίτη, ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας Aerolineas Argentinas αναχώρησε από την Αργεντινή με προορισμό την Μόσχα για να παραλάβει την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion, το ρωσικό εμβόλιο θα φθάσει στο Μπουένος Άιρες αύριο, 24 Δεκεμβρίου.
Το RDIF και η κυβέρνηση της Αργεντινής έχουν υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έχει δηλώσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα εμβολιασθεί στην χώρα με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς δεν αμφισβητεί την ποιότητά του.
Περίπου 8.000 εθελοντές πήραν placebo στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του Sputnik-V
Εν τω μεταξύ, περίπου 8.000 εθελοντές από τους σχεδόν 32.000 πήραν εικονικό φάρμακο (placebo) στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του εμβολίου Sputnik-V ανακοίνωσε ο πρύτανης της Ρωσικής Ιατρικής Ακαδημίας Ντμίτρι Σιστσόφ.
Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να σταματήσει την επιλογή εθελοντών για να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου , επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι επαρκής για τις έρευνες που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.
Ο Σιτσόφ επισήμανε επίσης ότι γενικά και οι άλλοι παρασκευαστές εμβολίων προσέλκυσαν τον ίδιο περίπου αριθμό εθελοντών, αναφέροντας ως παράδειγμα την αμερικανική εταιρεία Moderna, στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της συμμετέχουν όπως είπε περίπου 30.000 εθελοντές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS