Οι 4 χειρότερες τροφές για την υγεία μας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ορισμένα τρόφιμα έχει αποδειχθεί επιστημονικά πώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας και «αφαιρούν» χρόνια από τη ζωή μας.

-Advertisement-

Δείτε ποια είναι, όπως τα αναφέρει το baby.gr:

Επεξεργασμένο κρέας

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα χοτ ντογκ, το πεπερόνι, τα σαλάμια και τα λουκάνικα, μπορεί να είναι νόστιμα αλλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου θρεπτικά. Μάλιστα όσοι καταναλώνουν τακτικά αυτού του είδους τα κρέατα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιά και καρκίνο.

- Advertisement -

Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και άλλα παρόμοια προϊόντα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ εκτός από τα αλλαντικά, στο στόχαστρο μπαίνει και το ίδιο το κόκκινο κρέας.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρι, πουλερικά ή φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία μέχρι και 14%.

Ανθρακικό και ζαχαρούχα ποτά

Καταρχάς το «χρωματιστό νερό» και η ζάχαρη καταστρέφουν τα δόντια μας. Έτσι κι αλλιώς όμως είναι γνωστό ότι πέρα από την οδοντοστοιχία, η σόδα και τα αναψυκτικά κάνουν κακό και στην υγεία γενικότερα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροπρόθεσμη συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ βλάπτουν και την υγεία των οστών.

Μάλιστα τα αναψυκτικά τύπου light (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω της ασπαρτάμης που περιέχουν. Τα πειράματα στα οποία βασίζεται η παραπάνω αντίληψη έχουν γίνει σε ποντίκια στα οποία δόθηκαν μεγαδόσεις ασπαρτάμης και δεν έχουν επιβεβαιωθεί για τον άνθρωπο. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες δεν είναι φυσικά τρόφιμα και έχουν μπει στη διατροφή του ανθρώπου σχετικά πρόσφατα (επομένως η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά δεν είναι γνωστή), καλό είναι η κατανάλωσή τους να είναι περιορισμένη και ειδικά στα παιδιά και τις εγκύους να αποφεύγεται.

Τηγανιτές πατάτες

Είναι εύκολο να πούμε αντίο σε κρέας και αναψυκτικά. Ποιος όμως μπορεί να αντισταθεί στις τηγανητές πατάτες;

Μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμες, είναι όμως και εξαιρετικά επιβλαβείς. Αυτό επειδή η θερμοκρασία στην οποία τηγανίζονται οι πατάτες είναι πραγματικά υψηλή και είναι πιθανό να περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου.

Για να μειώσετε την παραγωγή της εν λόγω χημικής ουσίας θα πρέπει να:

-Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ακρυλαμίδιο κατά το τηγάνισμα.

-Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε, να τις βάζετε σε κρύο νερό για 30′. Στη συνέχεια να τις στραγγίζετε καλά και μετά να τις τηγανίζετε.

-Φροντίστε κατά το τηγάνισμα η θερμοκρασία του ελαιολάδου να μην ξεπερνά τους 175° C.

-Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι ή τη φριτέζα.

-Μην τρώτε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.

Φυτικά έλαια (σογέλαιο, ηλιέλαιο κλπ)

Υποτίθεται πώς τα φυτικά έλαια μειώνουν τη χοληστερίνη και κατ’ επέκταση μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων. Όμως η κατανάλωση φυτικών ελαίων δεν εγγυάται την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για να είστε βέβαιοι ότι η υγεία σας βρίσκεται σε καλή κατάσταση είναι συχνό τσεκ απ. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες έρευνες η υπερβολική κατανάλωση αυτών των λιπών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία είναι η κύρια αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή με λογική κατανάλωση ελαιολάδου.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *