Γυρνούν την πλάτη στο Δημόσιο οι μηχανικοί – Καταγγέλλουν εξευτελιστικές αποδοχές ενώ τα κενά αυξάνονται

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Την πλάτη στο Δημόσιο εξακολουθούν να γυρνούν οι μηχανικοί εξαιτίας κυρίως του ύψους των αποδοχών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες, αλλά και με τις αμοιβές στην ελεύθερη αγορά και μάλιστα την ώρα που οι Πολεοδομίες, αλλά και άλλες υπηρεσίες που απαιτούν εργασία από τον τεχνικό κλάδο παραμένουν βαριά υποστελεχωμένες.

Το μείζον ζήτημα ανέδειξαν για ακόμα μία φορά τα προσωρινά αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τα οποία περίπου 30% των θέσεων παρέμειναν κενές, με τα ποσοστά σε κάποιες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι τοπογράφοι να ειναι ακόμα μεγαλύτερα.

Οπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ), από την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού 3ΓΒ/2023, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, προκύπτει ότι εκατοντάδες θέσεις Μηχανικών θα μείνουν αδιάθετες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους Μηχανικούς.

Συγκεκριμένα από τη διασταύρωση στοιχείων του ΑΣΕΠ που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία διαπιστώθηκε ότι από τις 1.259 ζητούμενες θέσεις Διπλωματούχων Μηχανικών καλύφθηκαν οι 902, δηλαδή ποσοστό 71,6%, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν κενές (ποσοστό 28,4%).

- Advertisement -

Σε ορισμένες μάλιστα καίριες ειδικότητες, τα ποσοστά κενών θέσεων είναι ακόμα μεγαλύτερα, όπως στους Τοπογράφους (38%), στους Ηλεκτρολόγους (35%) και στους Μηχανολόγους (32%) Μηχανικούς.

Εκτός όμως από τους μηχανικούς που δεν επιδεικνύουν εξαρχής ενδιαφέρον για τις θέσεις του Δημοσίου, μείζον πρόβλημα, όπως έχει καταγγείλει στο παρελθόν η Ομοσπονδία, δημιουργείται και από τις παραιτήσεις. Οσον αφορά την προκήρυξη 13/2021 για προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες,  η οποία είχε εκδώσει οριστικά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο του 2022, ποσοστό περίπου 37% -38% των θέσεων δε καλύφθηκαν λόγω παραιτήσεων. Ειδικά σε ειδικότητες όπως οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, το ποσοστό αυτό υπερέβαινε το 50%. «Στο πλήθος των αναπληρώσεων θα πρέπει να προστεθούν και περιπτώσεις όπου συνάδελφοι/σες ανέλαβαν υπηρεσία και παραιτήθηκαν εντός αυτής της περιόδου μη αντέχοντας τα «παράλληλα καθήκοντα», τις αυθαιρεσίες των αιρετών και φυσικά τις εξευτελιστικές αποδοχές του Δημοσίου», είχε καταγγείλει η ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ, η οποία τονίζει ότι παραιτήσεις θα πρέπει να αναμένονται και από αυτόν τον διαγωνισμό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος

Οι μηχανικοί του Δημοσίου χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη το πλήθος των θέσεων Διπλωματούχων Μηχανικών που υπάρχουν σε πρόσφατους Διαγωνισμούς. Προειδοποιούν ωστόσο ότι η πρόθεση αυτή κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα αν δε δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με κυρίαρχο αυτό των αποδοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν:

  • Ο εισαγωγικός μισθός του Διπλωματούχου Μηχανικού είναι 1.162 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 850 ευρώ καθαρά επί 12 μήνες, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Σε επίπεδο μεικτών αποδοχών είναι περίπου 14.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο καταληκτικός είναι περίπου 30.000 ευρώ ετησίως.
  • Η σύγκριση με τους μισθούς Μηχανικών σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλες είναι συντριπτική, δεδομένου ότι οι αμοιβές των μηχανικών στην Ελλάδα βρίσκονται στο 30 – 40% των αντίστοιχων αποδοχών σε άλλες χώρες και συγκρίνονται μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι αποδοχές των Μηχανικών στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 50 – 60% των αντίστοιχων που υπάρχουν στον ιδιωτικό Τομέα στη χώρα.
  • Ο μέσος μισθός μηχανικού στη Γερμανία είναι 53.750 ευρώ, στην Βρετανία 55.400 ευρώ, στη Γαλλία 46.400 – 65.557 ευρώ και στην Ιταλία 61.000 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει τα 92.700 ευρώ.

«Οι περιγραφείσες εξευτελιστικές αποδοχές σε συνδυασμό με τις τεράστιες (και ποινικές) ευθύνες που αναλαμβάνουμε, εξηγούν το κύμα φυγής και παραίτησης που παρουσιάζεται, ειδικά στους Μηχανικούς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξία για την οργανωμένη Πολιτεία από το γεγονός ότι δε μπορεί πια να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς να υπηρετήσουν στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις στο Δημόσιο Συμφέρον, στο Περιβάλλον και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες θα είναι συντριπτικές. Οι διεκδικήσεις μας, όσον αφορά τα μισθολογικά θέματα είναι σαφείς και επαναλαμβανόμενες. Τις έχουμε τονίσει μάλιστα με πολλαπλές κινητοποιήσεις μας, αλλά και συναντήσεις. Είναι ευθύνη των εμπλεκόμενων Υπουργείων και ειδικά του Υπ. Οικονομικών να δώσουν λύσεις», επισημαίνει η Ομοσπονδία, η οποία προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει.

«Γυμνός» και ο ΟΑΣΠ, καταγγέλλουν οι μηχανικοί

«Θύμα» υποστελέχωσης σε επίπεδο τεχνικού κλάδου έχει πέσει και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), παρά τον κρίσιμο ρόλο του δεδομένου ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη σεισμικότητα. Για το ζήτημα η ΠΟ. ΕΜΔΥΔΑΣ έχει ενημερώσει ήδη την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μετακινήθηκαν υπάλληλοι που υπηρετούσαν επί χρόνια στον Οργανισμό και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει το πολυδιαφημισμένο – όσο και καθυστερημένο – πρόγραμμα του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου δεκάδων χιλιάδων κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων ήταν ο ήδη υποστελεχωμένος Ο.Α.Σ.Π. να μείνει με ακόμα λιγότερο προσωπικό: «Ο Οργανισμός με τα υφιστάμενα δεδομένα υπολειτουργεί, με τρία Τμήματα να έχουν μόνο τους Τμηματάρχες και το Τμήμα Αντισεισμικής Τεχνολογίας, στο οποίο ανήκει και ο Προσεισμικός Έλεγχος να διαθέτει έναν υπάλληλο και μάλιστα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Τους επόμενους μήνες μάλιστα θα εκτιναχθεί ο φόρτος εργασίας λόγω της επικείμενης έναρξης των κληρώσεων για τους Πρωτοβάθμιους Προσεισμικούς Ελέγχους», αναφέρει σε άλλη ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν μπορεί να λύνεται με μετακινήσεις εργαζομένων από φορέα σε φορέα.

ethnos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *