Γρίπη: Γιατί υπάρχει ανησυχία στον ΕΟΔΥ για τα αυξημένα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει η είδηση για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης μέσα στο καλοκαίρι την ώρα μάλιστα που και ο κορονοϊός εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά νούμερα. 

-Advertisement-

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το καλοκαίρι δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών που νοσούν από γρίπη.

Οι περισσότερες νοσήσεις από τον ιό καταγράφονται σε νεαρά άτομα και σε τουριστικές περιοχές (κυρίως νησιά του Αιγαίου), και προκαλεί εντύπωση καθώς η γρίπη έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια της πανδημίας. Οι επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ταυτόχρονης επιδημίας κορονοϊού και γρίπης τον ερχόμενο χειμώνα.
Αν και η περίοδος της επικράτησης της εποχικής γρίπης ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο κάθε έτους και τελειώνει τον Μάιο του επόμενου, φέτος τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα το iatropedia.gr και επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών υπήρξαν αυξημένα περιστατικά νόσησης από γρίπη σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, τα οποία αποδείχθηκε ότι σχετίζονται με νεαρούς τουρίστες.

“Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας”, ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

- Advertisement -

Γρίπη: Ο φόβος για την πιθανότητα twindemic
Αποτελεί συνήθη πρακτική για τους ειδικούς, το είδος του χειμώνα από άποψη γρίπης και εποχικών ιώσεων στην Αυστραλία να τους δίνει πληροφορίες για την εποχή της γρίπης στο βόρειο Ημισφαίριο.

Έτσι όπως λένε τώρα, η ανησυχητική ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης στην Αυστραλία και το Νότιο Ημισφαίριο που εξέρχεται από τον χειμώνα, θα μπορούσε να βάλει Αμερική και Ευρώπη σε κίνδυνο. Μια κατάσταση που ενδέχεται να εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «twindemic», δηλαδή, ταυτόχρονη πανδημία με δύο ιούς, δηλαδή κορονοϊό και γρίπη.

Τους προηγούμενους μήνες η Αυστραλία βίωσε ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων γρίπης, με ποσοστά που ξεπέρασαν κατά πολύ όσα κατέγραφε η χώρα προ πανδημίας . Από τα μέσα Απριλίου και μέχρι πρόσφατα, ο εβδομαδιαίος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη νησιωτική αυτή χώρας, ξεπέρασε τον μέσο όρο των 5 ετών.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της υγείας  αναφέρουν ότι τα κρούσματα COVID-19 εκτοξεύθηκαν, καθώς οι παραλλαγές της Όμικρον (συμπεριλαμβανομένης και της εξαιρετικά μεταδοτικής Όμικρον 5 (ΒΑ.5), συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Αυτές οι ανησυχητικές τάσεις στο Νότιο Ημισφαίριο – σε συνδυασμό με την πτώση των αντισωμάτων από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, εγείρουν φόβους ότι ενδέχεται και οι πολίτες στο Βόρειο Ημισφαίριο να βιώσουν μια παρόμοια διπλή επιδημία αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

“Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Και τονίζει πως “για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό”.

Εντοπίστηκαν και κρούσματα γρίπης H1N1
Η αυξημένη επαγρύπνηση για την πανδημία και τα οργανωμένα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισαν στην Ελλάδα ακόμη και περιστατικά γρίπης Η1Ν1, καθώς και αρκετά κρούσματα γριπώδους συνδρομής και άλλων αναπνευστικών ιώσεων.

Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες, μάλιστα, που όταν παρουσίαζαν συμπτώματα μέσα στο καλοκαίρι τα απέδιδαν σε COVID-19, λόγω της ομοιότητας ορισμένων συμπτωμάτων με αυτά του κορονοϊού.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για το θέμα αυτό στο iatropedia.gr τις προηγούμενες μέρες, διευκρίνισε πως η συμπτωματολογία αυτών των θερινών ιώσεων δεν ήταν τόσο έντονη, όσο αυτή του κορονοϊού.

“Οι περισσότερες ήταν “παρα-γρίπες” που λέμε, δηλαδή απλά κρυολογήματα. Εντοπίσαμε και πολλούς εντεροϊούς και αδενοϊούς, οι οποίοι κάνουν συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό. Υπήρξε ωστόσο μια τροποποιημένη εικόνα σε σχέση με τον κορονοϊό, με μακρύτερο διάστημα νόσησης και μια εικόνα λίγο περίεργη με θορυβώδη συμπτώματα καταρροής και πονόλαιμου. Πολλά περιστατικά εντοπίζονται σε παραθεριστικούς προορισμούς όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, επειδή είναι αναπνευστικοί ιοί και μεταδίδονται με τα σταγονίδια. Συνεπώς, όπου υπάρχουν κοινωνικές επαφές αυτά τα νοσήματα μεταδίδονται ακριβώς όπως μεταδίδεται και ο κορονοϊός”, ανέφερε ο Καθηγητής.

Οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση, καθώς όπως λένε, η απουσία της γρίπης λόγω της επικράτησης των σκληρών προληπτικών μέτρων κατά της Covid τα προηγούμενα χρόνια μας κάνει περισσότερο ευάλωτους, καθώς δεν έχουμε αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Έτσι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *