Ο Σολόνικ ήταν μέλος της μαφιόζικης οργάνωσης Κουργκάνσκαγια, καταζητούμενος από την Interpol και πιστεύεται ότι εκτέλεσε περισσότερα από 40 συμβόλαια θανάτου.
Ήταν 2 Φεβρουαρίου 1997, μεσημέρι Κυριακής. Σε δασική περιοχή της Βαρυμπόμπης, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, εντοπίστηκε το πτώμα ενός από τους πιο διαβόητους Ρώσους γκάνγκστερ.
Ο λόγος για τον αρχιμαφιόζο Αλεξάντερ Σολόνικ, γνωστός επίσης με τα προσωνύμια “Αλέξανδρος ο Μέγας“, “Σάσα ο Μακεδών” και “Superkiller“.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Σολόνικ σχεδίαζε να φύγει από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία, για να εκτελέσει ένα ακόμη συμβόλαιο θανάτου.
Ο Σολόνικ ήταν μέλος της μαφιόζικης οργάνωσης Κουργκάνσκαγια, καταζητούμενος από την Interpol και πιστεύεται ότι εκτέλεσε περισσότερα από 40 συμβόλαια θανάτου.
Για κάθε “κεφάλι” λάμβανε τεράστια χρηματικά ποσά και έφτασε στο σημείο να διαθέτει τρεις βίλες στην Ελλάδα, όπου βρήκε καταφύγιο μετά από μια απόδραση.
Ο Ρώσος μαφιόζος πυροβολούσε με ευχέρεια και με τα δύο χέρια και εξουδετέρωνε τους στόχους του με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, κατάφερνε με μεγάλη επιδεξιότητα να ξεφεύγει από τα “χέρια” της αστυνομίας. Στη Ρωσία το όνομά του “έπαιζε” παντού.
Τρεις μήνες μετά την ανεύρεση του πτώματος του 37χρονου Σολόνικ, στις 10 Μαΐου 1997, βρέθηκε δολοφονημένη η 19χρονη κοπέλα του και φιναλίστ “Μις Ρωσία”, Σβετλάνα Κότοβα. Οι δολοφόνοι την έπνιξαν, την έκοψαν σε κομμάτια και την έθαψαν κοντά σε μία από τις βίλες του Σολόνικ στο Λαγονήσι.
Η υπόθεση της διπλής δολοφονίας σόκαρε την ελληνική κοινή γνώμη, που μέχρι τότε δεν γνώριζε ότι ένας κατά συρροή και επί πληρωμή δολοφόνος τριγυρνούσε στην Ελλάδα.
Το μυστήριο και βρόμικο παρελθόν του Σολόνικ
Ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1960, στο Κουργκάν των Ουραλίων της Σοβιετικής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Πιστεύεται ότι ίσως λειτουργούσε ως πράκτορας της KGB ενόσω ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη.
Φέρεται να είχε εγκατασταθεί στο Ανατολικό Βερολίνο και να εκπαιδευόταν στην κατασκοπεία, στα όπλα και στις πολεμικές τέχνες Sambo.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Σολόνικ ήταν μέλος μιας μυστικής στρατιωτικής ομάδας που είχε σχεδιαστεί για να δολοφονεί διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος γκάνγκστερ θέλησε να γίνει αστυνομικός και φοίτησε στην αστυνομική ακαδημία. Όμως, τον έδιωξαν μετά από έξι μήνες, διότι φέρεται να ασκούσε υπερβολική βία στους κρατουμένους. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως νεκροθάφτης, παντρεύτηκε και έκανε μία κόρη. Χώρισε, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο.
Το 1987, ο Σολόνικ κατηγορήθηκε για βιασμό και συνελήφθη. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνάντησής του με τη σύζυγό του πριν από την φυλάκισή του, ο Ρώσος αρχιμαφιόζος δραπέτευσε, πηδώντας από το δεύτερο όροφο. Έφτασε μέχρι τη Σιβηρία, αλλά, ύστερα από μερικούς μήνες, συνελήφθη.
Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, ο Σολόνικ απέδρασε ξανά και επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου εντάχθηκε ως πληρωμένος εκτελεστής στη μαφιόζικη οργάνωση Κουργκάνσκαγια. Στόχοι του ήταν υψηλόβαθμα μέλη αντίπαλων συμμοριών της Ρωσικής Μαφίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Αλεξάντερ Σολόνικ είχε δολοφονήσει αρκετούς ισχυρούς “Νονούς” και είχε γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος εκτελεστής της Ρωσικής Μαφίας.
Η τελευταία απόδραση, η ελληνοποίηση και η χλιδάτη ζωή
Την άνοιξη του 1995, ο Αλεξάντερ Σολόνικ έφτασε στην Ελλάδα, μετά από μία ακόμη απόδραση από φυλακές υψίστης ασφαλείας της Μόσχας.
Καταζητείτο από τις ρωσικές αρχές για τέσσερις δολοφονίες Ρώσων αστυνομικών και για το σοβαρό τραυματισμό ενός σεκιουριτά, τον Οκτώβριο του 1994.
Προτού έρθει στην Ελλάδα, ο Ρώσος αρχιμαφιόζος πήγε σε πλαστικό χειρουργό στη Νότια Αμερική, με σκοπό να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Εκείνη την εποχή, πολλοί επίορκοι διπλωματικοί υπάλληλοι ελληνοποιούσαν παράνομα διάφορα μέλη μαφιόζικων συμμοριών.
Πολλές δεκάδες εξ αυτών ζούσαν στην Ελλάδα και, εφοδιασμένοι με πλαστά διαβατήρια, συνέχιζαν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.
Ο Σολόνικ “ζούσε σαν τσάρος” στην Ελλάδα, έχοντας δίπλα του ωραίες γυναίκες, πολυτελή αυτοκίνητα και πανάκριβα ρούχα. Χάρη στην περιουσία που είχε αποκτήσει από τα επιτυχημένα συμβόλαια θανάτου, απέκτησε τρεις βίλες στο Λαγονήσι και, σύμφωνα με τον Τύπο, πλήρωνε ως ενοίκιο 20 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο.
Τη χλιδάτη ζωή του Σολόνικ απολάμβαναν και οι στενοί συνεργάτες του. Φέρεται να ήταν τέσσερα άτομα, τα οποία, μετά τη δολοφονία του αρχηγού τους, εξαφανίστηκαν. Στους κατοίκους της περιοχής παρουσιάζονταν ως ομογενείς από τη Γεωργία, ενώ ο Σολόνικ εμφανιζόταν ως πρόξενος.
Ο στραγγαλισμός…
Κλιμάκιο πέντε Ρώσων αξιωματούχων έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου 1997, προκειμένου να συλλάβουν τον καταζητούμενο Σολόνικ. Έλαβαν τότε ένα τηλεφώνημα από την υπηρεσία τους και πληροφορήθηκαν ότι έξω από ένα βενζινάδικο υπήρχε ένα κουτί με στοιχεία για τον Ρώσο αρχιμαφιόζο.
Πήγαν στο μέρος που τους υποδείχθηκε, πήραν το κουτί και, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, το άνοιξαν και βρήκαν ένα σημείωμα στα ρωσικά και ένα σχεδιάγραμμα της Βαρυμπόμπης, όπου οι δολοφόνοι είχαν αφήσει το πτώμα του Σολόνικ.
Την επόμενη ημέρα (2/1), η σορός του Ρώσου γκάνγκστερ εντοπίστηκε ανάμεσα σε θάμνους και χορτάρια, τυλιγμένο σε σακούλες. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η δολοφονία είχε γίνει μία ημέρα πριν, και οι δράστες είχαν στραγγαλίσει τον Σολόνικ με σκοινί.
Οι δολοφόνοι διέπραξαν το έγκλημά τους σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που άφησαν το πτώμα και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Σολόνικ πρέπει να πάλεψε με τους εκτελεστές του. Το σκοινί δεν βρέθηκε ποτέ και το πιθανότερο είναι ότι, ενώ έπνιγαν αργά και βασανιστικά τον Ρώσο αρχιμαφιόζο, τον κρατούσαν σφικτά, για να μην μπορεί να ξεφύγει.
Οι αρχές έκαναν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κανείς δεν γνωρίζει αν το πρόσωπο που σχεδίαζε να δολοφονήσει ο Σολόνικ σχετιζόταν με την πολιτική, την οικονομία ή τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Το μόνο βέβαιο ήταν πως οι δήμιοί του έστελναν μήνυμα και καθάριζαν χρόνιους λογαριασμούς.
Τις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη του πτώματος του Σολόνικ, οι ελληνικές αρχές έκαναν έφοδο στις βίλες του και βρήκαν οπλοστάσια. Ένα αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι των 9 mm, δύο αεροβόλα πιστόλια και ένα αεροβόλο τουφέκι σκοποβολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σολόνικ φέρεται να είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ελέγχει καλύτερα τις χώρες των Βαλκανίων.
…και ο τεμαχισμός
Στις 11:30 το πρωί της 10ης Μαΐου 1997, μία ακόμη δολοφονία Ρώσου, “είδε” στο φως της δημοσιότητας.
Επρόκειτο για το 19χρονο μοντέλο και φιναλίστ “Μις Ρωσία”, Σβετλάνα Κότοβα, η οποία διατηρούσε σχέση με τον Αλεξάντερ Σολόνικ. Η φωτογραφία της κοσμούσε τα ρωσικά περιοδικά και φιλοδοξούσε να κάνει μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ.
Ο τρόπος που δολοφονήθηκε η Κότοβα ήταν πολύ πιο φρικτή από του συντρόφου της. Βρέθηκε διαμελισμένη σε επτά κομμάτια, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη βίλα του Σολόνικ στο Λαγονήσι.
Ο κορμός της κοπέλας ήταν μέσα σε βαλίτσα, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια της σε σακ βουαγιάζ και τα σπλάχνα της σε πετσέτα μπάνιου.
Οι ιατροδικαστές εκτίμησαν πως το έγκλημα τελέστηκε περί τις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή συνέπιπτε χρονικά με τη δολοφονία του Σολόνικ. Αποφάνθηκαν, επίσης, ότι οι δολοφόνοι πρώτα στραγγάλισαν την Κότοβα και ύστερα την τεμάχισαν με ηλεκτρικό πριόνι.
Οι γονείς του 19χρονου μοντέλου είχαν έρθει στην Ελλάδα από το Μάρτιο του ’97. Όπως δήλωσαν μέσα από το κτήριο της Ασφάλειας Αττικής, η τελευταία φορά που ήρθαν σε επαφή με την κόρη τους ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Είπαν επίσης ότι είχε φύγει με κάποιον στενό φίλο και συνεργάτη του Σολόνικ και σκόπευε να ταξιδέψει στην Ιταλία για φωτογράφιση.
Ούτε η υπόθεση της Κότοβα εξιχνιάστηκε. Ωστόσο, κοινή πεποίθηση όλων ήταν πως οι δολοφόνοι τη σκότωσαν, προκειμένου να της “κλείσουν το στόμα” για πάντα.
Οι αστυνομικοί υπέθεσαν ακόμη ότι η πανέμορφη κοπέλα ενδεχομένως είδε ιδίοις όμμασι τους δολοφόνους του συντρόφου της, οπότε η μοίρα της είχε προδιαγραφεί.
Το φιάσκο του 2022
Τον Ιανουάριο του 2022, η υπόθεση του Αλεξάντερ Σολόνικ επανήλθε στην επικαιρότητα. Αφορμή στάθηκε η σύλληψη ενός 48χρονου με καταγωγή από τη Γεωργία στο αεροδρόμιο “Μακεδονία“. Σε βάρος του άνδρα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των ελληνικών αρχών για ηθική αυτουργία σε δύο ανθρωποκτονίες.
Ο 48χρονος θεωρήθηκε ουσιαστικά ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας τόσο του Σολόνικ όσο και της Κοτόβα. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε σχέση με το έγκλημα. Η Αστυνομία συνέλαβε λάθος πρόσωπο.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξαν ότι η λάθος σύλληψη οφειλόταν σε μπέρδεμα με τα στοιχεία του διωκόμενου με διεθνές ένταλμα για τη δολοφονία του Σολόνικ, τα οποία ταυτίζονταν με τα στοιχεία του συλληφθέντος στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, τόσο ο καταζητούμενος όσο και συλληφθείς 48χρονος χρησιμοποιούσαν τα ίδια στοιχεία ταυτότητας, δήθεν ομογενούς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με μόνη διαφορά τη χρονολογία γέννησης.
Επίσης, επειδή και ο 48χρονος θεωρείτο ως σεσημασμένος αλλά για ναρκωτικά, υπήρχαν τα δακτυλικά αποτυπώματά του στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ..
Με βάση πληροφορίες εκείνης της περιόδου, ο πραγματικός ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ρώσου αρχιμαφιόζου είχε συλληφθεί στην Ισπανία και παρέμενε έκτοτε έγκλειστος στις ρωσικές φυλακές.
in.gr