Είναι γνωστό πως το σολάριουμ είναι υπεύθυνο για καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα. Παρ΄ όλα αυτά στη χώρα μας, με τόση ηλιοφάνεια, 1 στους 5 έχει ραντεβού με το ειδικό κρεβάτι του σολάριουμ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους ως την πρώτη θέση των αιτιών για καρκινογένεση (καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα).
Ωστόσο η μόδα του μαυρισμένου σώματος είναι υπαρκτή σε όλη την Ευρώπη.
«Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το σολάριουμ προκαλεί μελάνωμα, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και σε μικρότερο βαθμό, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ειδικά εάν η πρώτη έκθεση στην ακτινοβολία γίνεται σε νεαρή ηλικία. Ενοχοποιείται επίσης για έναν μεγάλο αριθμό μελανωμάτων, πριν από την ηλικία των 30 ετών» τονίζουν οι ειδικοί.
Μια 36χρονη γυναίκα, η Lauren Beloff, διαγνώστηκε με μελάνωμα όταν ήταν 27 ετών μετά από σχεδόν καθημερινή επίσκεψη σε κέντρο σολάριουμ για δύο ολόκληρα χρόνια.
Παρόλο που η μητέρα της την προειδοποιούσε πως θα πάθει καρκίνο του δέρματος, εκείνη δεν έδινε σημασία.
«Η μητέρα μου είναι νοσοκόμα και κάθε φορά που πήγαινα για σολάριουμ ήταν πολύ θυμωμένη» περιγράφει.
Μάλιστα όταν πήγαινε στη θάλασσα έβαζε λάδι σώματος και όχι αντηλιακό. Της άρεσε πολύ να είναι μαυρισμένη και της είχε γίνει εθισμός το σολάριουμ.
Μια μέρα, το 2007, παρατήρησε μια περίεργη ελιά στο δέρμα της και οι γονείς της ανησύχησαν καθώς ήξεραν ότι δεν είναι για καλό.
Αποφάσισε να πάει στον γιατρό να το τσεκάρει και εκείνος της έκανε βιοψία. «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα πάθω καρκίνο του δέρματος. Ημουν σίγουρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα» σημειώνει.
Οταν βγήκανε τα αποτελέσματα της βιοψίας, έμαθε ότι είχε μελάνωμα. Εκλεισε ραντεβού για να της το αφαιρέσουν.
Το καλοκαίρι του 2012, έβγαλε ένα σημάδι κάτω από μάτι της και οι γιατροί της ζήτησαν να κάνει άλλη μία βιοψία.
Δυστυχώς διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος. «Ο καρκίνος είχε επιστρέψει και ήταν κάτω από το μάτι μου» σημειώνει.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300 έως 400 Έλληνεςμαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από κακόηθες μελάνωμα.
Παρά τις συνεχείς ενημερωτικές εκστρατείες, πάρα πολύς κόσμος εξακολουθεί να βγαίνει στον ήλιο – είτε για τα ψώνια, είτε για υπαίθριες δραστηριότητες ή για αναψυχή – δίχως να τηρεί τα μέτρα ηλιοπροστασίας.
Με αποτέλεσμα να παθαίνει ηλιακά εγκαύματα που ανοίγουν τον δρόμο στο μελάνωμα. Το να παίρνει όμως κάποιος αψήφιστα τον ήλιο είναι πολύ επικίνδυνο, τονίζουν οι ειδικοί.
πηγή bovary