Χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι από τον απότομο τερματισμό ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος που παρέχει οικονομική βοήθεια σε μετρητά και προσωρινό καταφύγιο σε άτομα που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα.
Οι εκκλήσεις από ομάδες βοήθειας και αλληλεγγύης έχουν αυξηθε, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 2.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα αντιμετωπίσουν φτώχεια και στερήσεις εάν δεν ληφθούν μέτρα.
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μείνουν στους δρόμους εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε η Ιμότζεν Σάντμπερι, διευθύντρια πολιτικής και υπεράσπισης της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) στην Ευρώπη. «Χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, πρόσβαση σε πληροφορίες, γλωσσικές δεξιότητες ή άλλα απαραίτητα μέσα για να γίνουν αυτόνομοι, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να καταλήξουν άστεγοι και άνεργοι», τόνισε.
Χωρίς οποιοδήποτε δίχτυ ασφαλείας, οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οργανωμένα καταλύματα έχουν καταφύγει τις τελευταίες εβδομάδες σε πάρκα για να κοιμηθούν και σε δημόσιες πλατείες για να κάνουν την ανάγκη τους.
Οι πρώτες συμβάσεις εργασίας για τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλοξενία», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έληξαν τον Δεκέμβριο, ενώ άλλα ξενοδοχεία ακολούθησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να βρεθούν εκτός των προσωρινών καταφύγιων τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το IRC.
«Αυτό που βλέπουμε αντικατοπτρίζει την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τους μετανάστες, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα τόσα χρόνια μετά την έναρξη αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από τη ΜΚΟ Solidarity Now. «Είναι εικόνες που έχουμε δει στο παρελθόν και θα δούμε ξανά, εκτός εάν γίνουν πραγματικές προσπάθειες για να συμπεριληφθούν αυτά τα άτομα στην κοινωνία μας», υπογράμμισε.
Η ένταξη των περίπου 80.000 προσφύγων στην Ελλάδα θεωρείται πλέον μεγάλη πρόκληση για μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Guardian.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των αιτήσεων ασύλου και στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου, μεταφέροντας τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, προσθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με νόμο που έχει εγκριθεί για την απελευθέρωση χώρου στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν μόνο ένα μήνα διορία για να κάνουν τη μετάβαση από το οργανωμένο κατάλυμα σε μια ζωή στην οποία θα είναι αυτάρκεις χωρίς καμία βοήθεια. Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, δεν μιλούν ελληνικά και η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να ενσωματωθεί.
Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της για τη βοήθεια που λήγει πρόωρα. Η πρόσβαση στα προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής πρόνοιας συχνά σκοντάφτει στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εξασφάλιση πραγμάτων τόσο απλών όσο ένα ΑΦΜ ή ένας τραπεζικός λογαριασμός – εμπόδια που αυξάνονται με την πανδημία.
Θεωρητικά, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν σε άλλο κράτος μέλος μόνο για τρεις μήνες πριν διατρέξουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε ότι θα παρουσιάσει αμέσως μια εθνική στρατηγική ενσωμάτωσης.
Ερωτηθείς για να σχολιάσει τους κινδύνους που ενέχει το κλείσιμο ξενοδοχείων για τους πρόσφυγες, ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Aσυλο, δήλωσε στον Guardian ότι η Αθήνα ενεργεί σύμφωνα με το σχέδιο.
«Το πρόγραμμα Φιλοξενία θα καταργείτο έτσι κι αλλιώς», είπε. «Η ΕΕ μας έχει δώσει τα εύσημα και τα συγχαρητήρια της, όχι μόνο επειδή τοι κάναμε αλλά επειδή το κάναμε και εγκαίρως», κατέληξε.
Πηγή: Guardian