Η ειδικός, Λαμπρινή Μόσχου, συμβουλεύει να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε το κρέας με τις πατάτες, για έναν πολύ σημαντικό ρόλο: τη σεροτονίνη.
Η απάντηση του για ποιο λόγο θα πρέπει να συνδυάζουμε το κρέας με πατάτες και φυσικά σαλάτα, είναι προκειμένου να εκκριθεί η πολύ σημαντική σεροτονίνη.
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου συμβάλλει στην ρύθμιση της έκκρισης του γαστρικού οξέος και άλλων πεπτικών υγρών. Ο πιο γνωστός της ρόλος, όμως, είναι στον εγκέφαλο, όπου επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών, εξασφαλίζοντας ότι τα σήματα των νευρώνων κινούνται με την σωστή ταχύτητα και ένταση.
Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη επηρεάζει την ψυχολογική διάθεση (πολλά αντικαταθλιπτικά έχουν την σεροτονίνη σαν βάση), τη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού, τον έλεγχο του πόνου, τη σεξουαλική διάθεση και τον ύπνο.
Η σεροτονίνη παρασκευάζεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Η πρόδρομος ουσία είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής (γάλα, cottage cheese, πουλερικά, αυγά, κόκκινο κρέας, σόγια, tofu και ξηρούς καρπούς και κυρίως τα αμύγδαλα). Και να τρέφεται, όμως, κάποιος αποκλειστικά και μόνο με αυτές τις τροφές, δεν είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει γιατί η σεροτονίνη επηρεάζεται από 2 παράγοντες: τηνποσότητα που θα φάμε και το τι θα περιλαμβάνει το γεύμα που θα φάμε.
Είναι θέμα ποσότητας
Όταν τρώμε τόσο όσο χρειαζόμαστε εκείνη την στιγμή, εκκρίνεται όσο χρειάζεται και αισθανόμαστε όλα τα ευεργετικά της οφέλη.
Όταν τρώμε λιγότερο από όσο χρειαζόμαστε, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να χάσουμε πιο γρήγορα βάρος, είτε γιατί δεν έχουμε αρκετή ποσότητα φαγητού μαζί μας, εκκρίνεται λιγότερο και έχουμε νεύρα, αϋπνία, άγχος και έναδιαρκές αίσθημα πείνας.
Όταν τρώμε παραπάνω από όσο χρειάζεται για να καλύψουμε την ανάγκη για ενέργεια που έχει ο οργανισμός μας εκείνη την στιγμή, είτε επειδή είναι πολύ νόστιμο το φαγητό, είτε για να μην πάει χαμένο, είτε γιατί νιώθουμε πολύ κουρασμένοι, είτε γιατί έχουμε πολλή ώρα να φάμε (και επομένως τρώγοντας χάνουμε τον έλεγχο), η σεροτονίνη εκκρίνεται περισσότερο από όσο χρειάζεται και μας παρουσιάζεται υπνηλία, κακή διάθεση και κατάθλιψη (δεν είναι τυχαίο ότι όταν τρώμε πολύ, αισθανόμαστε νύστα).
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το γεύμα
Το κάθε γεύμα και ιδίως τα 3 κυρίως γεύματα της ημέρας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρόφιμα που να μας δίνουν τόσο πρωτεΐνη, όσο και υδατάνθρακες, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, βιταμίνη C, σίδηρο και χρώμιο.
Και η ερώτηση που προκύπτει είναι: «μα γιατί, ενώ για να εκκριθεί η σεροτονίνη χρειάζεται η τρυπτοφάνη, δηλαδή ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πρωτεϊνούχες τροφές, πρέπει να φάω και υδατάνθρακες (δηλαδή, ψωμί, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, κ.τ.λ);»
Η τρυπτοφάνη για να εισέλθει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στον εγκέφαλο, θα πρέπει να ενωθεί με μια μεταφορική πρωτεΐνη. Υπάρχουν, όμως, και άλλα αμινοξέα που χρησιμοποιούν την ίδια μεταφορική πρωτεΐνη, κι έτσι υπάρχει πάντα ένας ανταγωνισμός μεταξύ των αμινοξέων για το πιο θα εισέλθει στον εγκέφαλο.
Έτσι, αν κάποιος καταναλώσει ένα γεύμα που να περιλαμβάνει μόνο πρωτεΐνη, θα προκύψουν πολλά διαφορετικά αμινοξέα για να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επειδή η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες μέσα στις τροφές, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί σε μειονεκτική θέση. Έτσι, παρ’ όλο που μπορεί να έχω καταναλώσει αρκετή ποσότητα φαγητού, μπορεί να μην εκκριθείαρκετή σεροτονίνη.
Αν όμως μαζί με την πρωτεΐνη, καταναλωθούν ταυτόχρονα υδατάνθρακες, κάποια από τα άλλα αμινοξέα θα καθοδηγηθούν προς άλλους ιστούς και ζωτικά όργανα και έτσι η τρυπτοφάνη θα μπορέσει να βρει ελεύθερες μεταφορικές πρωτεΐνες και να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επομένως να εκκριθεί η σεροτονίνη.
Συνδυάστε, λοιπόν, τους τόσο ενοχοποιημένους υδατάνθρακες με πρωτεϊνούχες τροφές και σαλάτα και θα έχετε πολύ καλύτερη αίσθηση της πείνας και του κορεσμού, διαύγεια και συγκέντρωση, ενέργεια, καλύτερο ύπνο, πιο ανεβασμένη λίμπιντο και πολύ καλύτερη διάθεση στην ημέρα σας!
Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή: clickatlife.gr