Το λιγότερο τριτοκοσμική μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν κάνει βόλτα στο campus του ΑΠΘ.
Τόσο εντός του Πανεπιστημίου, όπου δεν υπάρχει καθαρός τοίχος ή τουαλέτες από τα συνθήματα και τα γκράφιτι, τα σπασμένα τζάμια και τις πόρτες, όσο και εκτός, όπου το εμπόριο ναρκωτικών είναι καθημερινή υπόθεση ακόμα και μέρα μεσημέρι.
Οι φοιτητές ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί κάθε μέρα στο μεγάλο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και ένα από τα κορυφαία των Βαλκανίων.
Φοβούνται. Γνωρίζουν τα άτομα και το πώς και πού γίνεται το εμπόριο ναρκωτικών και απλά εύχονται καθημερινά να μη στοχοποιηθούν ή να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Η αυτοψία
Πολλά σημεία έχουν γίνει σκουπιδότοποι από τοξικομανείς, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές. Προς το Πολυτεχνείο, λίγο πιο δίπλα από το κυλικείο, τρία άτομα φαίνεται πως είναι οι «dealers» (βαποράκια) εκείνης της πλευράς.
Παντού γκράφιτι, σχεδόν σε κάθε τοίχο στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ. Ίδιο σκηνικό και μέσα: δεν υπάρχει μέρος που να μην έχει γκράφιτι, ακόμη και στις τουαλέτες σε όλες τις πόρτες.
Σπάνε τα αμάξια
Η αυτοψία του thessnews μέσα στο ΑΠΘ, συνεχίστηκε φτάνοντας προς τον δρόμο που οδηγεί στο ΑΧΕΠΑ, στα σημεία στάθμευσης των αυτοκινήτων. Σπασμένα γυαλιά παντού στον δρόμο. «Σπάνε τα τζάμια κάθε βράδυ για να κλέψουν», λέει ένας από τους φύλακες. Σχεδόν σε όλα τα σημεία που παρκάρουν, βρίσκονται σπασμένα τζάμια. «Πρόσεχε μην αφήσεις αντικείμενα ακάλυπτα στο αμάξι», συμβουλεύει ο φύλακας, που λέει ότι σχεδόν κάθε νύχτα συμβαίνει η ίδια ιστορία.
«Γκέτο» στην πλατεία Χημείου
Η πλατεία Χημείου και ο χώρος βόρειά της θεωρούνται τα μέρη που «δεν συνιστάται να περπατήσεις ποτέ μόνος». Περπατώντας μέσα από το πάρκο, υπήρχαν τρία άτομα, προφανώς αλλοδαπής καταγωγής, καθώς μιλούσαν άλλη γλώσσα. Ο ένας κοιτάει από μακριά και κάνει νόημα και στους άλλους δύο να κοιτάξουν.
Αμέσως μετά, εμφανίζονται από το πουθενά τουλάχιστον 15 άνθρωποι, που ήταν σκόρπιοι δεξιά και αριστερά. «Ακόμα ένα μέρος των dealers», επισημαίνουν οι φοιτητές, εξηγώντας ότι το «prime time» (ώρες αιχμής) τόσο των «dealers» όσο και των τοξικομανών είναι πλέον το μεσημέρι προς απόγευμα, σε αντίθεση με το παρελθόν, που ήταν το πρωί. Η πλατεία Χημείου με το εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι είναι ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στο ΑΠΘ, λένε οι φοιτητές.
Συμπλοκές
Στον δρόμο προς τη βιβλιοθήκη βρίσκονται οικογένειες Ρομά που ζουν στους χώρους του ΑΠΘ, ανάμεσά τους και Πακιστανοί-Αφγανοί που κάνουν «περιπολίες».
Ώρα 18:30 και στη βιβλιοθήκη, τόσο μέσα όσο και έξω, έχει τουλάχιστον 300 άτομα, ανάμεσά τους και άστεγοι, που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του κυλικείου χωρίς να ενοχλούν.
Μιλώντας με δύο φοιτήτριες για τα όσα έχουν ζήσει στο ΑΠΘ τους τελευταίους μήνες, λένε πως πολλές φορές έχουν σημειωθεί επεισόδια και συμπλοκές, κυρίως τοξικομανών που μαλώνουν μεταξύ τους, συνήθως για τη δόση.
Η στιγμή της συναλλαγής
Λίγο πριν τις 19:00 εκτυλίχθηκε η πιο σοκαριστική στιγμή μπροστά στα μάτια όλων των φοιτητών. Ένας μάλλον τοξικομανής, περίπου 50 ετών, κρατώντας ένα σακουλάκι, πλησιάζει το πεζούλι έξω από τη βιβλιοθήκη, όπου κάθονται φοιτητές.
Σκύβει, κοιτάει δεξιά-αριστερά μήπως κάποιος τον παρακολουθεί, τοποθετεί το σακουλάκι σε μια αυτοσχέδια κρύπτη σαν φρεάτιο που βρίσκεται κάτω από το τοίχωμα και φεύγει ανέμελος.
Πέντε λεπτά αργότερα, δύο αλλοδαποί που έκαναν «περιπολία» στη βιβλιοθήκη πλησιάζουν την κρύπτη. Σκύβουν και βγάζουν το σακουλάκι, τοποθετώντας μέσα ένα άλλο, τη στιγμή που φοιτητές περνούν από δίπλα τους. Συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και αφού τοποθετούν το σακουλάκι, αποχωρούν.
Μετά από δέκα λεπτά, επιστρέφει ο τοξικομανής και αρχίζει και ψάχνει την κρύπτη να βρει το «πράγμα». Το παίρνει και φεύγει «σαν κύριος», κοιτώντας αριστερά και δεξιά αν τον ακολουθεί κανένας.
Η μία από τις φοιτήτριες, που βλέπουν έντρομες το εμπόριο ναρκωτικών μπροστά στα μάτια δεκάδων φοιτητών, λέει ότι αυτό γίνεται συνέχεια. «Ζούμε ανάμεσά τους και ζούνε ανάμεσά μας», σχολιάζει.
Αλλάζουν στέκι λόγω μετρό
Αρκετοί από τους τοξικομανείς που κυκλοφορούν στην πλευρά της Φιλοσοφικής, το απόγευμα αλλάζουν μεριά και πηγαίνουν προς το Πολυτεχνείο, όταν και τα συνεργεία του Μετρό έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους και το πεδίο είναι «ελεύθερο», όπως επισημαίνουν οι φοιτητές.
Ένας από αυτούς θυμάται ότι ένα πρωινό που έδινε εξετάσεις πέτυχε μπροστά στα μάτια του εμπόριο ναρκωτικών.
«Περίπου στις 07:00 το πρωί στο κυλικείο της Πολυτεχνικής Σχολής, μπροστά στα μάτια φοιτητών που ήρθαν νωρίτερα γιατί έγραφαν μάθημα στις 08:00, πραγματοποιήθηκε το “deal” μεταξύ εμπόρου ναρκωτικών και χρήστη-βαποράκι», θυμάται.
«Ένας άνδρας κρατούσε στα χέρια του μία μεγάλη σακούλα σούπερ μάρκετ, την οποία και έδωσε σε έναν άλλον άνδρα, ο οποίος είχε μαζί του δύο δεμένα σκυλιά για προστασία! Ο τελευταίος πήρε τη σακούλα που είχε το “πράγμα” μέσα και έφυγε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», καταγγέλλει ο φοιτητής.
Πηγή: thessnews.gr