Αυξημένη αλλά με πτωτική τάση εμφανίζεται η δραστηριότητα της γρίπης αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 μπήκαν σε ΜΕΘ από επιπλοκές του ιού.
Μεγαλώνει κάθε Πέμπτη ο κατάλογος των θυμάτων και κρουσμάτων της φονικής γρίπης, αν και η τάση από δω και πέρα φαίνεται να είναι πτωτική. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που δίνει κάθε εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά από επιπλοκές της γρίπης και ακόμη 195 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέσα στην τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 7 νέοι θάνατοι και ακόμη 26 εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Ποια είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης
- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
- Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
- Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
ethnos