Γρίπη: Ερχεται η χειρότερη των τελευταίων 13 ετών – Οι ειδικοί ανησυχούν για τον συνδυασμό με κορονοϊό

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
11 Min Read

Οι νέες υποπαραλλαγές κορονοϊού, η αύξηση των κρουσμάτων, η πρόβλεψη για… έκρηξη μέσα στον Νοέμβριο και περισσότερο η αμερικανική έρευνα για τη χειρότερη γρίπη από το 2009 έως σήμερα, έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου παγκοσμίως εν όψει χειμώνα

-Advertisement-

Σε συναγερμό μοιάζει να βρίσκονται και πάλι -έπειτα από καιρό- οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο, καθώς τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, οι επιδημιολόγοι, εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από την αμερικανική έρευνα που μιλάει για τη χειρότερη γρίπη των τελευταίων 13 ετών. Μάλιστα, οι φόβοι γίνονται ακόμη πιο έντονοι από το ενδεχόμενο ενός… κοκτέιλ στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν η γρίπη συνδυαστεί με τις νέες υποπαραλλαγές κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η ινφλουένζα ή αλλιώς ο ιός της γρίπης, συνήθως εμφανίζεται μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου, με περίοδο αιχμής τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, γι’αυτό και οι ειδικοί τέθηκαν σε επιφυλακή.

Φέτος εμφανίστηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με υψηλά ποσοστά νόσησης και συγκεκριμένα 880,000 περιπτώσεις, με 6.900 νοσηλείες και 360 θανάτους που οφείλονται στον ιό της γρίπης όπως αναφέρουν τα πρόσφατα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής. Μάλιστα, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη ΣυρίγουΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Lena H. Sun με θέμα την αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, σχεδιάζεται με γοργούς ρυθμούς η επόμενη εμβολιαστική εκστρατεία έναντι του κορονοϊού, αλλά και της εποχικής γρίπης, καθώς τα χρόνια της πανδημίας οι χειμώνες έχουν μετεξελιχθεί σε υγειονομικές προκλήσεις! Η παραλαβή των πρώτων 1 εκατ. δόσεων, ενισχυμένων με την παραλλαγή Ομικρον 1, στρώνει το… χαλί για την επίσπευση του προγράμματος ανοσοποίησης, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, κάτι που επισημαίνουν στον ΕΟΔΥ.

- Advertisement -

Γιατί θα είναι η χειρότερη σεζόν από το 2009

Τα CDC αναφέρουν ότι τόσο υψηλά ποσοστά έχουν να αναφερθούν από το 2009, με την πανδημία της H1N1, με βάση εκτιμήσεις που βασίζονται στον αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις επισκέψεις σε γιατρούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε στην καμπή μιας ασυνήθιστης πανδημίας κορονοϊού που έχει επηρεάσει τόσο τη γρίπη καθώς και άλλους αναπνευστικούς ιούς. Με βάση τα τελευταία δεδομένα του μήνα Οκτωβρίου, τα ποσοστά νόσησης από τη γρίπη είναι διπλάσια σε σχέση με τα περσινά. Ο William Schaffner, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt αναφέρει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περσινή χρονιά, με κάθε χρόνο τα ποσοστά να μειώνονται, το οποίο τον ανησυχεί καθώς φαίνεται ότι φέτος θα είναι η χειρότερη εποχή γρίπης τα τελευταία 13 χρόνια. Τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Τα νέα υποστελέχη του SARS-CoV-2, με μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής της ανοσολογικής άμυνας, αντιπροσωπεύουν τώρα το 27% των περιπτώσεων, από 17% πριν από μια εβδομάδα. Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γεμίζουν με αριθμό ρεκόρ παιδιών που έχουν μολυνθεί με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη νοσηλείας ή θανάτου είναι άνιση από χρόνο σε χρόνο και τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 40-60%, σύμφωνα με τα CDC. Ο Brammer αναφέρει ότι το φετινό εμβόλιο καλύπτει ικανοποιητικά τα κυκλοφορούντα στελέχη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κυρίαρχος ιός H3N2 προκαλεί τα σοβαρότερα κρούσματα μεταξύ των ιών γρίπης τύπου Α και Β που κυκλοφορούν στους ανθρώπους. Τα άτομα που νοσούν από H3N2 έχουν συνήθως τις περισσότερες επιπλοκές, ειδικά για τους πολύ νέους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Ο Schaffner προσθέτει ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει από τη γρίπη, η φλεγμονώδης απόκριση που δημιουργείται από τον ιό συνεχίζει να προκαλεί επιπλοκές στον οργανισμό για ακόμα 4 με 6 εβδομάδες σε όσους είναι μεσήλικες ή υπερήλικες, αυξάνοντας το ποσοστό των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η επίδραση γρίπης στην πανδημία του Κορονοϊού

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας, τα ποσοστά νόσησης από γρίπη ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Ο Schaffner αναφέρει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τη διάρκεια της φετινής περιόδου της γρίπης, πόσο σοβαρή θα είναι και εάν διαφορετικά μέρη θα εμφανίσουν διαφορετικά επίπεδα αναπνευστικής νόσου στον πληθυσμό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. «Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης κάθε χρόνο είναι απαραίτητος και θα πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η έξαρση της γρίπης καθώς χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για την έναρξη της προστασίας του. Τα CDC αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος σε άτομα ηλικίας από 6 μηνών και είναι καλό να ολοκληρώνεται πριν το τέλος Οκτωβρίου», καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Μαγιορκίνης: «Εκρηξη κρουσμάτων τον Νοέμβριο»

Εξάλλου, για τις νέες υποπαραλλαγές κορονοϊού BQ.1 και BQ1.1 ανησυχούν οι ειδικοί, καθώς στην περίπτωση που συνδυαστούν και με τον ιό της γρίπης, τότε τα αποτελέσματα θα είναι δύσκολα στην αντιμετώπιση. Ολοένα και περισσότερο προβληματίζει τους ειδικούς ένα νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού ενόψει Νοεμβρίου, με τα κρούσματα των δύο υποπαραλλαγών που βρέθηκαν στην Ελλάδα να προβληματίζουν. Για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 10 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1 σε Αθήνα και Κρήτη, κατά την από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Eίναι θετικό το ότι οι παραλλαγές είναι “παιδιά” της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Kάτι που κάνει την πανδημία πιο προβλέψιμη». Ετσι, λίγες ώρες πριν την δημοσίευση της νέας επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε για μία έκρηξη κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ωστόσο καθησύχασε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία. «Δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τους 150 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, να και παραδέχτηκε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί». Μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν αναμένεται να γίνουν άλλες δόσεις εμβολίου για φέτος, μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», ενώ σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να βγει σύσταση για εμβολιασμό στους κάτω των 60 ετών».

Παγώνη: «Δεν θα αντέξουμε σε κοκτέιλ γρίπης – κορoνοϊού»

Από τη δική της πλευρά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως «είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει η πανδημία», επισημαίνονται πως «ο κορονοϊός σε συνδυασμό με τη γρίπη που ξεκινάει το χειμώνα, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα». «Ο κορονοϊός είναι εδώ και ας μην αρέσει σε κανέναν. Ο καιρός έχει βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Ο5 στο 97% των φορέων κορονοϊού. Οι υποπαραλλαγές τις όμικρον είναι πάνω από 300. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την πορεία του κορωνοϊού, κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει», τόνισε η κ. Παγώνη για την πορεία της πανδημίας και τις υποπαραλλαγές.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απάντησε σχετικά με τη γρίπη και ανέφερε, ότι «τα κρούσματα γρίπης θα είναι ακόμη περισσότερα μετά τον Νοέμβριο, ειδικότερα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Για αυτό λέμε ότι όσοι μπορούνε να πάνε να εμβολιαστούν τώρα, ούτως ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτή την κατάσταση. Το κοκτέιλ γρίπη και κορονοϊός θα είναι δύσκολο για όποιον το έχει, ειδικότερα αν είναι πάνω από 60 ετών, αν έχει υποκείμενα νοσήματα και αν έχει διάφορα προβλήματα υγείας». «Τα στελέχη που υπάρχουν τώρα δεν είναι σαν της παραλλαγής Δέλτα που ήταν η χειρότερη, καθώς είχαμε πολλές διασωληνώσεις και θανάτους. Τα μέχρι τώρα στελέχη αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και είναι αντιμετωπίσιμο», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόνισε: «Οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά πρέπει να κάνουν και οι κάτω των 60 που έχουν υποκείμενα. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Οσοι έχουν κάνει 4-5 εμβόλια θα πρέπει να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αν το έχουν κάνει δεν χρειάζεται να το ξανακάνουν, είναι προστατευμένοι για τους υπόλοιπους 9 με 12 μήνες».

Εκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι την Τρίτη (1/11) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση για τα νέα εμβόλια του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η ενημέρωση θα γίνει στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου του κορονοϊού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

reader.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *