Γραφείο Προϋπολογισμού: Με ρυθμό 2,5% θα «τρέξει» η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 – Θετικές και αρνητικές προοπτικές

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) για την Ελλάδα κατά το 2024, σύμφωνα με την έκθεση με την τριμηνιαία έκθεση του.

-Advertisement-

Μάλιστα, η εκτίμηση του Γραφείο Προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την οποία και παρουσίασε ο Συντονιστής του ΓΠΚΒ καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, συμπίπτει με εκείνη του υπουργείου Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2024.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως μια σειρά παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις αρνητικές προοπτικές, η έκθεση αναφέρει τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές πολιτικές αναταράξεις λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε έντονες διακυμάνσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, αυξανόμενη αβεβαιότητα και κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

- Advertisement -

Επιπλέον, επισημαίνεται πως ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι καύσωνες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές ζημίες, να διαταράξουν την οικονομική δραστηριότητα και να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.

Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Στον αντίποδα, το Γραφείο τονίζει πως η πρόσφατη μείωση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ ενδέχεται να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για μία ομαλή μετάβαση προς την πιστωτική επέκταση από το τραπεζικό σύστημα.

Ακόμα, η ενίσχυση του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων για το 2024, συμπληρωματικά με τούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας.

Συμπληρωματικά, η προγραμματισμένη για το 2024 εξόφληση από τον ΟΔΔΗΧ μέρους του δημοσίου χρέους ύψους 12 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερο προφίλ χρέους προς ΑΕΠ και μπορεί να επιταχύνει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου με ευνοϊκά αποτελέσματα στο κόστος δανεισμού του.

Τέλος αναφέρεται πως οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τουριστικών εσόδων που καταγράφονται κατά το α ̓ τρίμηνο του 2024, εφόσον διατηρηθούν, θα ενισχύσουν τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, και τα δημόσια έσοδα, πέρα του αναμενομένου.

Επισημαίνεται, πως πέραν της πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,5% από ΓΠΚΒ και ΥΠΟΙΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές Προβλέψεις για την Ελλάδα εκτιμούσε μεγέθυνση 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. Το ΔΝΤ, εκτιμά μεγέθυνση 2,0% για το 2024 και 1,9% για το 2025.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ανάπτυξη 2,0% για το 2024 και 2,5% για το 2025. Το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2024 εκτιμά μεγέθυνση 2,5% για το 2024 και 2,6% για το 2025. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 2,2% για το 2024 και στο 2,5% για το 2025.

Τι στήριξε την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024

Μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία επανήλθε σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης με αύξηση 2,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 (έναντι αύξησης κατά 0,4% στην Ευρωζώνη).

Η αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την αύξηση των επενδύσεων.

Το Γραφείο, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, θεωρεί τις επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο ως τον βασικό πυλώνα για την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μακροχρόνια. Οι επενδύσεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο καθώς συνεισφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Μέσω των επενδύσεων, διευκολύνεται η ανάπτυξη των υποδομών, η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας οικονομίας. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό, για το 2023 περίπου 8% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο Ευρωζώνης, απότοκο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Οι αναταράξεις των τελευταίων ετών, η αυξημένη αβεβαιότητα και η έλλειψη χρηματοδότησης, καθυστερούν την συστηματική έκρηξη επενδύσεων.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμο να επιταχυνθεί η διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας.

Παράλληλα, με αιχμή του δόρατος το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, με την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2026 θα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για την μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα παραγωγικό μοντέλο υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που σταδιακά απομακρύνεται από την ιδιωτική κατανάλωση και κατευθύνεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Ο πληθωρισμός

Όσον αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για τον Μάιο 2024, η έκθεση παρατηρεί ισχυρή αποκλιμάκωση που διαμόρφωσε το μέγεθος του στο 2,4%, σημαντικά χαμηλότερα από αυτό του Απριλίου (3,2%).

Ως σημαντική εξέλιξη επισημαίνει και την υποχώρηση για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023 του πληθωρισμού τροφίμων στο 2,3% τον Μάιο, από 4,8% τον Απρίλιο, ο οποίος βρίσκεται πλέον κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,6%).

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *