H Ουκρανία εξολοθρεύει συνεχώς drones, αλλά το τίμημα είναι υψηλό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

«Όταν ακριβοί πύραυλοι εξουδετερώνουν φθηνά drones, ο πραγματικός νικητής – με την πάροδο του χρόνου – μπορεί να είναι η χώρα που ξοδεύει λιγότερα», σημειώνουν οι New York Times.

Και τα 80 αυτόνομα ρωσικά drones – καμικάζι υποστηρίζει πως κατέρριψε η Ουκρανία παράμονη και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας να τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Ωστόσο οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν και σκεπτικισμό γι’ αυτά τα επιτεύγματα. 

Όπως αναφέρει ο Μάθιου Μποκ Πικ στους New York Times, η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο ικανή στο να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αυτό, όμως, προκαλεί και ανισορροπίες, καθώς για να το επιτύχει χρησιμοποιεί πολλά από τα αμυντικά της όπλα, όπως πυραύλους εδάφους/αέρος, οι οποίοι κοστίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα drones. 

- Advertisement -

Σύμφωνα, λοιπόν, με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες κάτι τέτοιο μπορεί να ευνοήσει τη Μόσχα μακροπρόθεσμα.

Ακριβό «σπορ» το κυνήγι των drones

Ο Άρτεμ Στάροσικ, επικεφαλής της Molfar, μιας ουκρανικής συμβουλευτικής εταιρείας που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της χώρας, εκτίμησε ότι η κατάρριψη ενός drone με πύραυλο έχει επταπλάσιο κόστος από ό,τι η εκτόξευση του. Αυτή είναι μια εξίσωση στην οποία μπορεί να βασίζεται το Κρεμλίνο, λένε ορισμένοι αναλυτές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία του προειδοποίησε ότι «η Ρωσία ποντάρει στην εξάντληση του λαού μας, της αεράμυνάς μας, του ενεργειακού μας τομέα».

Η Μόλφαρ δήλωσε ότι η ομάδα της εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβριο η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 600 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Η εκστρατεία, που στοχεύει στις υποδομές και συνοδεύεται από πολυάριθμα πυραυλικά πλήγματα, έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και την υδροδότηση σε ολόκληρη την Ουκρανία, εν μέσω ενός «σκληρού» χειμώνα. 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, στα οποία η Μόσχα βασίζεται όλο και περισσότερο από τον Οκτώβριο, είναι σχετικά εύκολα στην κατασκευή τους και αρκετά φθηνά. Η παραγωγή των αυτοκαταστρεφόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να κοστίζει μόλις 20.000 δολάρια, ενώ το κόστος για την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους/αέρος μπορεί να κυμαίνεται από 140.000 δολάρια για έναν S-300 σοβιετικής εποχής μέχρι 500.000 δολάρια για έναν πύραυλο από ένα αμερικανικό NASAMS.

Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, και οι δύο πλευρές έχουν επιτεθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο ευρεία παραγωγή για αυτά τα όπλα σε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα οι στρατιωτικές αρχές στο Κίεβο έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίγασ στοιχεία σχετικά με τα συστήματα αεράμυνάς τους. Ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος, τα πληροφοριακά συστήματα τεχνολογίας και τον πολεμικό σχεδιασμό είναι γνωστές.

H Ουκρανία εξολοθρεύει συνεχώς drones, αλλά το τίμημα είναι υψηλό-2

Η αλλαγή τακτικής της Ρωσίας – Νυχτερινές επιθέσεις

Ωστόσο αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, ενώ οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν κάποια επιτυχία εναντίον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά πυροβόλα ή ακόμη και μικρά όπλα, αυτό έχει αλλάξει καθώς οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις τη νύχτα. 

Τώρα το Κίεβο βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε πυραύλους που εκτοξεύονται από πολεμικά αεροσκάφη και από το έδαφος. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσαν αξιωματούχοι, η Ουκρανία χρησιμοποίησε αρκετούς πυραύλους επιφανείας-αέρος που εκτοξεύτηκαν από το NASAMS.

Ο Μίχαελ Κόφμαν, εμπειρογνώμονας του ρωσικού στρατού στο ερευνητικό ινστιτούτο CNA, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν «πολλά διαφορετικά συστήματα αεράμυνας» για την καταπολέμηση της απειλής, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων της σοβιετικής εποχής και του ΝΑΤΟ.

Ορισμένα από τα αντιαεροπορικά πυροβόλα της Ουκρανίας, όπως το κινητό σύστημα πυροβόλων Gepard 2 είναι φθηνά σε σύγκριση με άλλα αμυντικά συστήματα της σοβιετικής εποχής. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αμερικάνικους πυραύλους αναχαίτισης είναι αρκετά ακριβοί σε σύγκριση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ακόμα κι έτσι, η αξιολόγηση του τρόπου κατάρριψης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πυραύλους δεν είναι πάντα απλή.

Ο Τζορτζ Μπάρος, αναλυτής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, δήλωσε πως πιθανώς η Ουκρανία αναπτύσσει πιο πολύπλοκα και ακριβά συστήματα αεράμυνας για την προστασία ευαίσθητων και κρίσιμων υποδομών.

Κοστίζει πολύ λιγότερο, για παράδειγμα, η κατάρριψη ενός drone από την επισκευή ενός κατεστραμμένου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ο κ. Σταροσίκ.

H Ουκρανία εξολοθρεύει συνεχώς drones, αλλά το τίμημα είναι υψηλό-3

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Μπουλέγκ, σύμβουλος του Προγράμματος για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Chatham House, ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει αυτή τη στιγμή αρκετά όπλα και πυρομαχικά αεράμυνας για να καταπολεμήσει την απειλή των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, αναφέρει ότι τα αποθέματα ολοένα και λιγοστεύουν. 

Έχοντας, συνεπώς, επίγνωση του κινδύνου ότι οι δυτικοί σύμμαχοι μπορεί θεωρήσουν δυσβάσταχτο το κόστος υποστήριξης της άμυνας της Ουκρανίας, αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ρωσική τακτική αλλάζει και επικεντρώνεται στις επιθέσεις τη νύχτα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τις αναφορές ότι το Κρεμλίνο και η Τεχεράνη επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κοινή γραμμή παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Μακροπρόθεσμα, είπε ο κ. Μπουλέγκ, αυτό θα επέτρεπε στη Μόσχα να αναπτύξει ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιθέσεις. «Αυτό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας», είπε.

H Ουκρανία εξολοθρεύει συνεχώς drones, αλλά το τίμημα είναι υψηλό-4

Προς το παρόν, η Μόσχα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει ήδη στα χέρια της.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν όλο και περισσότερο τα εκρηκτικά drones τους τη νύχτα και χαμηλά κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο, καθιστώντας δυσκολότερο για την Ουκρανία να τα εντοπίσει, σύμφωνα με τον Yurii Ihnat, τον εκπρόσωπο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος μίλησε στο ουκρανικό ραδιόφωνο. «Η κεραία του ραντάρ που ανιχνεύει τον στόχο δεν θα τον δει αν ο στόχος πετάει κάτω από το επίπεδο της κεραίας», είπε.

Με πληροφορίες: New York Times / Φωτογραφίες: AP

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *