Οι 5 + 1 «βόμβες» σε συντάξεις και φορολογία

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Σήμερα αρχίζει ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος γύρος για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Τον «λογαριασμό» των περικοπών στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ και στα προνοιακά επιδόματα δίνουν αύριο στις 2 το μεσημέρι οι επικεφαλής των Θεσμών στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο «ανοίγοντας» τη διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό που η κυβέρνηση επείγεται να «κλείσει» πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τα… εργασιακά.

-Advertisement-

 

Ωστόσο, σήμερα αρχίζει ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος γύρος για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να συναντώνται νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τους εκπροσώπους των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

 

«Περιμένουμε να ακούσουμε», δήλωναν χθες κορυφαία στελέχη προβλέποντας ως «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση την «πίεση» για εξοικονόμηση δαπανών από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις (για τις επικουρικές, τα μερίσματα και τα εφάπαξ οι μειώσεις έχουν «κλειδώσει»), για μικρότερο ύψος στην εθνική σύνταξη και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων καταβολής της (π.χ στην 20ετία, αντί της 15ετίας) αλλά και για τα (υψηλά) ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο για ασφαλισμένους με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές.

 

Παρά τη διαφαινόμενη «σύγκλιση» σε ό,τι αφορά την προσωρινή αύξηση (το πολύ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα) των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση, στη διαπραγμάτευση θα τεθούν ερωτήματα σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, των επιστημόνων και των αγροτών από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση εισφορών – φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

 

Τα πρώτα στοιχεία, τα οποία μάλιστα έρχονται όχι από τους δανειστές αλλά από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή δείχνουν πολύ μεγάλες αρνητικές διαφορές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα προκύπτουν αρνητικές προσωπικές διαφορές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς καν να υπολογίζονται τα λεγόμενα ευγενή ταμεία τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Τα ανοιχτά φορολογικά θέματα

Πέντε ανοιχτά φορολογικά θέματα θα τεθούν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των Θεσμών. Από αυτά θα εξαρτηθούν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια Ελληνες. Πιο συγκεκριμένα:

Φορολογία εισοδήματος: Η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας που θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες, ενώ τα εισοδήματα από ενοίκια ενδεχομένως θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα. Με τις νέες ρυθμίσεις οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ οι φορολογούμενοι με πιο υψηλά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 65.000 ευρώ θα δουν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να εκτοξεύεται στο 50%. Οι Θεσμοί φέρεται να θέτουν θέμα μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ενώ υπάρχουν ενστάσεις για τη μη ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ενοίκια: Από τη διαπραγμάτευση θα κριθεί με ποιους συντελεστές θα φορολογηθούν τα ενοίκια που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2015. Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Η κυβέρνηση προτείνει και έναν νέο συντελεστή 40% – 45%, για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.

Αγρότες: Το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% στο 20% φέτος και 26% το 2017. Η κυβέρνηση σε συνδυασμό και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προτείνει την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 9.500 ευρώ και φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς.

Nομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Οι δανειστές φέρονται, να αντιδρούν στις εκπτώσεις (π.χ. για αγορά ομολόγων ή ακινήτων) φόρου.

Το νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

 

Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν- σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι». ‘Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.

 

ΠΗΓΗ 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *