H αυτοκτονία δεύτερη αιτία θανάτου των νέων 15-29 ετών στην ΕΕ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Παρόλο που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αυτοκτονία είναι δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών, η Κομισιόν χρονοτριβεί στη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων και, όπως «ομολογεί» η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα αφορούν το έτος … 2018!

Προκληθείσα από σχετική ερώτηση τριών ευρωβουλευτών της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Stefania Zambelli, Francesca Donato, Simona Baldassarre), η Επίτροπος «διευκρινίζει» κιόλας ότι:

-Η Κομισιόν συλλέγει στοιχεία, σχετικά με τα ποσοστά αυτοκτονιών ανά ηλικιακή ομάδα, σε ολόκληρη την ΕΕ εντός 24 μηνών από το τέλος κάθε έτους αναφοράς.

Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα αφορούν το έτος αναφοράς 2018.

- Advertisement -

Τα στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ για τα ποσοστά αυτοκτονιών για το 2020 και το 2021 θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος του 2022 και του 2023 αντίστοιχα.

Ωστόσο οι τρεις ευρωβουλευτές είχαν επισημάνει ότι, με την έλευση του κορωνοϊού, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των νέων εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ιταλία και στην Ευρώπη.

Πράγματι, τόνιζαν, μόνο στην Ιταλία, οι απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας από εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Οκτώβριο του 2020 (Ίδρυμα Cesvi). Το κλείδωμα, η εξ αποστάσεως μάθηση και η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης έχουν συμβάλει στην αύξηση της ανησυχίας μεταξύ των νεότερων γενεών, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις σε ακραίες πράξεις.

Ρωτούσαν δε την Κομισιόν αν μπορεί να αναφέρει εάν θα προωθήσει τη συλλογή ακριβών δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά αυτοκτονιών σε ολόκληρη την ΕΕ από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, αναλύοντας τις στατιστικές έτσι ώστε να εντοπιστούν οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο καθώς και ποια μέτρα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν, κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, για την καταπολέμηση των αυτοτραυματισμών μεταξύ των νέων.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κας. Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (19.7.2021)

Η Επιτροπή συλλέγει στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά αυτοκτονιών, ανά ηλικιακή ομάδα, σε ολόκληρη την ΕΕ εντός 24 μηνών από το τέλος κάθε έτους αναφοράς. Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα αφορούν το έτος αναφοράς 2018. Τα στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ για τα ποσοστά αυτοκτονιών για το 2020 και το 2021 θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος του 2022 και του 2023, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας για το 2020 του τρίτου προγράμματος για την υγεία, η Επιτροπή χρηματοδότησε δράσεις που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη αυτοκτονιών σε παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, ένα έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 με επίκεντρο την εφαρμογή ενός προγράμματος παρέμβασης βήμα προς βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας.

Μια επικείμενη κοινή δράση θα εφαρμόσει δύο άλλες βέλτιστες πρακτικές, μία εκ των οποίων αφορά ένα πολυεπίπεδο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης αυτοκτονιών. Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν παράδειγμα της υποστήριξης της Επιτροπής στις προτεραιότητες υγείας των κρατών μελών μέσω της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών.

Λίγους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η Επιτροπή δημιούργησε ένα εικονικό δίκτυο για την «υποστήριξη ψυχικής υγείας COVID19» στην πλατφόρμα πολιτικής της ΕΕ για την υγεία, για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων στον τομέα αυτό.

Τον Μάιο του 2021, η Επιτροπή φιλοξένησε μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία, η οποία περιλάμβανε μια ειδική συνεδρία για τις ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Συνεχίζονται οι εργασίες παρακολούθησης για την προώθηση της διαπολιτικής εργασίας για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που στοχεύει τους νέους.

zougla.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *