Golden Dawn Girls: Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ θυμάται ακόμα το άγχος που ένιωθε δίπλα στους χρυσαυγίτες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

“Πρωταγωνίστριες” του ντοκιμαντέρ είναι η Τζένη, σύζυγος του Γιώργου Γερμενή, η Δάφνη, μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου και η Ουρανία, κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου και αρχηγού της Χρυσής Αυγής («μοναδικού αρχηγού» όπως αποφασίζει να τονίσει η ίδια στον Μπούστνες, όταν εκείνος ατυχώς αναφέρει στην κουβέντα τους την ιδιότητα «δεύτερος αρχηγός»).

-Advertisement-

Το News 24/7 μίλησε με τον Νορβηγό σκηνοθέτη Χόβαρντ Μπούστνες για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, τη συναναστροφή του με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και το αποτέλεσμα της δίκης:

Πώς νιώθατε όταν γυρίζατε το ντοκιμαντέρ και συναναστρεφόσασταν με μέλη της Χρυσής Αυγής;

«Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Όταν πρωτοήρθαμε στην Ελλάδα για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ το 2014 ήμουν αγχωμένος. Μας είχαν προειδοποιήσει ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής μπορούν να γίνουν βίαια απέναντι σε δημοσιογράφους. Τα πρώτα μας γυρίσματα ήταν σε μια συνεδρίαση που έγινε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης και ένιωθα φόβο. Με τον καιρό (τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ διήρκεσαν τρία χρόνια) η ομάδα μου κι εγώ τους γνωρίσαμε καλύτερα και αισθανόμασταν πιο ασφαλείς.»

- Advertisement -

Πώς καταφέρατε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους;

«Νομίζω αρχικά αυτό είχε να κάνει με τον παραγωγό μου, Κρίστιαν Άουνε Φαλς, ο οποίος είχε γυρίσει παλαιότερα ένα ντοκιμαντέρ για τη Black Metal μουσική σκηνή της Ελλάδας με τίτλο “Blackhearts”, στο οποίο συμμετείχε και ο Γιώργος Γερμενής, γνωστός και ως “Καιάδας”. Γνώριζε τον Κρίστιαν οπότε αυτός μας άνοιξε τις πόρτες.»

Golden Dawn Girls: Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ θυμάται ακόμα το άγχος που ένιωθε δίπλα στους χρυσαυγίτες

Τι προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τα γυρίσματα; Ποια στιγμή ξεχωρίζετε ως πιο δύσκολη;

«Νομίζω η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν το ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές είχαν τη δική τους ξεκάθαρη αντίληψη για τη γραμμή που πρέπει να έχει το ντοκιμαντέρ και προσπάθησαν να την εκφράσουν. Επίσης δεν μας έδιναν πρόσβαση σε αρκετές από τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές του 2015 δεν μας επέτρεψαν την είσοδο στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ. Και αυτό ήταν ένα εμπόδιο γιατί θέλαμε να μαγνητοσκοπήσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε.»

Πώς αντέδρασαν όταν είδαν το ντοκιμαντέρ;

«Τους στείλαμε ηλεκτρονικά το ντοκιμαντέρ μία εβδομάδα περίπου πριν από την επίσημη πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ το 2017. Η Τζένη ήταν δυσαρεστημένη με το φιλμ, δεν της άρεσε. Δεν είχαμε καμία απάντηση ή σχόλια από την Ουρανία και τη Δάφνη τότε. Έναν χρόνο αργότερα, επικοινώνησε μαζί μου η Δάφνη και μου ζήτησε να της αποστείλω ξανά το ντοκιμαντέρ. Το έκανα και τη ρώτησα πώς της φάνηκε. “Καλό είναι” μου απάντησε.»

Έχετε λάβει εκφοβισμό ή και απειλητικά μηνύματα;

«Όχι, δεν έχω δεχθεί απειλές.»

Παρακολουθείτε την εκδίκαση της υπόθεσης; Πώς σχολιάζετε την απόφαση;

«Την παρακολουθώ. Είχα ενημερωθεί μέσω διαδικτύου για τις βιαιότητες που έχουν διαπράξει μέλη της και διαπίστωσα δια ζώσης πώς οργανώνονται. Δεν μου προκαλεί εντύπωση που το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Νομίζω ήταν προφανές ότι οι Χρυσαυγίτες είναι βίαιοι και παρακινούν σε μίσος. Οπότε κρίνω σωστή τη δικαστική απόφαση.»

newsit

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *