Η πίεση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το υπουργείο Υγείας να στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κορύφωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού
«Ασφυξία» έχει προκαλέσει η έξαρση της γρίπης και των ιώσεων στις εφημερίες των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να εντείνεται το φαινόμενο ανάπτυξης ράντζων στους διαδρόμους των νοσηλευτικών μονάδων. Την ίδια στιγμή, η πίεση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με το υπουργείο Υγείας να στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κορύφωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Τα ράντζα δεν ήταν κάτι που έπαψε να υπάρχει. Η έξαρση στις παιδιατρικές ιώσεις, έρχεται σαν επιχείρημα για την πίεση. Οι παιδιατρικές κλίνες είναι στο 50%, και μάλιστα είναι 60% λιγότερο από ότι πέρσι τέτοια εποχή. Όταν έρχονται 300 άτομα σε ένα νοσοκομείο, υπάρχει μια αναμονή. Στο θέμα των εισαγωγών, επειδή δίνονται θεραπείες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ανέφερε την Τρίτη (10/1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης και των ιώσεων το επόμενο διάστημα και ο ιδιωτικός τομέας καλείται για έναν ακόμη χειμώνα να συνδράμει στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.) αποφασίστηκε η άμεση παραχώρηση 50 νέων κλινών ΜΕΘ, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις και με το πώς θα διαμορφωθούν οι ανάγκες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στις απλές κλίνες νοσηλείας.
Ήδη από τον περσινό χειμώνα, που το σύστημα Υγείας αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πίεση λόγω κορονοϊού, ο συνολικός αριθμός κλινών ΜΕΘ που δηλώνει το Υπουργείο Υγείας είναι 1.100, μαζί με τις αναβαθμισμένες κλίνες και αφορούν τόσο σε Covid, όσο και non Covid, του ιδιωτικού και του δημόσιουτομέα.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό αυτή τη στιγμή είναι 128 σε όλη τη χώρα, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο άγγιζαν τους 654. Όσον αφορά στη γρίπη, την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν 27 ασθενείς σε ΜΕΘ. «Στις ΜΕΘ γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την επάρκεια. Το λεκανοπέδιο έχει επάρκεια σε κλίνες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
ΜΕΘ Παίδων
Όσον αφορά στην κάλυψη των παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ, η οποία είναι οριακή, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες, ο Υπουργός τόνισε πως το θέμα είναι διαχρονικό και θα αντιμετωπιστεί προσωρινά με αεροδιακομιδές:
«Το θέμα των ΜΕΘ είναι διαχρονικό, στα παιδιατρικά. Στα προγράμματα που έχουμε θέλουμε να αναπτύξουμε τέτοιες κλίνες. Επειδή υπάρχει η έξαρση, έχουμε τη δυνατότητα διακομιδών για τις περιοχές που δεν έχουν παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ ή κοντά τους», είπε.
Το θέμα των διακομιδών παιδιών έθιξε πρόσφατα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ): «Οι διακομιδές είναι ασφαλείς δεν παύουν όμως να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν σε Νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από το τόπο κατοικίας. Με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορονοϊού και άλλων ιώσεων δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων ΜΕΘ για Παιδιά σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Είναι έλλειμμα διαχρονικό του συστήματος και παράλειψη δική μας που τόσα χρόνια δεν αναδείξαμε αυτά το ζήτημα».
reader.gr