«H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικρατείας.
«Η υπερψήφιση από το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι μια σπουδαία πράξη που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε μπροστά της το κρίσιμο δίλημμα, «ή να προχωρήσει μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνει μέχρι τέλος στην άποψή της και να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα».
«Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή. Θέλαμε και θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε μια συμφωνία λειτουργική η οποία θα μας πηγαίνει μπροστά, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται. Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία απόφαση και διαχώρισε τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα από την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», τόνισε.
«Η μόνη κόκκινη γραμμή», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «που τέθηκε από τη κυβέρνηση ήταν η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με την ψήφο αυτών που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι, «η θέση της ΝΔ ήταν και είναι οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις με επιστολική ψήφο», ωστόσο όπως είπε, «ήταν φανερό ότι αυτή η θέση δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να συγκεντρώσει 200 ψήφους καθώς σε αυτήν την άποψη συνέκλιναν μόνο άλλα δύο κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση».
«Η λύση που δίνουμε αναμφίβολα δεν είναι η ιδεώδης. Δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική από πολιτική άποψη και η μόνη που σήμερα μας πηγαίνει μπροστά», είπε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη συμφωνία συνέβαλαν θετικά όλα τα κόμματα».
Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ακόμα ότι, «δεν υπάρχει κανένα όριο για το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα σε σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει από τη χώρα από την οποία βρίσκεται».
«Είτε έφυγε κάποιος 20 είτε 30, είτε 40, είτε 50 χρόνια από την πατρίδα η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι να μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρόνια, και όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, στα οποία βρέθηκε στην Ελλάδα», ανέφερε.
«Καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα αυτό το νομοσχέδιο, υπερβαίνοντας ο καθένας τις δικές του ξεχωριστές προτάσεις, αφήνοντας στο χθες διχασμούς και ιδεοληψίες γύρω από αυτή την υπόθεση.
Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα, στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη τη γη, ότι η Ελλάδα τους αγκαλιάζει, τους αγαπά, όπως κι εκείνοι αγαπούν την πατρίδα και σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να ικανοποιήσουμε ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Είναι λάθος το όλα ή τίποτα, που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα».
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους έλληνες που βρίσκονται εξωτερικό να κάνουν το χρέος τους και να συνδράμουν, με τη μαζική τους συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ώστε να πετύχει η νέα ρύθμιση.
Πηγή: Skai.gr